Kritik af kronprins Frederik: Risiko ved at låne prestige ud

Sport

Genvalget af kronprins Frederik i IOC kan skabe problemer inden vinter-OL, vurderer kritiker. DIF ser ikke et problem.

Kronprins Frederik blev i september genvalgt som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Dermed skal kronprinsen sidde med ved det olympiske bord de næste otte år.

Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, der kæmper for mere gennemsigtighed i idræt, ser flere problemer i genvalget.

- Der er ingen tvivl om, at man i de kredse gerne modtager folk med kongeligt blod i årerne.

- Problemet er, at kronprinsen kan føre sine synspunkter på banen, men vi kan på grund af hans særstatus aldrig diskutere dem på demokratisk vis.

- Det svækker den forbindelse mellem idrætten og det demokratiske samfundsliv, som vi sætter så højt herhjemme, siger Jens Sejer.

Ritzau har ikke kunnet få kronprinsen i tale, men Niels Nygaard, formand i Danmarks Idrætsforbund (DIF), afviser kritikken.

- Det er meget få situationer, vi har oplevet i de første otte år, hvor det har været noget som helst problem.

- Kronprinsen går typisk ind i en række områder, hvor der ikke er storpolitik involveret, og hvor han kan gøre sin indflydelse gældende.

- Når der opstår mere højspændte problemer, holder han lav profil, og det har vi ikke noget problem med, siger Nygaard.

Jens Sejer forudser, at kronprinsen kan få problemer op til vinterlegene i Sydkorea i februar, fordi OL-værten har et anspændt forhold til nabolandet Nordkorea.

Niels Nygaard er af en anden opfattelse.

- Hvad angår vinter-OL i Sydkorea, så føler jeg ikke, det er et problem. Set med olympiske briller afhænger det udelukkende af, om sikkerheden er tilstrækkelig høj på det tidspunkt, siger han.

I øjeblikket er vurderingen hos DIF, at der ikke er risiko forbundet med at deltage.

- Hvis der skulle opstå sådan en situation, så er det IOC, FN og vores udenrigsministerium, der kommer til at håndtere det.

- Så jeg ser ikke, at kronprinsens involvering i IOC er problematisk på nogen måde, siger DIF-formanden.

Jens Sejer mener, at kronprinsen tegner et for positivt billede af IOC, både da han stillede op for første gang i 2009, og da han erklærede sig villig til genvalg.

- IOC har ændret sig meget til det bedre gennem de syv år, jeg har været med. Det er blevet mere gennemsigtigt og mere åbent, sagde kronprinsen for et år siden til Berlingske, inden han i sommer officielt genopstillede.

Jens Sejer er hård i sin kritik af den slags udtalelser.

- Kronprinsen pådrager sig en ikke ubetydelig risiko ved at låne prestige til det stærkeste symbol for international topidræt, som er ved at undergrave sig selv gennem doping og korruptionsskandaler.

- Påstanden, om at det går så vældig meget bedre i IOC, modsiges af, at en række af den olympiske præsident Thomas Bachs nærmeste allierede gennem mange år er genstand for politiundersøgelser.

- Det er mærkeligt, at den politiske elite i en idrætsbevægelse, som efter eget udsagn arbejder for at opdrage ungdommen og udbrede fred i verden, gang på gang pådrager sig politiets opmærksomhed.

- Det må jo skyldes, at de ofte er involveret i aktiviteter, som er på kant med lovgivningen eller langt over kanten, mener han.

/ritzau/