Regeringen er ikke blind for, at det vil have økonomiske konsekvenser for en families økonomi at blive skåret i børnechecken. Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et samråd onsdag.
Alligevel er det nøjagtig det, regeringen vil gøre i 2025-forhandlingerne. Det skal sammen med skattelettelser og planens andre elementer gøre det mere attraktivt at få et arbejde.
- Og det har aldrig været hensigten, at børnechecken skulle udgøre grundlaget for en families økonomi, siger Karsten Lauritzen (V).
Regeringen vil indrette loftet over børnepengene sådan, at familier med to børn får fulde børnepenge. For familier med tre børn vil støtten til det ældste barn blive sat ned med en fjerdedel.
Og så skal det være slut med at give støtte til mere end tre børn, lyder regeringens helhedsplan. Skatteministeren lægger ikke skjul på, at manøvren især er til for at ramme udenlandske familier.
- Det er urimeligt, at der er nogen, der kommer her til via familiesammenføring og får børnepenge til enormt mange børn, siger Karsten Lauritzen:
- Det er et problem, der vil vokse i omfang i de kommende år.
Ifølge et folketingssvar fra udlændingeminister Inger Støjberg har der det seneste år været to familier, der har fået familiesammenført 10 børn. Én familie har familiesammenført ni børn og tre familier har fået otte børn.
Et andet argument for den lavere ydelse lyder, at der er stordriftsfordele ved at have flere børn. Når man først har fået et par børn, er det ikke lige så dyrt at få en lillesøster eller en lillebror, pointerer ministeren.
Typisk kan den lille arve barnevogn, tøj og andre ting. Samtidig er der flere steder søskenderabat i daginstitutionerne.
- Økonomien vil selvfølgelig være forskellig fra familie til familie. Derfor kan jeg heller ikke sige konkret, hvilke stordriftsfordele der vil være for den enkelte familie, siger Karsten Lauritzen.
- Men sund fornuft tilsiger, at forbrugsbehovet per person i familien vil være aftagende i takt med, at familien bliver større.
Børnefamilieydelsen er i dag på 4470 kroner i kvartalet for børn på nul til to år. For de tre- til seksårige får forældrene 3537 kroner i kvartalet, mens ydelsen er på 2784 kroner i kvartalet for børn op til 14 år.
Børn på 15-17 år udløser et tilskud på 928 kroner om måneden.
Med regeringens forslag vil der i stedet for 14,5 milliarder kroner årligt blive brugt 14 milliarder kroner på børnechecken.
/ritzau/