En række nordjyske kommuner er klar til at indgå lokalaftaler med fagbevægelsen og Aalborg Lærerforening om lærernes arbejdstid, og den hånd skal lærerne være parate til at tage imod.
Det mener folkeskolelæreren Jakob Andersen fra Sofiendalskolen i Aalborg. Som så mange andre lærere i landet føler han, at der de senere år er blevet stadig mindre tid til at forberede undervisningen. Det håber han, at en lokalaftale kan ændre på.
- Jeg håber, at der med en aftale vil komme nogle bestemmelser på antal timer, vi maksimalt må undervise om ugen. En god undervisning kræver tid til at forberede sig og faglig sparring med kollegerne. Selvom man har undervist i det samme i mange år, er der ingen klasser eller elever, der er ens, og det kræver god forberedelsestid at tilrettelægge undervisningen optimalt, siger Jakob Andersen til Avisen.dk.
Landets lærere har i en årrække kæmpet for at få gjort det af med den forhadte Lov 409, der blev til i forbindelse med lovindgrebet i lærerkonflikten i 2013. Tidligere var lærernes arbejdstidsregler overenskomstbestemt, men med lovindgrebet fik skolelederne større mulighed for at bestemme over lærernes arbejdstid.
Jakob Andersen håber, at en lokalaftale vil give lærerne mere indflydelse på egen arbejdsdag, så der bliver mere tid til at forberede sig til timerne.
- Det største problem er, at der lige nu ikke er nok tid til at levere den undervisning, der er nødvendig. Vi kan ikke nå at forberede os. Man kunne forledes til at tro, at den lovbestemte arbejdstid har været med til at finansiere folkeskolereformen. For ved at sætte timetallet på undervisningstiden op, har der kunnet spares lærere, siger han.
Under OK18-forhandlingerne kæmpede lærerne for at få de overenskomstbestemte arbejdsregler tilbage. Det lykkedes ikke, men i stedet skal en undersøgelseskommission afdække mulighederne. Den kommer med sine anbefalinger forud for de næste overenskomstforhandlinger i 2021.