Netanyahu takker Trump for stærkeste bånd til USA nogensinde

- Tak, Trump, fordi du har modet til at holde dine løfter. Tak for at gøre båndet mellem USA og Israel stærkere end nogensinde, siger Netanyahu under åbning af USA's ambassade i Jerusalem. (Foto: Foto: Menahem Kahana/AFP)

Denne dag vil være indprentet i vores nationale hukommelse for generationer, siger Benjamin Netanyahu.

Aldrig har forholdet mellem Israel og USA været stærkere, argumenterer den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i en tale under åbningen af USA's ambassade i Jerusalem.

Netanyahu hylder USA under præsident Donald Trumps ledelse, efter at amerikanerne som det første land har besluttet at åbne en ambassade i Jerusalem, som er hellig for både kristne, muslimer og jøder.

- Tak, Trump, fordi du har modet til at holde dine løfter. Tak for at gøre båndet mellem USA og Israel stærkere end nogensinde.

Netanyahu, som i sin tale skifter mellem israelsk og amerikansk, kalder det en "prægtig dag".

- Denne dag vil være indprentet i vores nationale hukommelse i generationer, siger regeringslederen.

Der er massive protester over åbningen både nær ambassaden, men i særdeleshed ved grænsen til Gaza. Her er over 40 protesterende palæstinensere mandag blevet dræbt.

Det har dermed været den blodigste dag siden krigen mellem parterne i 2014.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, opfordrer Israel til at holde igen med magtanvendelsen.

- Frankrig beder alle aktører om at vise ansvar og undgå eskalering. Frankrig appellerer til de israelske myndigheder om at tænke sig om og beherske brugen af magt, siger Le Drian ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Desuden mener Frankrig, at USA med åbningen af ambassaden lader hånt om folkeretten.

Den franske minister fordømmer beslutningen, som er et "brud på folkeretten og specielt på resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd".

/ritzau/