Administration 

Ny rapport advarer: Arbejdsløse kan havne i "endeløse aktiveringsmøller"

Ny rapport viser, at virksomhedspraktik ikke altid virker. Regeringen vil have flere i virksomhedspraktik. Både Bent Bøgsted (DF) og Finn Sørensen (EL) er klar med forskellige løsninger. (Foto: Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix og Claus Bech/Scanpix)

Det er afgørende for ledige kontanthjælpsmodtagere, at de kan se meningen i deres virksomhedspraktik. Ellers er der risiko for, at praktikken ikke får den ønskede effekt, viser en ny undersøgelse.

Regeringen varsler besparelser og ændringer i beskæftigelsesindsatsen, og det vil sende endnu flere arbejdsløse i virksomhedspraktik.

Men virksomhedspraktikker virker ikke altid efter hensigten. Faktisk kan de have den stik modsatte effekt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Væksthusets Forskningscenter, der fokuserer på aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Her har man lavet dybdegående interview med udvalgte borgere, der enten er eller har været i virksomhedspraktik. Fælles for dem alle er, at de i dag er i job.

Charlotte Hansen er forskningschef i Væksthuset og har været med til at lave undersøgelsen.

Hun advarer mod, at virksomhedspraktikker bliver til 'endeløse aktiveringsmøller', hvor borgerne ikke har udsigt til et job i den anden ende.

Risikoen opstår, når en borger sendes ud i gentagne praktikforløb, hvor der ikke er udsigt til et job. Det virker demotiverende for borgeren at opleve praktikforløb, de ikke kan se meningen i.

- Det er tydeligt, at praktikker uden formål, virker modsat på borgerne. Det er demotiverende og giver ikke mening for den enkelte, og det er dyrt for samfundet.

- Vi får kun effekter, hvis borgerne også kan se ideen med det, og vi har en god, løbende dialog med virksomhed og borger. Man skal have de gode snakke om, hvad man har gang i og hvorfor, siger Charlotte Hansen til Avisen.dk.

Klæd de ledige på

I perioden fra 2007-2016 er antallet af aktiveringsforløb i virksomhedspraktik steget med næsten 150 procent - fra 14.479 fra 35.696. Men i samme periode er antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kun steget med tre procent, viser myndighedernes egne tal fra Jobindsats.dk.

Charlotte Hansen forklarer, at virksomhedspraktik virker, når virksomhed og borger finder sammen i det rette match. Vejen til dette er at afsætte flere ressourcer på at finde 'det gode match' mellem borger og virksomhed. Kvalifikationerne skal matches, og virksomhederne skal være bevidst om de behov, den ledige har.

Samtidig skal kommunernes jobcentre være bedre til at klæde de ledige på til at indgå i dialog med virksomheden. Det giver nemlig pluspoint på kontoen, hvis arbejdsgiveren oplever praktikanten som oprigtigt interesseret og engageret, forklarer hun.

- Man skal være god til at sige, hvad man kan holde til, og hvad der er brug for at støtte. Sige man gerne vil være der og er meget interesseret i at få et job hos virksomheden. Man skal få det sagt, men det er svært, hvis man har oplevet fem forudgående praktikker, hvor ingen tænkte på den dialog, siger Charlotte Hansen.

Tre nøgler til en god virksomhedspraktik

Undersøgelsen fra Væksthusets Forskningscenter er en del af det større Beskæftigelses Indikator Projekt (BIP). 

Her har man interviewet 24 borgere, der i dag alle er i job, men som alle har været i et eller flere forløb med virksomhedspraktik. I gennem samtaler og erfaringer er man kommet frem til tre kriterier, der skal til, for at borgeren får gavn af sin virksomhedspraktik.

1. Borgeren og virksomheden skal matches individuelt. Udgangspunktet skal være, at den ledige skal i praktik i en virksomhed eller branche, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft. Herefter skal borgerens evner matches med virksomheden - både når det gælder arbejdsfunktion men også socialt og med hensyn til borgerens skånebehov.

2. Der skal være en potentiel jobmulighed efter praktikperioden. Det er ikke det samme som en jobgaranti, men der skal ikke startes praktik i en virksomhed, der fra start har meldt ud, at det ikke kan munde ud i ansættelse.

3. En løbende opfølgning for at sikre, at borgeren er i en virksomhed, hvor de kan udvikle og bruge deres kompetencer. Her skal der både være løbende kontakt med kommunen, og løbende kontakt til en person hos virksomheden.

Kilde: 'Fra udsat til ansat' - Væksthusets Forksninscenter

UDVID

EL: Praktik er meningsløst

Regeringen vil finde besparelser for 870 millioner på beskæftigelsesområdet for at finansiere tiltag i en ny erhvervs- og vækstpakke. Man vil sløjfe kommunernes mulighed for at få refunderet halvdelen af udgifterne til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb for ledige.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sagt til Avisen.dk, at det vil betyde mere virksomhedspraktik.

- Det bliver nogle andre tilbud med mere fokus på at få folk i job. Vi lægger op til flere virksomhedsrettede tilbud, har han sagt til Avisen.dk.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, er ikke vild med med virksomhedspraktik. Det er et redskab, han kalder 'i bedste fald meningsløst'.

Han er ikke overrasket over, at undersøgelsen viser, at det langt fra er alle ledige, virksomhedspraktikken virker for.

- Alle høvles ind i det her hamsterhjul. Det er helt bevidst, at man strammer kommunernes økonomi med det ene formål, at kommunerne tvinges til at bruge de billigst mulige redskaber, siger Finn Sørensen.

Han mener, at arbejdsgiverne i højere grad skal opdrages til at fokusere på virksomhedspraktikkens egentlige formål - at få den ledige i job. Finn Sørensen mener, at større virksomheder bruger ordningen til 'billig arbejdskraft'.

- Man skal skrue ned for kommunernes trang til at sende folk i praktik. For så vil kommunerne kunne bruge kræfterne på at finde de positivt indstillede virksomheder og få nogle forpligtende aftaler op at stå, siger Finn Sørensen.

Stod det til Enhedslisten skulle vejledning og opkvalificering for ledige prioriteres højere.

DF: Mulighed for at blackliste

Aftalen om 'Erhvervs- og vækstpakken' er indgået af VLAK-regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti. Hos Dansk Folkeparti er man klar til at kigge på, om man kan 'blackliste' virksomheder, der har praktikanter, men sjældent ansætter.

- Jeg så gerne, at kommunerne kunne sige til dem: 'Hvis I får nogle i praktik her, skal der også være mulighed for et job'. De skal ikke bare skiftes ud med andre, når praktikken er slut, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Han mener, at man i højere grad skal kigge på de private virksomheder, hvor effekten af virksomhedspraktik er større end i det offentlige.

- Vores tilgang er, at vejledende opkvalificering i sig selv ikke fører til arbejde. Det er også meningsløst, hvis de bare møder op på et kontor eller jobcentret og er på et kursus om at søge job, siger Bent Bøgsted og peger på, at virksomhedspraktik er et godt redskab til at få ledige i arbejde:

- Hver eneste gang kommunerne får en i arbejde, sparer kommunen penge. Derfor er det vigtigt, at de vænner sig til at give den indsats, der giver arbejde, siger Bent Bøgsted.

Surfer på bølge
Nyheder

Surfer dræbt af haj

En gade med ejendomme
Lån

Nationalbanken opfordrer til indgreb på boligmarkedet

coronapas og fadøl
Corona

Ny genåbningsaftale

vedtaget i nat:

Så meget åbner nu

portræt  Martin Jørgensen
Rejser

Martin Jørgensen gør comeback

Kim Jong-un gestikulerer
Nyheder

Nordkorea forbyder stramme jeans

optagelser til Re-Sepp-ten
Underholdning

Manden bag Re-Sepp-ten er pludseligt død

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet