Af Lars Fogt, lafo@avisen.dk
Hver år forsvinder en håndfuld ridderkors og hæderstegn i Danmark sporløst.
Et par ridderkors bliver siden sat til salg for store summer på danske og udenlandske auktioner, fortæller det danske kongehus, der hver gang forsøger at få stoppet salget.
»Vi griber ind, når vi opdager det. Ordenerne er jo kun til låns af kongehuset, hvorefter de skal afleveres,« siger kontorchef Bjarne Grønfeldt fra kongehusets kabinetssekretariat.
Kongehuset skriver til arvingerne, når en af de 300 årlige modtagere af et ridderkors i sølv er afgået ved døden, og kan de efterladte ikke fremskaffe hæderstegnet, får de en regning på 1.975 kroner.
Kongehuset har samtidig indledt et samarbejde med de danske auktionshuse for at stoppe handelen.
»Det er straks sværere med de udenlandske auktioner,« siger Bjarne Grønfeldt fra kongehuset.
Handelen med hæderstegn er kommet frem efter, at en ven af den afdøde irakiske diktaktor Saddam Hussein har sat et ridderkors til salg for 8.000 dollar.
Plaget af svindlere
Kongehuset fortæller også, at de er plaget af samlere, der får fremstillet falske ridderkors og elefantordener.Selv på den danske netauktion QXL er der en gang om året en dansker, der forsøger at sælge et ægte ridderkors.
»Det er næsten altid arvinger, der ikke ved bedre,« siger direktør Jacob Masters.
Hos den officielle forening for samlere af sildesalat til jakken, Ordenshistorisk Selskab, har de et par gange måttet gribe ind, da samlere har haft en orden tilhørende kongehuset i samlingen.
»Derfor skal medlemmer skrive under på, at de leverer ordener tilbage, der tilhører kongehuset. Men der er jo desværre også samlere uden for foreningen, som vi ikke kan styre,« siger præsidenten i Ordenhistorisk Selskab, Peter Ohm-Hieronymussen.