Lasse sover på gaden: "En bolig i København er ikke til at betale på lav ydelse"

Lasse Rasmussen på 22 er en af de mange unge hjemløse i Danmark. (Foto: Foto: Privat)

Antallet af unge hjemløse i Danmark bare stiger og stiger. En af dem er 22-årige Lasse Rasmussen. Da han ikke er borger i København, har han svært ved at få den psykiatriske hjælp, der kan hjælpe ham til at fastholde en bolig.

Danmark er det land i Norden, hvor flest unge er hjemløse, viser nye tal fra Hjemløsebarometret, der er lavet at tænketanken Kraka.

En af dem er 22-årige Lasse Rasmussen.

Som 17-årig forlod han sit hjem, fordi han havde et dårligt forhold til sine forældre, og efterfølgende begyndte han ligesom mange andre unge hjemløse at 'sofa-surfe' hos venner og bekendte. Men da den mulighed var opbrugt, rykkede han for 3-4 år siden videre til København.

- I starten var jeg skiftehvis på herberger, men det var meget folk med misbrugsproblemer eller psykisk syge, der kom der. Det var ikke så nemt. Der er også ungeherberger, men der kan være de samme problemer. Det synes jeg ikke er så fedt. Derfor valgte jeg at bo på gaden, siger Lasse Rasmussen til Avisen.dk.

Læs fakta om hjemløshed i Danmark her

Svært af få bolig

Lasse Rasmussen er fra Sønderjylland, og når hjemkommunen ikke hedder København, er det ekstra svært at få tag over hovedet i hovedstaden.

- Lige nu er jeg lidt på bar bund, for jeg er ikke borger i København. Jeg kom hertil, fordi det er nemmere at være hjemløs i København. I Sønderjylland har de fleste tilbud også kun åbent om vinteren, påpeger Lasse Rasmussen.

Som angstramt er han ikke i tvivl om, hvad der først og fremmest skal til for at hjælpe ham.

- Jeg har især brug for noget psykiatrisk hjælp. Det er det, der skal til for, at jeg kan fastholde en bolig.

- En koordinerende sagsbehandler, kunne også være fedt. En der kunne hjælpe mig med at finde rundt i systemet. Man møder rigtig mange forskellige mennesker i sagsbehandlingen, og hver gang skal ens tillid genskabes, siger Lasse Rasmussen.

Lav ydelse giver problemer

Lasse Rasmussen får som så mange andre unge hjemløse ydelsen uddannelseshjælp. Den blev indført i kontanthjælpsreformen fra 2014 som erstatning for kontanthjælp for borgere under 30 år.

Ydelsen er cirka på SU niveau, men i modsætning til SU kan man ikke arbejde ved siden af på ydelsen.

Det gør det svært at få råd til en bolig. For der er stort set ingen af få, der koster under 3.000 kroner i København.

- Min opfordring er, at man bygger nogle flere billige boliger eller en containerby, hvor en masse kan bo. En lejlighed i København er ikke til at betale på en lav ydelse, siger han.

Den seneste tid har der været meget snak om zoneforbuddet, der gør det muligt for kommuner at bortvise hjemløse, der laver 'utryghedsskabende lejre'. Det skete blandt andet for Andre Christensen, der er blevet udvist af København i tre måneder. Tilmed  fik han også en bøde.

Og den type lovgivning, sætter tankerne igang.

- Når jeg sover, gemmer jeg mig bedre end før zoneforbuddet. Vi føler os lidt jagtet af politikerne. Hjemløse kriminaliseres. Og jeg kan godt være nervøs for, hvad der bliver ulovligt næste gang, siger han.