Sådan fungerer 225-timersreglen
Du skal have mindst 225 timers ustøttet arbejde om året for at få fuld kontanthjælp. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Er du forvirret over, hvad der er op og ned i 225-timersreglen? Avisen.dk hjælper dig til at forstå, hvordan du eventuelt bliver berørt.

Hvis du er på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, skulle du fra 1.oktober sidste år leve op til et nyt krav for ikke at blive trukket i din månedlige ydelse. 

Reglen går kort sagt ud på, at du skal have mindst 225 timers ustøttet arbejde om året.

Det svarer til cirka seks uger. Hvis du ikke lever op til 225-timersreglen, mister du din ret til at få den fulde ydelse.

Du er kun omfattet reglen, hvis du har modtaget hjælp i sammenlagt mindst et år inden for tre år. Så snart du har arbejdet 225 timer er du igen berettiget til fuld kontanthjælp.

Forskel alt efter din sats 

Hvis du ikke er gift og modtager voksensatserne, mister du 1.000 kroner om måneden. Får du et beløb, der er mindre end voksensatserne, mister du 500 kroner om måneden.

Er du blandt dem, der får den laveste uddannelsesydelse, den der svarer til SU-niveau, mister du slet ingen penge. Er du ugift og modtager integrationsydelse, er du også fritaget for 225- timersreglen.

Du kan blive undtaget for arbejdskravet, hvis du - på baggrund af en individuel vurdering - bliver fundet for fysisk eller psykisk syg til at arbejde. 

Rammer især ægtepar 

Men hvis du er gift med en kontanthjælpsmodtager, der ikke lever op kravet, kan du alligevel komme i klemme. Også selvom du er undtaget kravet.

Ægtefæller, hvor begge er på en af de nævnte ydelser, mister nemlig hele den enes ydelse, hvis den ene i parret, ikke lever op til reglen.

Hvis hverken dig eller din ægtefælle lever op til rådighedsreglen, er det kun den ene af jeres ydelser, der bortfalder.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og borger.dk