Administration 

Nepal ved en korsvej om landets fremtid

Newarkvinder demonstrerer 26. april for at sikre, at politikerne skriver en ny grundlov for Nepal (Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Borgerkrigen er slut. 240 års enevælde er afskaffet. Maoisterne giver sig ikke. Etniske grupper og dalitter ind i konflkt om ny grundlov.

Nepal har deadline for en ny grundlov den 28. maj. Stemningen i landet er, at politikerne får brug for en udskydelse på mindst seks måneder for at blive enige.

Etniske grupper føler sig udelukket fra den politiske process og protesterer. Aktivister vil have landet opdelt, så hver gruppe får sin egen føderale stat.

Politikerne i Nepal beskylder hinanden for forsinke enighed om grundloven. Søndag sagde en leder af partiet Nepali Congress, at kommissionen har mistet sin berettigelse, fordi modparten, parlamentets største parti, maoisterne, ikke vil indrømme, at de begik fejl under borgerkrigen.

Nepals parlament blev valgt i 2008 med et mandat på to år til at skabe fred i samfundet via en ny grundlov. Sidste år fik de en forlængelse af fristen til denne måned.

Grundloven skal sætte punktum for en langvarig borgerkrig, der medførte at 240 års enevældigt monarki faldt. Borgerkrigen varede fra 1996 til 2006 og 12.800 menneske døde i konflikten. Langt over 100.000 blev internt fordrevne.

Grundlov i vanskeligheder

Om forhandlingerne bryder sammen skyldes delvis uafklarede etniske spørgsmål. Konflikter arvet efter en blodig og langvarig borgerkrig er mindst ligeså vigtige. En anstødssten i den politiske proces har været og er stadig, hvordan og om de maoistiske guerillaer bliver integreret i hæren.

Debatten om samfundets struktur i fremtiden drejer sig meget om inddeling af landet i etniske regioner. I henhold til professor David Gellner fra Oxford University og ekspert i Nepalesiske folkeslag, så har etnisk føderalisme alle vegne i verden været opskriften på politiske katastrofer.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreger nødvendigheden af, at partnerne nu bliver enige. Landet er i en ”afgørende fase”, siger han. Ingen kan udelukke, at den politiske konflikt endnu en gang kan føre til kampe.

[pagebreak]Gentagne demonstrationer

Det er højsæson for demonstrationer i Nepal. Formålene er at løse politiske, sociale og kulturelle problemer. Prominent har været forsøg på at vække politikere, som skal ændre lovgivningen og sikre menneskerettigheder, lighed for kvinder og kriminalisering af kastevæsen.

Dalitkvinder er meget aktive i protesterne. Andre minoritetsgrupper har været i gaderne i stort antal. Generelt set er der en tydelig vækst i etnisk aktivisme i Nepal. ”Det skyldes landets mange forskellige befolkningsgrupper,” forklarer antropologen David Gellner.

”Der er mange folkegrupper, og de har hver deres geografiske områder,”, forklarer han. Landet strækker sig over Himalayabjergene og derfor er befolkningsgrupper adskilt. Indflydelse kommer fra Tibet i nord og Indien mod syd. Flere folkegrupper stammer fra Sydøstasiatiske lande.

David Gellner forklarer, at efter hundredevis af tillukkede år med et hierarkisk system domineret af små magtgrupper blev landet åbnet i 1990, og folk begyndte at færdes sammen. Samtidig begyndte de at fokusere på deres forskellighed.

Politiske dilemmaer

Dilemmaet spiller ind ved fordeling af jord og regionale inddelinger. Nogle etniske aktivister ønsker ikke bare en region opkaldt efter deres folkeslag, men de vil have særlige rettigheder som 51 procent af alle sæder i lokale parlamenter. Kravet bygger på etniske rettigheder snarere end flertal i lokalbefolkningen.

Dalitter, de kasteløse, har den dårligste status af alle, men det har vanskeligt at ændre. Blandt mange hinduer er der ingen ønsker om at give dalitter samme rettigheder som alle andre. Mange dalitter lever på den absolutte bund af samfundet som følge af diskrimination.

Nepal har underskrevet FNs deklarationer oprindelige folks rettigheder, men der er et godt stykke vej til at gøre noget ved det. Udover at demonstrere. Faktisk er der nu en følelsesladet diskussion i landet om, hvem der egentlig er oprindelige folk, og hvem der er tilflyttere historisk set.

Dalitter er ikke et oprindeligt folkeslag men en religiøst betinget minoritet.

[pagebreak]Dalitterne

Der har været målbare fremskridt for dalitterne i Nepal, men der er lang vej for den befolkningsgruppe. Halvdelen af gruppen lever under fattigdomsgrænsen, deres livsforløb er kortere end for resten af befolkningen, og analfabetisme er helt almindeligt. De har ingen jord.

Kastesystemet, der holder dalitterne nede, er meget indgroet i hindukulturen. Ofte får dalitter ikke adgang til religiøse steder, de kan sjældent gifte sig udenfor deres kaste og diskriminationen kan omfatte, at andre ikke vil røre ved vand, som de har haft kontakt til.

Kvinder har det værre end mænd, en undergruppe kaldet Badierne er ofte ofre for tvungen prostitution eller handles som sexslaver. Nepal anslås at have 300.000 stavnsbundne arbejdere.

I udkastet til grundloven er dalitter sikret ikke-diskrimination, lighed og beskyttelse under loven. Regeringen synes parat til at gøre noget, men det betyder ikke, at gruppen er ligeligt repræsenteret i parlamentet.

Antallet af dalitter i Nepal anslås til fem millioner eller flere end en femtedel af Nepals befolkning. En 10 år gammel folketælling angav antallet til 13 procent.

Hvad med menneskeret?

FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, lægger nu forøget pres på regeringen i Nepal for at få lovgiverne til at respektere internationale regler for menneskerettigheder. Vicekommisær Kyung-wha Kang, der netop har været i Nepal, er tilfreds med, at man overvejer at vedtage nye regler.

Sandheden er, og det udtaler UNHCR utvetydigt mellem linierne, at kastediskrimination af dalitter i Nepal er udenfor enhver kontrol. Hun udtaler på diplomatisk vis, at nu skal kriminalisering af fænomenet kasteløshed gennemføres.

Der skal også i henhold til UNHCR oprettes et offentligt organ, som tager sig af de mest marginaliserede minoriteters rettigheder. Netop ulighederne i samfundet er en af årsagerne til mange års borgerkrig.

Premierminister Jhala Nath Khanal forsikrer, at kommissionen, der skal skrive landets nye grundlov, arbejder på emnet om minoriteterne. UNHCRs Kang er bekymret over, at ingen er gjort ansvarlige for krænkelser af menneskerettighederne under borgerkrigen.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død