Kræftsyge danskere køber behandling i Kina
Generated by IJG JPEG Library
Kræft · Hvert år får tusindvis af danskere stillet diagnosen uhelbredelig kræft, men ikke alle accepterer dødsdommen. Nogle rejser til Kina for at få behandlinger, som endnu ikke er godkendt i Danmark

I maj 2007 gav lægerne Mogens Markussen 12 måneder at leve i. Højst.

I dag har han det bedre, end han har haft længe, han har fået appetitten tilbage og har endda taget tre-fire kilo på.

Mogens Markussen er en af de over 35 danskere, der for egen regning har taget turen til Kina for at modtage kræftbehandling med genterapi.

En behandling, der ikke er godkendt i Danmark, og som mange danske læger direkte fraråder.

Før turen til Kina har flere af patienterne fået en dødsdom af det danske behandlingssystem. I dag har mange fået det bedre. Nogle er raske.

»Det, man havde stillet mig i udsigt i Danmark, var ikke noget at prale af. Så jeg havde ikke rigtig noget at miste,« forklarer Mogens Markussen, der i september tager til Kina for at få behandling for kræft i bugspytskirtlen.

Ingen forandring

Da han kommer hjem, viser scanninger, at hans sygdom hverken er blevet værre eller bedre. Det er i sig selv en sejr, siger Mogens Markussen. Og fordi behandlingen virker frem til februar, mener han, at scanningen blev lavet for tidligt. For selv føler han sig fuldstændig rask.

»Jeg kan gøre lige, hvad jeg vil, og mærker overhovedet ikke noget til sygdommen. Så noget tyder på, at sygdommen ikke er virksom mere.«

De kræftformer, der normalt behandles med genterapi, er bugspytkirtel-, mave-, lunge-, lever-, bryst-, og halskræft. Og interessen for behandlingen er stor, fortæller direktør for KirurgiRejser Atef El-Kher, hvis selskab har specialiseret sig i at sammensætte behandlingsrejser.

»De folk, der ringer til os, er desperate. De har fået at vide, at der ikke er mere håb, og at de måske kun har et halvt år tilbage at leve i,« fortæller han.

For omkring fire måneder siden tog den første patient til Kina, og lige nu er omkring 13 patienter fra KirurgiRejser under behandling.

Lumsk sygdom

Også private har specialiseret sig i at hjælpe danskere til Kina. Kræft er en lumsk sygdom og ikke alle bliver raske, siger Atef El-Kher. Men mange gør.

Alligevel fraråder danske læger deres patienter at prøve behandlingen. Selv som sidste udvej.

»Min læges reaktion var negativ. Han sagde, at behandlingen ikke var videnskabeligt bevist, og at han ikke ville anbefale den,« siger Mogens Markussen.

Den holdning deler professor og overlæge på kræft-afdelingen på Århus Sygehus Cai Grau.

»Vi har endnu ikke set data på den medicin, som gør, at danske læger kan anbefale, at patienter tager ned og får den behandling. Desuden viser det sig ofte, at lovende behandlinger, som den her, har uventede bivirkninger.«

Indtil videre har Mogens Markussen brugt 300.000 kroner på behandlingen. Men som han siger, er hans liv mere værd end det.

faktaboks

Når man får kræft nulstiller sygdommen et gen kaldet P53, der normalt beskytter os mod kræft.

I genterapien sprøjter lægerne det gen tilbage i kroppen, så genet igen aktivt kan bekæmpe sygdommen.

Medikamentet hedder Gendicine. Metoden praktiseres kun i Kina, hvor man har behandlet kræftpatienter siden 2004.

Mere end 10.000 patienter er blevet behandlet og ifølge de kinesiske læger har 75 procent fået det bedre.

Udover genterapi får patienterne andre behandlinger. Blandt andet avanceret strålebehandling.

Læs mere på opgivet.dk, kirurgirejser.dk, cancer.dk, sibiono.com