Tæt på verden Politi: "Rigtige kvinder tier om voldtægt"
Kvinder får sjældent deres sag behandlet korrekt. Adskillige flere undgår helt politiet. Udsnit af Tehelka cover fra afsløringen
Indisk medie gik på optagelse og fandt forstenede holdninger til kvinder og voldtægt i politiet.

En politimand i New Delhi, taget med skjult kamera, ræsonnerede, at siden enhver kvinde vil vige tilbage fra ydmygelsen ved at rapportere en voldtægt, var alle anlagte sager naturligvis ikke ”rigtige” voldtægter.

Sager om voldtægt har vist nogle grimme sider af livet for kvinder i New Delhi, Indiens hovedstad. Tidsskriftet Tehelka rapporterer, at i en enkelt sag offentliggjorde politiet det mindreårige offers identitet og udtrykte reservationer om hendes moral.

En anden sag forbød politiet alle arbejdende kvinder i distriktet udgang efter klokken 20 uden forudgående tilladelse fra arbejdsministeriet. Som reaktion på en gruppevoldtægt af en kvindelig ansat på en bar ville man forhindre kvinder i at arbejde om aftenen.

Delhi værst

Indiens hovedstad New Delhi kaldes med gru landets hovedstad for voldtægter. I 2010 indrapporterede kvinder 414 sager. Imidlertid viser research, at for hver politisag er der 50 skjulte

Sagerne i Delhi førte til en tredjedel domfældelser. Men i adskillige sager blev de anklagede sat fri på grund af dårlig rapportering, fejl ved medicinske undersøgelser eller dårlige efterretninger.

Hvordan politiet griber sagerne an, bestemmer meget om ofres og gerningsmænd videre liv. Aktivister og sagførere har gentagne gange kritiseret politiets fordomme om kvinder og sjuskede arbejde med sagerne.

Undersøgelsen

Det indiske dybdeborende tidsskrift Tehelka gik med skjult kamera ud i Indiens hovedstad Delhi for at undersøge forskellige sager om voldtægt. De interviewede 30 politifolk.

Halvdelen havde ”chokerende ækle holdninger til ofre for voldtægt.”Nogle viste sig ”oplyste”. Video med dokumentationen.

Holdningerne var, at kvinder selv var ude om voldtægterne af forskellige grunde. Et argument var, at de ikke er tildækkede af sarier eller anden beklædning og derfor provokerer mænd ”til at gøre noget ved sig.”

I andre tilfælde var holdningen blandt politifolkene, at det nok var falsk anklage af hævngerrighed eller for penge skyld. ”Piger fra Dajeeling og Nepal kommer her for forretning. De går med mænd for penge, og hvis der ikke er nok penge, bliver det voldtægt,” sagde en politimand.

Hvis en kvinde stiger ind i en bil med 10 mænd, er det helt sikkert fordi hun ikke er uskyldig, og har et forhold til mindst en af mændene.

På den vis fortsatte de filmede politifolks ræsonnementer med udtalelser som ”hun omgås mænd, der drikker,”, så hun må forstå konsekvenserne. Endelig er der anklager om offerets families moralske forhold, eller at rige kvinder simpelt hen fortjener voldtægt.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.