Administration 

Blogger: "Jeg har fået nok af had og splittelse"

"Den største - og jeg vil vove den påstand, eneste - trussel mod det danske samfund er den had, splittelse og dyrkelse af angst og kvalmende smålighed, som jeg ser højrefløjen byde ind med uafladeligt," skriver blogger Line Lazarus.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

I GÅR, den tredje søndag i advent i det Herrens år 2016, blev jeg, via Morten Østergaards (R) tweet, gjort opmærksom på det seneste skud på stammen af angst a’ la carte fra Dansk Folkepartis side.

Nemlig en annonce hos Berlingske forestillende en person med en pistol, der bliver peget imod beskueren, og en tekst, der siger “STOP! Nu er det nok”.

Min første reaktion var bestyrtelse. “Hvem vil de NU skyde mod?!”, tænkte jeg.

Annoncen var bygget op som clickbait, og først når man klikker sig ind på den, kommer der tekst frem, som gør det klart for beskueren hvad den egentligt handler om, at det handler om “bander af udlændinge og rockere, der plaffer løs, med uskyldige i skudlinjen”. Det er altså en anti-våben-og-vi-straffer-dig-og-smider-nøglen-væk-hvis-du-skyder-annonce.

Påfaldende, tænkte jeg, eftersom deres egen MF-er Kenneth Kristensen Berth for blot et par døgn siden mente, at der skulle skydes efter flygtninge. Og nej, de to ting kan formentligt ikke sammenlignes - og så alligevel. Der er et mønster. Alle udsagn fra deres kant handler om fodring af deres egen velplantede og velgødede angst - had, smålighed i alting og angreb. Der er intet forsonligt at finde.

JEG LAVEDE derfor et opslag på Facebook. Hvilket, som den slags jo gør, affødte en del diskussioner - denne gang, overraskende nok, overvejende med mennesker som umiddelbart befinder sig på samme politiske fløj som jeg. “Vælg dine kampe”, var der en der skrev. “Ti dem ihjel”, skrev en anden.

Til det har jeg følgende kommentarer: 

For det første:

Jeg kan sagtens balancere flere kritikpunkter ad gangen. Det vil sige, at I ikke skal være bange for, at jeg glemmer MELD/FELD/svindel og bedrag/opfordring af skud mod flygtninge (som blev "reduceret" til varselsskud - ikke at det på nogen som helst mulig måde gør skuddene mere spiselige) - fordi jeg bliver vred og siger fra overfor (endnu) en usmagelig annonce fra deres kant.

Jeg mener ikke, man skal vælge sine kampe, når det kommer til partier, der spreder fremmedfrygt og had, og som ukritisk dyrker og fodrer angsten samt det mindste og småligste i mennesket. Jeg mener, man skal tage alle kampene. Hver gang.

For det andet:

Når man relativiserer og intellektualiserer og forsøger at (bort)forklare, forstå og forsvare deres ytringer, så tager man ikke tydeligt afstand. Og netop mennesker, der tager tydeligt afstand, uden at relativisere og gå i unødvendig dialog, mangler jeg virkeligt på vores politiske scene.

Socialdemokratiet er gået så langt med på DF's præmisser, at det efterhånden er svært at skelne mellem dem, når det kommer til deres reelle politik.

SF, og i en vis udstrækning også Ø, er gledet så langt mod højre (under argumentet af at det er vigtigst at sidde med til bords) - at det helt tydelige modsvar ikke er at finde mere. Jeg ved mange gode kræfter endda har meldt sig ud af Ø (som man umiddelbart kunne forestille sig kunne have været det politiske alternativ, jeg efterlyser) af samme årsag.

DET VIL jeg gerne gøre modstand mod.

Jeg vil gerne markere mig tydeligt.

Jeg er i opposition til den siddende regering og dens støttepartier.

Jeg er i opposition til de små fremmedfjendske partier, der vinder indpas.

Jeg er i opposition til dem der ytrer sig racistisk, i ord og handling, under devisen at de er “islamkritiske”. Flere politikere har endda en racismedom bag sig.

Jeg har fået nok af, at vi i Danmark nu tilsyneladende har vælgerpotentiale nok til at rumme flere partier, som repræsenterer varierende grader over samme fremmedhad. Det er nu ikke nok for vælgerne med de fremmedfjendske toner i  DF,  nu forsøges Danskernes Parti - og senest Nye Borgerlige, som er blevet opstillingsparate til Folketinget, at gøres stuerene.

Jeg er i opposition til partier, som SIGER de kæmper “den lille mands” kamp og for “danskheden”, men i virkeligheden eliminerer alt, hvad der har været særligt dansk og Danmarks stolthed. Det der gjorde os til noget helt særligt: ligheden, trygheden, solidariteten, fællesskabet, velfærdssystemet. Husk at DF har stemt for ALLE velfærdsforringelser, siden 2001!

Jeg ønsker mig at politikerne på venstrefløjen markerer sig tydeligt - og giver os, vælgerne, muligheden for at stemme på et socialistisk alternativ til den leflen, der er over hele linjen på det politiske spektrum, for DF og lignende racistiske og usolidariske partier.

Jeg har fået nok af had og splittelse. Jeg har svært ved fysisk at rumme det i mit system. Jeg er simpelthen ikke skruet sådan sammen som menneske. Måske er det dét, der gør mig til en “halalhippie og pladderhumanist”. Fordi jeg besidder de bløde, (med)menneskelige værdier. Jeg vil så gerne forstå mennesker og deres bevæggrunde for at gøre, som de gør. Når man gerne vil forstå, har man også en tendens til at være meget indfølende og empatisk - og det gør det utroligt svært at navigere i had og splittelse. Fordi man har en udpræget evne til at sætte sig i den andens sted.

Men jeg er samtidig bevidst om, at splittelsen i befolkningen er reel, og at man efterhånden er nødt til at positionere sig. Og det er netop dét. Vi har været for konfliktsky og berøringsangste til at gøre netop dét i alt for lang tid. Vi har (som venstrefløj) været for rummelige - for empatiske, tror jeg. Vi har stiltiende accepteret forskellighederne - også når forskellighederne har været så ekstreme og sygelige, at de er en fuldstændig imitation af tidligere tiders fascistiske og totalitære systemer og menneskesyn.

OG NU ser vi konsekvenserne.

Selv den ældre generation af borgerlige kan se, at det er ved at være gået for vidt. Bertel Haarder erkender, at der kan drages paralleller til 30‘erne totalitarisme og populisme. Og Uffe Ellemann mener at “alle med en smule historisk indsigt ved, at det beskriver den situation, som i 30erne førte Europa og verden mod katastrofen".

Racisterne og hadpopulisterne har overhalet Danmark indenom. Og jeg kan simpelthen ikke rumme at det er sådan en verden, jeg skal sende mine døtre ud i.

Min morfar var en hårdarbejdende mand - en del af arbejderklassen. Han sad desuden i koncentrationslejr i over et år under 2. verdenskrig, fordi han forsøgte at stå op imod nazisterne. Stå op imod fascisterne. Min morfar ville vende sig i graven, hvis han vidste hvordan verden ser ud i dag. Hvor langt mennesker med totalitære tanker, handlinger og holdninger har fået lov til at gå. Udelukkende til gavn for de få.

Den største - og jeg vil vove den påstand, eneste - trussel mod det danske samfund er den had, splittelse og dyrkelse af angst og kvalmende smålighed, som jeg ser højrefløjen byde ind med uafladeligt. Jeg ser dem ikke bidrage til fællesskabet. Jeg ser dem ikke bidrage til noget, der ligner solidaritet og sammenhold, inklusion, integration eller velfærd. Jeg ser dem ude af stand til vise overskud, næstekærlighed og empati.

Jeg har fået nok for længe siden.

Jeg har været i apatisk affekt alt for længe.

Derfor står jeg op imod det nu. Tydeligt.

I tanke, ord og handling.

Jeg håber inderligt at du gør det samme, hvis du ønsker dig en anden verden, end den vi er igang med at (gen)skabe lige nu.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død