Administration 

Line ramt af kontanthjælpsloftet: "Jeg græder bare"

Oktober er kontanthjælpsloft, bekymringsmavepine, kæbespændinger og kroniske smerter og angst, skriver Line Lazarus i et blogindlæg.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

JEG HAR LIGE BETALT mine regninger. Eller, altså - de fleste af dem. Nogle forfalder jo først midt på måneden, og jeg satser bare på der stadig er penge på kontoen til den tid.

Det er en af de gode måneder. For der er hverken forsikringer eller elregning i denne måned. Til gengæld er der ikke råd til at sætte noget over på en budgetkonto, til de måneder hvor der er. Så den tid, den sorg. Den tid, den sorg? Det ér den tid. Og tiden er fyldt med sorg.

Oktober er ved at indfinde sig. Smukke oktober, som altid har været en måned forbundet med fødselsdagsstemning og efterårssmukhed. Farver og friskhed i luften. Løvfald og græskarsnitning. Om lidt bliver jeg 40. Men der er intet at fejre.

For nu er oktober kontanthjælpsloft, bekymringsmavepine, underretninger på mit barn på grund af hendes angstanfald som reaktion på kontanthjælpsloftet. Oktober er kæbespændinger og kroniske smerter og angst. Oktober er fattigdom. Oktober er ondskab praktiseret af de velbjergede politikere. Oktober er afmagt og affekt. Oktober er desperation. Oktober er den tid, oktober er den sorg.

LIGE NU STÅR der ca. 2000 kr. tilbage på min konto. Af dem skal der stadig betales et par regninger, og resten er dét min datter og jeg har at leve for resten af måneden. For det er en god måned. Uden forsikringer og elregninger. Jeg er ved at løbe tør for medicin. Jeg skal have købt stofskiftemedicin, jeg skal have købt medicin mod de bivirkninger, jeg har efter at have taget mange smertestillende i mange år på grund af kroniske smerter, jeg skal købe smertestillende i flere former, og jeg skal købe penicillin til min datter, som ligger med halsbetændelse.

Og mad. Jeg skal købe mad. Det bliver en lang måned. Det bliver en måned med mere pasta og flere nudler end grøntsager og kød. Jeg bliver nødt til at blive mere kreativ. Bruge flere kræfter og mere af mit begrænsede overskud på at være kreativ og holde modet oppe hos min desillusionerede og angstprægede 15-årige. Improvisere.

Jeg skal finde penge til en ny vaskemaskine. I sidste uge solgte jeg ud af mine ting for at få penge til en brugt vaskemaskine. Som ikke virkede. Sælger ignorerer alle mine henvendelser, og der er ingen sikkerhed eller rettigheder, når man køber brugt hos private. Vi har ikke fået vasket tøj i flere uger, siden den gamle brød sammen, og jeg er ved at drukne. I vasketøj og bekymringer.

Jeg er nødt til at overveje langtidskonsekvenserne. Hvad skal jeg gøre, når tingene omkring mig bryder sammen? Fordi de er gamle og brugte og uden garanti? Hvad skal vi gøre, når vi helt basalt løber tør for mad?

JEG HAR INGEN løsninger. Jeg har ingen mulighed for at forbedre min situation. Jeg kan ikke “tage” et arbejde - havde der været et at tage. Bare i denne måned, har Novo Nordisk fyret 500 medarbejdere, Grundfos har fyret 105, Post Danmark har fyret 770, FL Schmidt har fyret 130, Danish Crown har fyret 25, Region Hovedstaden har fyret 200 hospitalsansatte og TDC har fyret 130 - og det er blot, hvad man umiddelbart kan google sig til. Så, altså - jeg ved ikke, hvad det er for nogle jobs kontanthjælpsmodtagere “bare skal tage”.

Jeg ved heller ikke, hvad de syge skal gøre. De knap 75 procent af de mennesker der bliver ramt af reformerne. Som er for syge til at tage et arbejde. Dem, der ligner mig. Jeg kan ikke arbejde. Jeg er syg. Jeg er for syg til at arbejde, og jeg er for syg til at have kræfter til at tage den her kamp alene. Jeg er udmattet. Jeg har aldrig grædt så meget over egen og andres skæbner, som jeg gør i disse dage. Jeg er desillusioneret og afmægtig.

I et halvt år har jeg nu været offentlig debattør. Et halvt år, hvor jeg har forsøgt at tage dialogen med politikere og almindelige mennesker, som mener, at jeg er en utaknemmelig snylter med krævementalitet. Jeg har lagt mit private budget til skue og vendt vrangen ud på mig selv for at vise virkeligheden på bunden af Danmark. Det koster. Det koster dyrt.

POLITIKERNE BLIVER ved med at sige til mig, at hvis jeg er syg, så skal jeg ikke være på kontanthjælp. Men det er jeg. Kommunen fastholder mig på kontanthjælp. Trods flere kroniske sygdomme. På trods af at sygdommene beskrives som stationære. Jeg bliver ikke bedre. Tvært imod. Min læge advarer mod en forværring i en min helbredstilstand. Men intet er nok. Intet er godt nok. Eller slemt nok. Hvem repræsenterer mig? Hvem hjælper mig? Jeg er fanget mellem to myndigheder, som ikke er enige om, hvad der skal blive af mig, og i mellemtiden bliver jeg syltet. Og nu også sultet.

At det er de reformramte, som selv skal kæmpe den her kamp, kampen imod det største angreb på velfærdsstaten i flere hundrede år - det forstår jeg ikke. Jeg har aldrig nogensinde følt mig så alene og svigtet før. Og det siger egentligt ikke så lidt, når man tager min opvækst i betragtning.

I skal vide, kære tavse flertal - kære middelklasse-læsere, at der er forsvindende kort vej fra jeres trygge almindelige liv - til mit liv som kronisk syg på kontanthjælp.

PÅ FACEBOOK er jeg admin i en gruppe for enlige mødre, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Opslagene derinde bliver mere og mere desperate. Nogle overvejer prostitution som sidste udvej. Nogle overvejer boformer, man ikke kan forestille sig udenfor en socialrealistisk roman fra 1800-tallet. Nogle overvejer at overdrage deres børn til myndighederne, fordi de er bange for ikke at kunne give dem mad. Helt almindelige kvinder, som forsøger at klare sig så godt, de kan. At være de bedste mødre, de kan være - i desperation på grund af en umenneskelig politik, som vi ved primært rammer (syge) kvinder - og deres børn. (Cevea har lavet en undersøgelse, der viser at 35.000 enlige mødre (og 5000 enlige fædre) bliver ramt af de her reformer. )

Jeg ved ikke hvad jeg skal sige til kvinderne i gruppen. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til min datter. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Udover at blive ved med at råbe jer op. Og blive ved med at skrive.

Så jeg græder bare.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død