Metal-formand: Gu’ Fanden er der ulighed i Danmark

Vi har ikke working poor i Danmark, konstaterer formand for Dansk Metal Claus Jensen. (Foto: Foto: Dansk Metal.)

Vi har ulighed i Danmark, men ikke på arbejdsmarkedet, mener formanden for Dansk Metal, Claus Jensen. For protestbevægelser som de gule veste i Frankrig kommer af working poor, og det har vi ikke herhjemme, påpeger han.

- Selvfølgelig er jeg bekymret for uligheden i Danmark. Men jeg er slet ikke bekymret for, at vi får protester som de gule veste i Frankrig, for sådan en ulighed findes slet ikke på det danske arbejdsmarked.

Formanden for Dansk Metal Claus Jensen mener, at debatten om ulighed i Danmark skal tilbage på det rigtige spor og ikke bare slingre ud af et vildspor i kølvandet på gule veste i Frankrig, Brexit i England og working poor i Tyskland.

I Børsen advarer han mod det, som han betegner som en hysterisk debat om ulighed. Han mener, at der er kommet for meget nonsens ind i debatten, fordi frygten for de gule veste bliver overdrevet og misbrugt.

Klokkeklart nej

Risikoen for at blive ramt af massedemonstrationer, blokerede veje og social uro som i Frankrig er ifølge Metal-formanden lig nul herhjemme, fordi det danske arbejdsmarked er et helt andet. Og den pointe savner han i den aktuelle danske ulighedsdebat.

I Frankrig arbejder mange mennesker for 900 euro (cirka 7.000 kroner)om måneden. I Spanien er timelønnen for mange ufaglærte og lavtuddannede helt nede på 5 euro, mens den i Tyskland er godt 8 eruo og i England nogle få britiske pund, anfører Claus Jensen.

- Den type ulighed har vi ikke på vores danske arbejdsmarked. Fagbevægelsen og den danske model har skabt et arbejdsmarked, hvor overenskomster sikrer, at folk får en løn, som de kan leve af. Så har vi ulighed herhjemme som i Frankrig? Svaret er klokkeklart nej, siger han.

Kan brødføde sig selv med et job 

Mens millioner af tyske, franske og engelske lønmodtagere må passe flere jobs for at få råd til at betale de faste udgifter, kan danske lønmodtagere klare sig med et fuldtidsjob, anfører smedenes formand.

- Vi har ikke working poor i Danmark. Vi har ikke nogen i Danmark, der ikke kan brødføde sig selv, hvis de har et fuldtidsjob. Vi har ikke nogen herhjemme, der får 5 euro i timen, fordi vi har en langt højere mindstebetaling og langt mere tryghed på grund af den danske model, fastslår han.

Claus Jensen henviser til, at protesterne i blandt andet Frankrig udspringer af nedskæringer i det offentlige, som rammer de lavtlønnede og arbejdsløse hårdt, fordi lønningerne er så ekstremt lave. Og her skal vi huske at holde tungen lige i munden i Danmark, når vi via overenskomsterne har forhandlet lønninger på plads som folk kan leve af, noterer han.

- Vi har haft reallønsfremgang hvert eneste år siden krisen i Danmark, og der bliver skabt masser af arbejdspladser. Så uligheden på arbejdsmarkedet andre steder i verden, kan slet ikke sammenlignes med Danmark, fastslår han.

Bakker op om FH-strategi

På nogle strækninger er han enig med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der fremhæver, at den bedste måde at bekæmpe ulighed på er at få folk i arbejde.

- Det er klart, at hvis vi får flyttet folk væk fra kontanthjælpssystemet og over i job, vil de alt andet lige have det bedre, fastslår han men understreger, at det ikke er det samme som at lovprise stigende ulighed.

Claus Jensen understreger, at han bakker fuldstændig op om den strategi til bekæmpelse af ulighed, som netop er vedtaget i forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Derfor beklager han også, at Børsen fremstiller det som om, at der er en modsætning mellem Dansk Metal på den ene side og FH-formand Lizette Risgaard på den anden side.

Bange for ulighed i skoler

- For Gu Fanden er der ulighed herhjemme. Jeg er bange for den ulighed, som sniger sig ind i vores skolevæsen, hvor privatskolerne breder sig. Uligheden begyndte for alvor i USA med at uddannelsessystemet på en eller anden mærkelig måde kun blev for de rige. Og det skal vi undgå for enhver pris, siger han.

Claus Jensen er også bekymret for uligheden i forhold til stigende pensionsalder og noterer, at han er glad for Socialdemokratiets udspil på området, der vil sikre nedslidte adgang til tidligere pension.

- Jeg synes også, at vi har en ulighed i forhold til flygtninge og hvor mange penge, som de får i sociale ydelser, siger han.

- Og jeg synes også, at vi har et kæmpe problem med vores dagpenge, hvor dagpengeniveauet kun er 50 procent for mine medlemmer, når de bliver arbejdsløse. Det betyder en fandens usikkerhed, når de bliver fyret, siger han.