Læge med opsigtsvækkende kritik: Bandeagtig mentalitet hersker i politisektion

Hundesektionen i Københavns Politi er fortsat martret af et yderst betændt arbejdsmiljø, mener overlæge (genrefoto). (Foto: Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix/arkiv)

Selvom Københavns Politis hundesektion efterlevede et påbud fra Arbejdstilsynet for få år tilbage, er der fortsat store problemer med arbejdsmiljøet i sektionen. Det bekræfter arbejdsmedicinsk overlæge Jane Frølund Thomsen, der mener, der hersker en bandeagtig mentalitet blandt hundeførere. Københavns Politi erkender problemet.

Unge hundeførere i politiet fryses ude og mobbes, hvis de sætter spørgsmålstegn ved den hierarkiske hakkeorden.

En hakkeorden, der betyder, at de garvede medarbejdere sætter dagsorden og dikterer arbejdsmetoderne med tjenestehundene.Sådan lyder beskrivelserne fra de patienter, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital fortsat bliver ved med at modtage fra Københavns Politis hundesektion. Det er den enhed i politiet, der rykker ud, når DNA-spor i mordsager skal findes, og voldsoptøjer i gaderne skal holdes nede.

I 2016 gav Arbejdstilsynet hundesektionen et påbud om at få styr på det betændte arbejdsmiljø, der havde eksisteret i en årrække. Påbuddet blev efterlevet i 2017, og det fik arbejdsmiljøleder i Københavns Politi, Bjørn Sørensen, i august 2017 til Radio24syv til at konkludere, at mobningen var ophørt.

Men ifølge overlæge Jane Frølund Thomsen fra Bispebjerg Hospital florerer arbejdsmiljøproblemerne fortsat i stort stil. Arbejds - og Miljømedicinsk Afdeling har haft en lille håndfuld personer fra sektionen som deres patienter. 

Bandeagtig mentalitet

- Det er helt tydeligt ikke blevet løst. Vi får beretninger om, at der stadig foregår grov mobning, latterliggørelse, og at man fryses ud af kollegafællesskabet. At man tvinges til at holde op og blive sygemeldt, siger Jane Frølund Thomsen til Avisen.dk.

Der hersker en bandeagtig mentalitet. Hvis man ikke følger et bestemt kodeks og gør, hvad der bliver sagt, risikerer man at blive groft chikaneret.
Overlæge Jane Frølund Thomsen


Det er især de yngre hundeførere, der må lægge øre og hån til meget. Specielt, hvis de modsætter sig eller sætter spørgsmålstegn ved arbejdsgange og metoder med hundetræningen, fortæller hun.

- Der hersker en bandeagtig mentalitet. Hvis man ikke følger et bestemt kodeks og gør, hvad der bliver sagt, risikerer man at blive groft chikaneret. Hvis man rejser problemstillinger, der ikke ønskes rejst, bliver man forfulgt indtil man er ude. Det er en kultur, man ellers ser i bandekulturer, slår Jane Frølund Thomsen fast.

Københavns Politi erkender problemer

Københavns Politi erkender, at der fortsat er udfordringer i hundesektionen.

Udfordringerne skyldes gnidninger mellem de unge hundeførere og den ældre garde af medarbejdere. Der er også uenigheder om træningsmetoderne med tjenestehundene, erkender Rikke Laulund, stabschef i Københavns Politi.

- Vi er ikke nået i mål med udfordringerne endnu, men vi er et andet sted nu, end hvor vi stod i 2016. Det er klart, vi accepterer ikke mobning i Københavns Politi, og det er alle lige fra ledelse, medarbejdere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter selvfølgelig enige om, siger hun til Avisen.dk.

Mobningen har ikke kun været af verbal karakter. Faktisk har der siden efteråret 2018 kørt en arbejdsskadesag, hvor en medarbejder oplevede at blive fysisk afstraffet i forbindelse med en hundetræning.

Hundefører oplever fysisk afstraffelse

Afstraffelsen, som medarbejderen opfattede det var, skulle være sket i form af et hundebid. Medarbejderen skulle angiveligt have sagt en sjov bemærkning til sin holdfører i forbindelse med en ordre, han fik fra vedkommende. 

Københavns Politi bekræfter, at episoden er blevet anmeldt, men de genkender ikke billedet af, at det skulle have været et overlagt bid.

- Der er anmeldt en arbejdsskade i august 2018, hvor en medarbejder under en hundetræning desværre kom til skade med skulderen. Under en demonstration kom hunden til at ruske ham i armen, men medarbejderen havde et korrekt monteret bideærme på. Det var på kommando, at tjenestehunden bed, forklarer Rikke Laulund.

- Vi tager alle henvendelser seriøst og vil nu undersøge den pågældende sag til bunds. Vi ser på sagen med stor alvor, siger hun. 

Stabschefen fortæller, at de har sat flere initiativer i værk for at ordne op i det betændte arbejdsmiljø i hundesektionen. Så sent som i efteråret 2018 har ledelsen ført individuelle samtaler med alle medarbejdere i sektionen, hvor mobning og trivsel var på dagsorden.

Desuden er der blevet afholdt temadage for medarbejderne, og der er blevet drøftet konkrete mål og værdier for politiarbejdet. Og så er en ny lederstilling i sektionen blevet besat. Vedkommende skal være med til at rette op på arbejdsmiljøet, fortæller Rikke Laulund.

Ledende medarbejdere afhørt

Den tidligere bølge af mobning og chikane i hundesektionen fandt sted fra 2014-16. Her blev fire-fem medarbejdere frosset ude af kollegafællesskabet og udsat for systematisk mobning. Flere af dem måtte af egen vilje eller tvang forflyttes til andre afdelinger i Københavns Politi.

Han sagde, at han nok skulle finde ud, hvem der havde skrevet det (den anonyme klage, red.). Han har også sagt, at ingen tør vidne mod ham i retten, og at han godt forstår, hvorfor rockere slår stikkere ihjel.
Jack, sygemeldt hundefører


Den lille håndfuld medarbejdere blev set som stikkere, fordi de var med til at iværksætte en redegørelse om arbejdsmiljøet i sektionen i 2014 efter længere tid med dårligt arbejdsmiljø.

Redegørelsen udløste en anonym klage til Københavns Politi, hvor træningsmetoder med tjenestehundene blev stærkt kritiseret. Klagen indeholdt blandt andet historier om, at ledende medarbejdere skulle have beordret hundeførere til at bruge stødhalsbånd på deres hunde.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har undersøgt sagen, og flere fra sektionen er blevet afhørt. Politiklagemyndigheden er den myndighed, der efterforsker strafbare forhold begået af politifolk i tjeneste. 

DUP har også undersøgt, om ledende medarbejdere skulle have haft økonomiske interesser i at avlskåre deres hanhunde med det formål at sælge afkommet videre til Københavns Politi. 

Hundeføreren Jack, der blev mobbet ud af hundesektionen, og som i dag er sygemeldt, mener, at flere ledende medarbejdere har direkte økonomiske interesser i at anvende deres tjenestehunde til avl.

- De bestemmer suverænt over, hvilke hvalpe der skal indkøbes, og valget falder ofte på hvalpe fra deres egne parringer, siger han. 

Ifølge Københavns Politi er den videre efterforskning i forhold til anklager om stødhalsbånd og økonomiske interesser blevet afsluttet af statsadvokaten.

Derudover har ledende medarbejdere i hundesektionen været til tjenstligt forhør og blevet idømt tjenestebøder for 'intimiderende adfærd' mod kollegaer.

Ifølge Jack handler den "intimiderende adfærd" om, at en ledende medarbejder skulle have truet kollegaer. 

- Han sagde, at han nok skulle finde ud, hvem der havde skrevet det (den anonyme klage, red.). Han har også sagt, at ingen tør vidne mod ham i retten, og at han godt forstår, hvorfor rockere slår stikkere ihjel, fortæller Jack. 

Rigspolitiet bekræfter i en mail sendt til Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, at der har været "disciplinæropfølgning" i sagen. I mailen, som Avisen.dk har fået aktindsigt i, fremgår det ikke, hvorvidt en ledende medarbejder skulle have opført sig truende. 

Forsøgte at råbe rigspolitichefen op

I samme mailkorrespondance forsøgte Jane Frølund Thomsen og hendes kollega, overlæge Jens Peter Bonde, at råbe rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg op om arbejdsvilkårene i hundesektionen.

Rigspolitiet forklarede, at man tog situationen alvorligt, og at de var glade for, at Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling stod til rådighed med yderligere oplysninger i sagen.

Rigspolitiet har det overordnede ansvar for politiets tjenestehunde i Danmark, og derfor håbede Jane Frølund Thomsen, at der ville ske ændringer i hundesektionens arbejdsmiljø ved at tage kontakt til den øverste myndighed.

- Man har ikke grebet fat om nældens rod. Man har åbenbart lavet lidt reparationer her og der, men man har ikke grebet fat i den rigtige problemstilling, siger Jane Frølund Thomsen.

"Folk var nødt til at tæve hundene"

Jack medvirkede i redegørelsen om arbejdsmiljøet. Han afviser at have stået bag den anonyme klage, der blev indgivet til Københavns Politi. Alligevel er han blevet udsat for systematisk mobning af kollegaerne, fordi de troede, den kom fra ham. 

Ifølge Jack er der blevet brugt stødhalsbånd i sektionen, og han har gennem mange år forsøgt at få politiet til at bruge en anden type tjenestehund, der er mindre aggressiv, end de schæferhunde, der primært benyttes.

- Det havde mange konsekvenser, at vi brugte de hårde og aggressive tjenestehunde. Der fulgte en masse utilsigtede bid med sig mod almindelige borgere og gerningsmænd. Folk var nødt til at tæve hundene på træningsbanen for at kunne styre dem.

- Hvis man ytrede sig kritisk til ledelsen om arbejdsmetoderne, blev man verbalt sat på plads, fortæller Jack.

Det har ikke være muligt at få Københavns Politi til at konkretisere, hvad de konkrete uenigheder i arbejdet med tjenestehundene drejer sig om.

Jack er bekendt en episode, hvor en ung hundefører oplevede at blive fysisk afstraffet. 

Københavns Politiforening, der er organiseret under Politiforbundet, mener, at det er Københavns Politis ledelse at rette op på det dårlige arbejdsmiljø. 

- Såfremt en kollega i Københavns Politi føler sig udsat for mobning, er det ledelsens ansvar at agere på henvendelsen. Det samme gør sig gældende, hvis en kollega, mener sig udsat for et kriminelt forhold i forbindelse med udøvelse af sin tjeneste, fortæller Michael Bergmann Møller, formand i Københavns Politiforening. 

Jack' er ikke hundeførerens rigtige navn. Af hensyn til sin jobmæssige fremtid har han ønsket at være anonym, hvilket Avisen.dk har imødekommet. Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet, ligesom redaktionen har fået fuld indsigt i hans arbejdsskadesag og afgørelsen i denne.

Her står der blandt andet følgende: 

‘Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbeks om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde