En indrømmelse. Det var, hvad fire krigsveteraner fik ud af at mødes med ministeren torsdag.
"Mette Frederiksen sagde, at hun skammede sig over den måde, det danske samfund har behandlet os Balkan-veteraner på," siger Christian Ring, der selv var FN-soldat.
Sidst i oktober arrangerede han en demonstration foran Folketinget.
Målet med demonstrationen var at afskaffe en firkantet seks-måneders-regel, der snyder mange veteraner for at få erstatning for deres psykiske arbejdsskader.
Læs også: Traumatiserede veteraner snydes for erstatning
"Da vi kom hjem fra Balkan, var der ingen, der fortalte os om post-traumatisk stress. Hvordan i himlens navn skulle vi være i stand til at søge læge, når vi ikke anede, hvad symptomerne var?" spurgte krigsveteranen dengang.
Det er nemlig sådan, at krigsveteraner nægtes erstatning for granatchok, hvis ikke deres læge har skrevet i journalen, at de har haft psykiske symptomer senest seks måneder efter hjemkomsten fra krigszonen.
Fik ministeren til at trille en tåre
Under mødet med krigsveteranerne blev beskæftigelsesministeren rørt.
"Hun var dybt påvirket. Tårerne trillede ned ad kinderne - både hendes og vores," sagde Thomas Bøje Frederiksen, der også er Balkan-veteran, umiddelbart efter mødet.
Han fortalte ministeren sin egen historie om misbrug af alkohol, skilsmisse og selvmordsforsøg. Der gik nemlig lang tid, før han blev diagnosticeret som psykisk såret i tjeneste.
Klik også på: Se veteraner i krig for accept af traumer
Selvom Thomas Bøje Frederiksen har eksperters ord for, at han lider af post-traumatisk stress, kan han ikke få erstatning.
Dengang han kom hjem fra Balkan i 1990erne, søgte han ikke læge. I stedet medicinerede han sig selv med øl og hash.
"Vi har risikeret vores liv, men mange af os får ingen kompensation for vores skader til trods for, at vi har mareridt og angst, og at vores børn og kærester må leve med raserianfald og tudeture," sagde han.
De fire veteraner ser helst, at seks-måneders-reglen helt forsvinder. Hvorvidt det sker, er det for tidligt at svare på, lyder det fra ministeren
"Det er jo nogle meget voldsomme oplevelser, de har haft, og det har haft meget voldsomme konsekvenser i deres liv, så det er rigtigt, vi var berørte allesammen. Det var et specielt møde," siger Mette Frederiksen.
Invalideret af traumer
De fire veteraner havde deres advokat, Mads Krøger Pramming, med til mødet. Han er specialist i arbejdsskadesager.
"Det var et godt møde. Ministeren var oprigtigt berørt af at høre historierne om de krigstraumer, der i høj grad har invalideret veteranernes liv," siger advokaten.
Han fører i øjeblikket fem sager mod staten, fordi Arbejdsskadestyrelsen har afvist at give veteranerne erstatning.
Læs også: Krigsskadet soldat slæber staten i retten
Fælles for sagerne er, at veteranerne er diagnosticeret med post-traumatisk stress, men fordi staten insisterer på at håndhæve seks-måneders-reglen, får de ingen erstatning, selvom de er blevet syge af deres job.
"Deres eneste fejl er, at de er gået til lægen for sent," forklarer advokat Mads Krøger Pramming.
Han er dog fortrøstningsfuld efter dagens møde.
"Ministeren virkede positiv, da jeg foreslog hende at få Arbejdsskadestyrelsen til at ændre praksis," siger han.
"Samfundet har svigtet"
Noget tyder altså på, at en regel, der hidtil er blevet fortolket stramt, står for fald.
En af veteranerne fortalte efter mødet, at det, der havde gjort størst indtryk på ham, var, at du havde sagt, at du skammede dig over, at samfundet havde svigtet ham. Kan du bekræfte det?
"Ja. Det er ret tydeligt, at der ikke blev passet godt nok på de her mennesker, da de kom hjem fra krig. Jeg tror ikke, at jeg brugte ordet skamfuld, men jeg kan ikke helt huske, hvordan ordene faldt," siger Mette Frederiksen.
Læs også: Hang fra sjette sal i en hånd og ringede 112
Ministeren erkender, at en af grundene til, at hun nu hastebehandler sagen skyldes, at der vil komme flere veteraner fra missionen i Afghanistan og fremtidige missioner.
"Selvom opgaven er at blive bedre og bedre, så vil det blive ved med at have voldsomme konsekvenser, når unge mænd og kvinder drager i krig, så det her peger både bagud og fremad," siger ministeren.
Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, og direktøren for Arbejdsskadestyrelsen, Anne-Marie Vægter Rasmussen, deltog også i mødet i Beskæftigelsesministeriet.