Dronning taler ud om forfærdelig abort
Her ses dronning Sonja med sin afdøde svigerfar, kong Olav, sin mand, kong Harald, og fru Haraldsen, Sonjas mor. Harald og Sonja offentliggjorde deres forlovelse 19. marts 1968. Foto: Polfoto/AP
Den norske dronning Sonja fortæller nu åbent om en gammel sort, nemlig sin spontane abort, som har givet ar på sjælen.

Den norske dronning Sonja har båret på en stor sorg, siden hun i 1970 oplevede en spontan abort. Nu taler hun ud om det forfærdelige minde i forbindelse med regentparrets 25 års jubilæum, skriver NRK.

- Det var selvfølgelig en forfærdelig situation, jeg syntes, det var helt grusomt, husker den norske dronning i dag.

Det er 46 år siden den norske dronning måtte gennemgå sit livs mareridt. Hun er halvvejs henne i sin graviditet, og både kongehuset og den norske befolkning glæder sig til det daværende kronprinspars første barn.

Men den lykkelige graviditet tager pludselig en drejning, da dronning Sonja begynder at få kramper og blødninger.

- Jeg var på kongeskibet og blev firet ned på en båre langs skibssiden, fortæller dronningen, der dengang var 32 år.

Hun bliver lagt i en mindre båd, som sejler hende ind til land. Herfra bliver hun fragtet til hospitalet i Frederikstad, hvor hun får at vide, at hun har mistet det ufødte barn.

- Jeg husker ikke så meget af det, men jeg husker, at jeg lå der, og så alle de fremmede ansigter, som bøjede sig over mig, da jeg skulle ind på hospitalet. Det var grusomt, mindes dronning Sonja.

Som om situationen ikke var svær nok, var den daværende kronprins Harald blevet nægtet adgang.

- Så jeg var helt alene. Det var rigtig hårdt, tilføjer hun.

Året efter, i 1971, var dronningen gravid igen og fødte her sit første barn, prinsesse Märtha Louise. På trods af babylykken var der dog endnu engang forfærdelige ting i vente for det royale par. Bare et år senere fik dronning Sonja nemlig endnu en spontan abort.

I 1973 fik parret sønnen Haakon, som er arving til den norske trone.

/ritzau/FOKUS