Løsningen på krisen skal ikke findes i lønmodtagernes lommer, hvis det står til flertallet af danskerne.
En undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Newspaq, viser, at 67 procent af danskerne siger nej tak til at gå ned i løn for at hjælpe Danmark ud af krisen. 15 procent siger ja.
At flertallet siger nej til en lavere løn, kan skyldes, at mange danskere allerede har oplevet et fald i reallønnen, fortæller Søren Kaj Andersen, der er lektor på sociologisk institut ved Københavns Universitet, til Newspaq.
- Det store flertal af lønmodtagere har allerede oplevet, at de kan købe mindre for deres løn. Måske er det her et signal om, at nu er det snart nok, siger han.
Det er da heller ikke sikkert, at det vil hjælpe på krisen i Danmark, hvis folk går ned i løn. Lønnedgang kan nemlig give andre problemer, fortæller chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Frederik I. Pedersen.
- Hvis folk går ned i løn, så får vi også en negativ afsmitning på det private forbrug. Isoleret set styrker det de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne, men hvis ikke priserne generelt følger med ned, så vil danskerne herhjemme tabe købekraft og forbruge mindre, siger han.
Det er netop en meget lav hjemlig efterspørgsel, der i øjeblikket gør, at Danmark oplever økonomisk krise, fortæller Frederik I. Pedersen. Vores eksport er stort set tilbage på det niveau, den var på før krisen.
- Det er det private forbrug, erhvervslivets investeringer og boliginvesteringerne, som er faldet voldsomt og endnu ikke rigtigt er kommet i gang igen. Og går du ned i løn, har det en negative effekt på den korte bane, siger han.
Også hos tænketanken CEPOS, der er holdningsmæssig modpol til Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, tvivler man på, om krisen her og nu vil blive mindre, hvis danskerne går ned i løn.
Dog pointerer direktør Martin Ågerup, at selve risikoen for at stå uden arbejde også får folk til at skrue ned for forbruget. Det taler altså for en lavere løn, så der kan gives job til flere.
- Hvis man ved at udvise løntilbageholdenhed dæmper faren for ledighed, så kunne man godt forestille sig, at det havde en lille positiv effekt, men det er ikke til at vide, siger han.
Han mener, der skal initiativer til, som både hjælper på krisen her og nu, men som også hjælper på den langsigtede bane, hvor Danmark skal være mere konkurrencedygtig.
Her kan en årrække med lavere lønstigninger end i udlandet være en del af løsningen, mener direktøren.
Undersøgelsen er lavet af Wilke for Newspaq.
Undersøgelsen er gennemført i oktober 2012 via internet blandt 506 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.
Usikkerheden er på +/- 3,1 procent på totaler.
Spørgsmålet, der blev stillet lød: "Krisen har fortsat godt tag i Europa og Danmark. Er du villig til at gå ned i løn for at hjælpe Danmark ud af krisen?"
Ja: 15,3 procent
Nej: 66,6 procent
Ved ikke: 18,1 procent