En rollator, levering af mad og daglige besøg fra hjemmeplejen. Det var, hvad Viborg Kommune kunne stille til rådighed, efter den 88-årige Ida Pedersen først i juli blev sendt hjem hos sig selv tre dage efter en operation for en brækket hofte. Det fortæller hendes 70-årige datter Eva Nielsen til Avisen.dk.
Hendes mor blev sendt hjem til sig selv, fordi der ikke var nogle pladser på kommunens genoptræningscenter. Men hjemsendelsen var ikke forsvarlig, mener Eva Nielsen.
- Det var under al kritik, at manglende plads blev argumentet for, hvorfor min mor efter operationen ikke kunne komme på et genoptræningscenter, siger Eva Nielsen.
Hendes og moderens oplevelser står ikke alene. Dårlig kommunal pleje medfører mange hospitalsindlæggelser, mener flere sygeplejersker.
Tre ud af fem kommunalt ansatte sygeplejersker fortæller, at de i løbet af den seneste måned har oplevet, at en bedre kommunal forebyggelse kunne have forhindret indlæggelser. Det viste en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, der kom frem tidligere på ugen.
Ikke i orden at sende 88-årig hjem
Ida Pedersen har hukommelsesproblemer og er lam i den ene skulder og arm. Derfor var Eva Nielsen ikke spor tryg ved, at moderen blev sendt direkte hjem efter indlæggelsen på Silkeborg Sygehus.
Om moderen var færdigbehandlet, da hun blev sendt, hjem, har Eva Nielsen svært ved at vurdere. Derimod er hun ikke i tvivl om, at det var uforsvarligt, at den 88-årige kvinde blev sendt hjem til sig selv.
Bekymringerne var ikke ubegrundede. Under to uger efter, at Ida Pedersen var sendt hjem, faldt hun igen. I faldet revet hun sin nye hofte af led, så hun straks måtte indlægges. Igen.
Hun havnede dermed i gruppen af ældre mennesker, der bliver udskrevet for tidligt og derfor må genindlægges. En ganske stor gruppe, skal man tro undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd.
Den viser, at otte ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker inden for den seneste måned har oplevet, at borgere er blevet udskrevet for tidligt.
En af de kommunale politikere i Viborg kender problematikken.
- Tidligere var patienterne i længere tid på sygehusene, men nu hvor de bliver tidligere udskrevet, giver det et øget pres i forhold til antallet af plejepladser, siger Mette Nielsen (S), der er formand for ældre- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune.
(Artiklen fortsætter under billedet)
88-årige Ida Pedersen har hukommelsesproblemer og er lam i den ene skulder og arm. Privatfoto.
Kommunen: Vi er ved at bygge om
I Viborg Kommune ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag. Men at der generelt skulle være problemer med at yde en tilstrækkelig kommunal service på grund af et øget pres på kommuner, afviser sundheds- og omsorgschef i Viborg Kommune Lis Kaastrup.
- Det er rigtigt, at sygehusene sender patienterne tidligt hjem, men vi kan godt løse de opgaver, der er til os. Så på den måde har vi jo gearet os til at være klar til den opgave, at kommunerne har fået flere opgaver, siger hun.
For tiden er der kun et enkelt genoptræningscenter i kommunen, Klosterhaven, som man er ved at genopbygge. Derfor er der nogle borgere, der ikke får den plads, de ellers ville være blevet tilbudt. Renoveringen, der har stået på siden maj, betyder, at 21 pladser er nedlagt.
Først til november er genoptræningscenteret færdigt. Derefter vil det i alt have 64 pladser, fortæller Lis Kastrup.
Mega dårlige borgere på plejecentrene
Men hverken Ida Pedersen eller hendes mor havde fået besked om kommunens byggeplaner. Og planerne gør heller ikke indtryk på Eva Nielsen:
- Det er da en dårlig undskyldning at sige, at man er under ombygning. Det er da ikke i orden, at 21 mennesker skal blive mindre mobile på den bekostning, siger hun.
For nyligt fik ældre- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune en orientering om, hvilken tilstand borgerene er i, når de kommer på genoptræningscenteret, Klosterhaven, fortæller Mette Nielsen (S).
- Det overraskede de fleste politikere i udvalget, at borgerne rent faktisk ikke bare er dårlige, men mega dårlige, siger hun.
Svigter folk, der har brug for hjælp
Det er altid uheldigt, når en ældre borger må lide en form for overlast, mener Mette Nielsen (S), som kobler det øgede pres på kommunerne sammen med regionens mange besparelser.
- Det er rigtig ærgerligt, at man lægger et nationalt pres på regionerne. Det betyder, at vi i kommunerne hele tiden - og i en vældig hast - skal være klar til at løse nye opgaver. I sidste ende går det jo ud over borgerne, siger Mette Nielsen.
Læs også: Region Syddanmark varsler sparetid trods milliardaftale
Efter den 88-årige Ida Pedersen var blevet indlagt for anden gang, lagde familien ekstra pres på kommunen. Derfor blev hun ikke på ny sendt hjem, men fik et tre-ugers ophold på genoptræningscenteret. Det er familien glad for, men oplevelsen har gjort Eva Nielsen skeptisk.
- Selve systemet virker ikke. Der må ikke været skåret så meget i kommunernes hjælp, at de svigter dem, der har brug for den. Min mor skulle have haft pladsen allerede første gang hun blev udskrevet.