Jagtsæsonen er for alvor skudt i gang. På Christiansborg er det dog er ikke kronvildt, men derimod unge dagpengemodtagere, der er havnet i regeringens sigtekorn.
Således vil regeringen anført af Lars Løkke Rasmussen (V), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) skære 1,6 milliarder kroner i dagpengene frem mod 2023. Og pengene skal primært hentes hos de unge dagpengemodtagere.
Det kan Weekendavisen fortælle fredag. Ifølge avisen lægger regeringen nemlig op til at barbere dagpengene for unge under 30 år, så de får samme lavere beløb, som i dag gælder for unge under 25 år.
Det svarer til en halvering af dagpengene og betyder konkret, at fuldtidsforsikrede dagpengemodtagere mellem 25 og 30 år kan se frem til en nedgang i dagpengene fra 18.403 kroner om måneden til kun 9.202, når de har været ledige i 26 uger. Det gælder for dem, der ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse.
Samtidig vil regeringen fjerne en bestemt undtagelse for unge, der i to ud af de seneste tre år har haft et fuldtidsarbejde. Dermed vil den lave sats gælde for alle ufaglærte under 30 år, skriver DR Nyheder.
Beløbene kan ses på borger.dk og er før skat og udregnet i 2017-satser.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Hvis regeringen kommer igennem med deres forslag vil satsen for fuldtidsforsikrede på 18.403 kroner om måneden blive sænket til kun 9.202 om måneden for de unge under 30. Beløbene er før skat og udregnet i 2017-satser.
Man mister altså mere end 9.000 kroner om måneden, hvis det står til Løkke og co.
På årsplan bliver det mere end 110.000 kroner, som de unge fuldtidsforsikrede mellem 25 og 30 år risikerer at miste.
Som reglerne er i dag, kommer unge under 25 på ungesatsen efter et halvt år på dagpenge. Det svarer til 962 timers dagpenge. Det er den sats, beløbene i eksemplet her er regnet ud fra.
Kilde: borger.dk.
UDVID
På årsplan er det over 110.000 kroner, som unge under 30 kan se frem til at miste i dagpenge til næste år.
Ifølge Weekendavisen skal der derudover ske en såkaldt harmonisering af dimittendsatsen i dagpengesystemet.
"En bombe"
I fagbevægelsen tager LO skarpt afstand fra regeringens planer.
– Det vil være en bombe under det danske arbejdsmarked og flexicurity-modellen, som har skabt det velfungerende danske arbejdsmarked og den høje danske velstand. I LO vil vi gerne opfordre til, at ansvarlige partier, der ønsker at skabe tryghed for de danske dagpengemodtagere, siger fra over for det ulige og usolidariske forslag, siger Ejner K. Holst, næstformand i LO, mens formand for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, opfordrer regeringen til at tage sit forslag af bordet straks:
- Det er fuldstændig uhørt at spekulere i en så markant forringelse af dagpengesystemet, som er et grundelement i vores ellers højt besungne flexicurity-model. Man tror næsten ikke sine egne ører: Er regeringen virkelig igen parat til at gå på skovhugst i dagpengesystemet - så kort tid efter, at en bred forligskreds efter langt forarbejde blev enige om en dagpengereform, siger Bente Sorgenfrey.