Nabolande: Indien-historie er en and
Hverken i Norge eller Sverige kender man til, at der skulle være problemer med at få visum til Indien. Foto: Colourbox
Hverken i Norge eller Sverige kender man til, at der skulle være problemer med at få visum til Indien.

Udenrigsministerierne i Sverige og Norge afviser, at der er hold i historien om, at indiske myndigheder påtænker at afslå visumansøgninger fra Danmark og vores to nordiske nabolande.

Meldingen kommer, efter at den indiske avis The Telegraph har rapporteret, at det skulle være tilfældet som en reaktion på Danmark behandling af den såkaldte Niels Holck-sag.

- Vi har undersøgt sagen, og det er vores klare indtryk, at det ikke har hold i virkeligheden, siger kommunikationsrådgiver i det norske udenrigsministerium Kjetil Elsebutangen til NTB.

- Vi har ingen oplysninger om, at det her påvirker behandlingen af visum i praksis, siger pressechef i det svenske udenrigsministerium, Anders Jörle, til nyhedsbureauet TT.

Ifølge The Telegraph skulle ambassaderne have fået opdrag på at udskyde ansøgninger om turistvisum for "næsten alle, der ønsker at besøge Indien," som avisen formulerer det. Også erhvervslivet og ansatte i ngo'er skulle være ramt.

Danmark straffes angiveligt for ikke at have prøvet udleveringsafvisningen af den danske statsborger Niels Holck ved Højesteret.

Sidste sommer sagde både by- og landsret nej til at udlevere Niels Holck til strafforfølgning i Indien, og hos Rigsadvokaten mente man ikke, at sagen var så principiel, at man skulle forsøge at få den for Højesteret.

Indien forlanger at få Niels Holck udleveret til retsforfølgelse i forbindelse med en sag om nedkastning af våben over Purulia tilbage i 1995.