Med fire nye friske millioner kroner får virksomheden Økoskabet nu mulighed for at brede deres nyskabende råvarekoncept ud til borgere i hele København.
Økoskabet er et koncept, som bringer økologiske grøntsager fra lokale landmænd ind til byen og millioninvesteringen sikrer 20 skabe i København. Ifølge stifteren giver dette et markant løft til de unge landmænd og til de forbrugere, der ønsker friske og lokale råvarer i byerne.
Pengene kommer fra bl.a. Nordic Makers. Økoskabet, der hidtil kun har eksisteret på Amager siden 2019, får så muligheden for at komme bredere ud til den danske befolkning. Økoskabet er både en online platform, en logistisk løsning og et fysisk afhentningsskab, hvor du kan handle økologiske råvarer fra de lokale landmænd og producenter.
Iværksætterforløb blev kickstart til investering
Ideen opstod, da Marc Seerup Hansen og hans hustru Neel startede det økologiske gartneri, Seerupgaard, på Amager i 2014. Marc Seerup Hansen var i 2020 en del af Greater Copenhagen Food Startups acceleratorprogram, som er et samarbejde mellem Erhvervshus Hovedstaden og CPH Food Space, hvor grønne madiværksættere kan opbygge og skærpe deres forretning. Det var gennem dette program, at Økoskabets koncept endelig kom helt på plads, så Marc Seerup Hansen kunne lave en forretningsplan og indhente kapital fra investorer.
- Vi tror på, at danskerne er klar til at købe flere råvarer hos de lokale producenter, som ikke kun kan levere friskere varer med mere smag - men systemet kan også være med til at nedsætte transport af fødevarer, og så hjælper det de små landmænd i gang med en mindre produktion, fortæller iværksætter og landmand Marc Seerup Hansen. Foto: Økoskabet
- Da Neel og jeg startede Seerupgaard, fandt vi hurtigt ud af, at det at drive et landbrug er mere end et fuldtidsarbejde, og så er det ikke altid nemt at få afsat sine råvarer, fortæller Marc Seerup Hansen. - Under forløbet hos Greater Copenhagen Food Startup lærte jeg at blive bedre til at bruge mit netværk, som jeg fandt ud af er kæmpestort. Jeg gik også fra at holde historien om Økoskabets system for mig selv og i stedet snakke med folk og derigennem udvikle systemet. Det var enormt meget sparring, som gjorde mig klar til den investering, vi står med nu, og der var god synergi blandt deltagerne og mentorerne.
- Vi vil gerne lave en løsning for små producenter som os selv, der kan sælge deres varer i skabene. Det kan man med Økoskabet, og systemet fungerer både for producenter og forbrugere. Samtidig kan etablerede måltidsløsninger benytte Økoskabet til at spare logistisk ved kun at have ét leveringssted - og dermed også spare CO2, siger Marc Seerup Hansen.
Udlandet banker på
Investeringen betyder blandt andet, at Økoskabet nu kan udvide til hele København. Lige nu har Københavns Kommune tilbudt placeringer til opsætning af otte skabe, tre andre skabe sættes op af private grundejere, og derudover forhandler Økoskabet om yderligere ni skabe, der også skal ligge i København - derefter kommer Økoskabet til resten af Danmark. På længere sigt er målet at udbrede konceptet uden for Danmarks grænser.
Fakta om Økoskabet
- Økoskabet er en webshop og et fysisk afhentningsskab, hvor du kan få bragt økologiske råvarer fra lokale landmænd.
- Du bestiller varerne i webshoppen og vil efterfølgende kunne hente dine indkøb til et aftalt tidspunkt i en skuffe i Økoskabet, som du modtager en kode til.
- Det er planen, at der til maj 2021 er opstillet 20 økoskabe i Storkøbenhavn.