Højtiderne er for mange en tid, hvor familien samles om god mad og hygge. Det er desværre ikke alle, der har den mulighed. Mange er ensomme, misbrugere og udsatte, og for dem er højtiderne svære at komme igennem.
114 Netto-butikker holder lukket henover påskedagene, og det generer naturligt nok mad, der ikke kan sælges. Noget af den overskudsmad er Netto gået sammen med Kirkens Korshær og Fødevarebanken om at få afsat til at afholde arrangementer for dem, der ikke har andre steder at gå hen i påskedagene. Det skriver Netto i en pressemeddelelse.
Andre organisationer får også glæde af Nettos overskudsmad, og det vil blandt andet komme de socialt udsatte til gode i form af påskefrokoster. Og det betyder rigtig meget.
- For mennesker, der ikke har et særlig stort netværk eller kontakt med deres familie, kan disse helligdage være lange. Derfor har det stor betydning, at der et fællesskab og god mad. De festlige øjeblikke over påsken er rare at se frem til for alle mennesker, og takket være dette samarbejde med Netto og FødevareBanken har vi mulighed for at gøre noget ekstra festligt sammen i disse dage, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær, til Avisen.dk.
Vedvarende samarbejde
Siden 2016 er Netto og Kirkens Korshær gået sammen om at afholde sådanne arrangementer for udsatte i Danmark i helligdagene.
I højtiderne oplever værestederne en større tilgang af ensomme og udsatte, og derfor er behovet for mad endnu større.
- Vores arbejde hviler jo desværre på den baggrund, at rigtig mange mennesker har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Derfor er det jo meget positivt, at vi kan gøre alle de her ting, siger Helle Christiansen.
Netto oplever stor opbakning i egne rækker over samarbejdet med Kirkens Korshær og FødevareBanken.
- Vi oplever igen og igen stor opbakning fra de lokale butikker og deres medarbejdere, der alle viser overskud her i højtiden, og i år kan vi virkelig mærke, at det er noget, folk genkender, siger Brian Seemann Broe, landedirektør hos Netto Danmark, i pressemeddelelsen.
Dygtige kokke laver maden
Maden vil blive transporteret til Kirkens Korshærs væresteder, hvor de lokale ledere vil vælge den mad, der er behov for. Derefter vil dygtige kokke som Morten Krogsholm, Anders Hagild, Thomas Skovmose-Falck og Allan Pfänner forvandle det overskydende mad til et lækkert påskemåltid.
FødevareBanken er også en del af holdet i år. Organisationen står blandt andet for at skaffe frivillige, der kan hjælpe med at lave mad og servere til påskefrokosterne. Derudover har FødevareBanken og Netto et dagligt samarbejde for at reducere madspild.
Væresteder i København, Ringsted, Nykøbing F., Odense, Svendborg, Aarhus, Aalborg og Herning afholder påskefrokoster i påskedagene.