Danmark har flest unge hjemløse i Norden
Danmark har flest hjemløse mellem 18-29 år i Norden, viser en ny undersøgelse. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)
Antallet af unge hjemløse i Danmark er det højeste i Norden, viser en ny undersøgelse. De er især ramt af kontanthjælpsloftet og mangel på billige boliger, lyder det fra Vibe Klarup, direktør i Hjem til Alle alliancen.

Danmark er det land, hvor unge er i størst fare for at ende som hjemløse.

Det viser tal fra Hjemløsebarometret, der udkommer onsdag.

Barometret er en fællesnordisk undersøgelse, der sammenligner Norge, Finland, Sverige og Danmark. Undersøgelsen er lavet af tænketanken Kraka for alliancen Hjem til Alle og Bikubenfonden

For hver 100.000 unge var 263 hjemløse i 2017. En stigning fra 150 i 2009. Idag er cirka hver tredje af alle hjemløse i Danmark mellem 18-29 år.

Direktør i alliancen Hjem til Alle, Vibe Klarup, forklarer, at de unge hjemløse ofte har baggrund som anbragte eller har familiemedlemmer med sociale udfordringer som psykisk sygdom eller misbrug.

- Når de unge er på kanten af hjemløshed, er de ofte sofa-surfere, hvor man sover hos venner og familie. De går lidt under radaren og er måske ikke oprettet som en social sag hos kommunen. Sådan kan de bo ret lang tid, men fordi de bruger det meste af tiden på at finde ud af, hvor de skal sove, er der måske ikke tid til at søge job eller uddannelse, siger Vibe Klarup til Avisen.dk.

Se tal for hjemløshed i Danmark her

Først bolig, dernæst socialt

Det er især manglen på billige boliger, der står i vejen for at færre unge kan komme ud af hjemløshed.

- Hvis man skulle hjælpe dem, skulle man have en stabil boligsituation. Det er bare en stor udfordring, at betalingsevnen er lav. Det gør det svært at komme ind på boligmarkedet. De her unge har ofte heller ikke forældre eller netværk, der kan hjælpe, siger Vibe Klarup.

Hun peger især på kontanthjælpsloftet, der betød, at unge under 30 år får uddanneseshjælp i stedet for kontanthjælp, hvis ikke de har taget en uddannelse. En ydelse, der er nogenlunde på niveau med SU.

Hvis regeringens 'ghettopakke' indføres vil det også fjerne mange af de billigste boliger, og det kan ifølge Vibe Klarup skubbe hjemløse endnu længere væk fra boligmarkedet.

Danmark kan passende kigge mod Norge, hvor der er halvt så mange unge hjemløse som herhjemme. Her er tallet 135 ud af 100.000 unge.

- Norge er et af de lande, der er lykkedes allerbedst med at få unge ud af hjemløshed. Siden 2000 har man satset på at skabe billige boliger i byerne, hvor de unge hjemløse er. Samtidig har man fleksible ydelser, der sikrer, at udsatte borgere har råd til deres husleje. Der har man gjort det modsatte herhjemme, påpeger Vibe Klarup.

I Danmark arbejder man udfra Housing First begrebet, hvilket betyder, at boligen skal være på plads, før der ydes anden hjælp.

- Det ærgerlige er, at der er bred enighed om, at det forebygger og virker, når der er ro på boligfronten. Derefter kan man kigge på, hvad der ellers er brug for af hjælp. Det kan være sygdom, psykiske problemer, misbrug eller helt basale ting, som hvordan man bor i en bolig, pointerer Vibe Klarup.

Hjem til alle, hjem til dig

Hun mener, at det vil gavne at flere indsatser i højere grad kigger både på bolig og socialt.

- I Danmark ser vi på hjemløshed som en socialt ulykkelig begivenhed, og vi gør meget for at hjælpe hjemløse på sociale parametre. Men man glemmer at koble det til en boligstrategi. Det kompliceres så yderligere ved, at hjemløshed falder mellem mange forskellige stole som regional psykiatri og det kommunale hjælpearbejde med beskæftigelse, sociale problemer og misbrug. Og så er der et slagsmål mellem stat og kommune om, hvem der skal sikre billige boliger, siger Vibe Klarup.

Der er ikke nogen hurtig løsning, der kan skaffe de boliger, der mangler. I 'hjem til alle' arbejder man derfor med alternative løsninger. Det kan være samarbejde med fonde, der ejer private kollegier, der åbner op for, at afsætte 10 procent af værelserne til unge hjemløse.

- Vi har også lavet et initiativ, der hedder 'hjem til dig', hvor vi spørger private familier, om de kunne tænke sig at være et ekstra netværk for en ung hjemløs. Det kan dels hjælpe med midlertidigt tag over hovedet, men det giver også et netværk mange mangler.

via Listen To News