Administration 

Nepal ved en korsvej om landets fremtid

Newarkvinder demonstrerer 26. april for at sikre, at politikerne skriver en ny grundlov for Nepal (Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Borgerkrigen er slut. 240 års enevælde er afskaffet. Maoisterne giver sig ikke. Etniske grupper og dalitter ind i konflkt om ny grundlov.

Nepal har deadline for en ny grundlov den 28. maj. Stemningen i landet er, at politikerne får brug for en udskydelse på mindst seks måneder for at blive enige.

Etniske grupper føler sig udelukket fra den politiske process og protesterer. Aktivister vil have landet opdelt, så hver gruppe får sin egen føderale stat.

Politikerne i Nepal beskylder hinanden for forsinke enighed om grundloven. Søndag sagde en leder af partiet Nepali Congress, at kommissionen har mistet sin berettigelse, fordi modparten, parlamentets største parti, maoisterne, ikke vil indrømme, at de begik fejl under borgerkrigen.

Nepals parlament blev valgt i 2008 med et mandat på to år til at skabe fred i samfundet via en ny grundlov. Sidste år fik de en forlængelse af fristen til denne måned.

Grundloven skal sætte punktum for en langvarig borgerkrig, der medførte at 240 års enevældigt monarki faldt. Borgerkrigen varede fra 1996 til 2006 og 12.800 menneske døde i konflikten. Langt over 100.000 blev internt fordrevne.

Grundlov i vanskeligheder

Om forhandlingerne bryder sammen skyldes delvis uafklarede etniske spørgsmål. Konflikter arvet efter en blodig og langvarig borgerkrig er mindst ligeså vigtige. En anstødssten i den politiske proces har været og er stadig, hvordan og om de maoistiske guerillaer bliver integreret i hæren.

Debatten om samfundets struktur i fremtiden drejer sig meget om inddeling af landet i etniske regioner. I henhold til professor David Gellner fra Oxford University og ekspert i Nepalesiske folkeslag, så har etnisk føderalisme alle vegne i verden været opskriften på politiske katastrofer.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreger nødvendigheden af, at partnerne nu bliver enige. Landet er i en ”afgørende fase”, siger han. Ingen kan udelukke, at den politiske konflikt endnu en gang kan føre til kampe.

[pagebreak]Gentagne demonstrationer

Det er højsæson for demonstrationer i Nepal. Formålene er at løse politiske, sociale og kulturelle problemer. Prominent har været forsøg på at vække politikere, som skal ændre lovgivningen og sikre menneskerettigheder, lighed for kvinder og kriminalisering af kastevæsen.

Dalitkvinder er meget aktive i protesterne. Andre minoritetsgrupper har været i gaderne i stort antal. Generelt set er der en tydelig vækst i etnisk aktivisme i Nepal. ”Det skyldes landets mange forskellige befolkningsgrupper,” forklarer antropologen David Gellner.

”Der er mange folkegrupper, og de har hver deres geografiske områder,”, forklarer han. Landet strækker sig over Himalayabjergene og derfor er befolkningsgrupper adskilt. Indflydelse kommer fra Tibet i nord og Indien mod syd. Flere folkegrupper stammer fra Sydøstasiatiske lande.

David Gellner forklarer, at efter hundredevis af tillukkede år med et hierarkisk system domineret af små magtgrupper blev landet åbnet i 1990, og folk begyndte at færdes sammen. Samtidig begyndte de at fokusere på deres forskellighed.

Politiske dilemmaer

Dilemmaet spiller ind ved fordeling af jord og regionale inddelinger. Nogle etniske aktivister ønsker ikke bare en region opkaldt efter deres folkeslag, men de vil have særlige rettigheder som 51 procent af alle sæder i lokale parlamenter. Kravet bygger på etniske rettigheder snarere end flertal i lokalbefolkningen.

Dalitter, de kasteløse, har den dårligste status af alle, men det har vanskeligt at ændre. Blandt mange hinduer er der ingen ønsker om at give dalitter samme rettigheder som alle andre. Mange dalitter lever på den absolutte bund af samfundet som følge af diskrimination.

Nepal har underskrevet FNs deklarationer oprindelige folks rettigheder, men der er et godt stykke vej til at gøre noget ved det. Udover at demonstrere. Faktisk er der nu en følelsesladet diskussion i landet om, hvem der egentlig er oprindelige folk, og hvem der er tilflyttere historisk set.

Dalitter er ikke et oprindeligt folkeslag men en religiøst betinget minoritet.

[pagebreak]Dalitterne

Der har været målbare fremskridt for dalitterne i Nepal, men der er lang vej for den befolkningsgruppe. Halvdelen af gruppen lever under fattigdomsgrænsen, deres livsforløb er kortere end for resten af befolkningen, og analfabetisme er helt almindeligt. De har ingen jord.

Kastesystemet, der holder dalitterne nede, er meget indgroet i hindukulturen. Ofte får dalitter ikke adgang til religiøse steder, de kan sjældent gifte sig udenfor deres kaste og diskriminationen kan omfatte, at andre ikke vil røre ved vand, som de har haft kontakt til.

Kvinder har det værre end mænd, en undergruppe kaldet Badierne er ofte ofre for tvungen prostitution eller handles som sexslaver. Nepal anslås at have 300.000 stavnsbundne arbejdere.

I udkastet til grundloven er dalitter sikret ikke-diskrimination, lighed og beskyttelse under loven. Regeringen synes parat til at gøre noget, men det betyder ikke, at gruppen er ligeligt repræsenteret i parlamentet.

Antallet af dalitter i Nepal anslås til fem millioner eller flere end en femtedel af Nepals befolkning. En 10 år gammel folketælling angav antallet til 13 procent.

Hvad med menneskeret?

FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, lægger nu forøget pres på regeringen i Nepal for at få lovgiverne til at respektere internationale regler for menneskerettigheder. Vicekommisær Kyung-wha Kang, der netop har været i Nepal, er tilfreds med, at man overvejer at vedtage nye regler.

Sandheden er, og det udtaler UNHCR utvetydigt mellem linierne, at kastediskrimination af dalitter i Nepal er udenfor enhver kontrol. Hun udtaler på diplomatisk vis, at nu skal kriminalisering af fænomenet kasteløshed gennemføres.

Der skal også i henhold til UNHCR oprettes et offentligt organ, som tager sig af de mest marginaliserede minoriteters rettigheder. Netop ulighederne i samfundet er en af årsagerne til mange års borgerkrig.

Premierminister Jhala Nath Khanal forsikrer, at kommissionen, der skal skrive landets nye grundlov, arbejder på emnet om minoriteterne. UNHCRs Kang er bekymret over, at ingen er gjort ansvarlige for krænkelser af menneskerettighederne under borgerkrigen.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs