Norsk kongelig gider ikke være regent

Underholdning
I dag arver den førstefødte tronen uanset køn. (Foto: Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)

Norske Märtha Louise er egentligt ældre end kronprins Haakon, men tidligere afgjorde kønnet arvefølgen, og det er hun meget glad for i dag.

Hvis norske prinsesse Märtha Louise var blevet født i dag, lå det implicit i arven, at hun en dag skulle blive Norges regent.

Men da prinsessen kom til verden for 44 år siden, gik tronarvefølgen automatisk videre til eventuelt kommende drengebørn uanset placering i søskendeflokken, og derfor er det i dag hendes 42-årige lillebror, kronprins Haakon, der i fremtiden bliver norsk monark.

Men det gør ikke prinsesse Märtha Louise noget - faktisk er det en befrielse for hende, at hun ikke bliver landets kommende regent, indrømmer hun.

- Jeg er så glad for, at den nuværende grundlovsændring omkring, at førstefødte børn født efter 1990 arver tronen uanset køn nu, ikke har tilbagevirkende kraft. Og jeg er så glad for, at Haakon bliver konge en dag, siger prinsesse Märtha Louise åbenhjertigt i magasinet Tara.

Tidligere har prinsessen fortalt, hvordan hun har følt sig meget presset af særligt medierne, så i dag er hun glad for en hverdag, hvor hun tager ud og holder foredrag samt driver sin engleskole, hvor den hævdende synske prinsesse underviser i, hvordan man kommer i kontakt med de højere magter, hvis man tror på den slags.

- Jeg husker, at min bedstefar, kong Olav den femte, sagde, at man ikke kunne tage en hest ud af løbet, når den først var begyndt.

- Der har aldrig været et ønske fra min side af om at overtage tronen en dag. Desuden er jeg vokset med, at det er Haakon, der skal tage over, så det har altid ligget i mig, fortæller hun.

Prinsesse Märtha Louise er gift borgerligt med forfatteren Ari Behn, og sammen har parret døtrene Maud Angelica på 13 år, 11-årige Leah Isadora og syvårige Emma Tallulah.

/ritzau/FOKUS