Tirsdag var det femte gang siden april, 92-årige Ella Petrine Lauridsen blev indlagt på Odense Universitetshospital (OUH) med for meget vand i lungerne på grund af et hul i venstre hjerteklap.
Fælles for de fire forgående indlæggelse er, at Ella Petrine Lauridsen ifølge hendes barnebarn er blevet sendt hjem fra hospitalet, før hun var færdigbehandlet. På den bekostning er den ældre kvinde flere gange blevet genindlagt inden for en til to dage. Det fortæller barnebarnet, Lone Bundgaard, 51 år. Hun er bitter over den behandling, hendes farmor har fået.
- En af de gange, hvor min farmor blev udskrevet, protesterede vi kraftigt og sagde: "I kan da ikke bare sende hende hjem." Men sådan bliver det, lød svaret fra hospitalet. Der var jeg godt nok gal. Men det handler vel om mangel på penge, siger Lone Bundgaard til Avisen.dk.

- "I kan da ikke bare sende hende hjem", sagde vi. Men det gjorde de, fortæller Lone Bundgaard. Privatfoto
Ønsket om en økonomisk indsprøjtning til sygehusvæsenet står hun ikke alene med. I denne uge forhandler finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Danske Regioner sygehusenes budget for det kommende år.
Regionerne forventer at skulle skære omkring to milliarder kroner næste år. Men besparelser vil få alvorlige konsekvenser for patienternes sikkerhed, advarer sygehuspersonalet.
Ella Petrine Lauridsen er da heller ikke et unikt tilfælde. Alt for mange sendes for tidligt hjem fra hospitalerne, mener otte ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.
Sendt hjem til den forkerte pleje
Ella Petrine Lauridsen har ifølge sit barnebarn følt ubehag og forvirring ved de mange genindlæggelser. Men der har også været andre problemer. Plejeindsatsen i Odense Kommune har ikke været rustet til at give hende den fornødne behandling, når hun er blevet udskrevet, mener Lone Bundgaard.
- Hospitalet er gode til bare at kaste problemet videre. Men plejen har slet ikke sørget for, at hun fik de rette eftersyn. Jeg har måttet ringe uafbrudt til kommunen for at sikre, at min farmor fik hjælp.
Plejerne hos Ella Petrine Lauridsen har ifølge barnebarnet ikke været opmærksomme på hendes helbred, da de for det meste var ude af døren efter seks minutter. Derfor har hun selv sørget for at kontakte sygehuset, når hendes farmor blev rigtig dårlig.
Hospitalet affejer kritik...
På Odense Universitetshospital er man bekendt med, at nogle patienter og ansatte i kommunerne ikke føler, at udskrevne patienter altid er færdigbehandlet.
Men det skyldes blandt andet, at kommunerne efter kommunalreformen skal løfte et større ansvar i forhold til pleje og genoptræning. Det falder ikke tilbage på for tidlige udskrivelser, mener sygehusdirektør Judith Mølgaard.
- Når vi sender patienter hjem, er det fordi en læge har udtalt, at de er færdigbehandlet, siger hun til Avisen.dk.
...og det gør kommunen også
I Odense Kommune respekterer man også lægernes vurderinger, understreger Jan Lindegård, der er områdechef i Odenses ældre- og handicapforvaltning. Han afviser, at ansatte i kommunen oplever, at mange sendes for tidligt hjem fra hospitalet.
- Vi arbejder tæt sammen med hospitalet, og derfor er vi rustet med de bedste oplysninger om patienterne, når de kommer hjem. Derfor får vi meget få klager om det her, siger han.
Tilsyneladende er det dog ikke kun Lone Bundgaard, der har erfaret, at plejen i kommunerne ikke er tilstrækkelig. I løbet af den seneste måned har tre ud af fem kommunalt ansatte sygeplejersker oplevet, at en bedre kommunal forebyggelse kunne have forhindret hospitalsindlæggelser, viser undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd.
Dårlig overlevering fra sygehuse til den kommunale pleje er en af de faktorer, der gør, at især et stort antal ældre bliver genindlagt. Det fortalte den kommunalt ansatte sygeplejerske Ulla Coldsted i går til Avisen.dk.
Ældre får ikke særbehandling
At mange er indlagt i kortere tid, er dog ikke lig med, at de kommer dårligere hjem, påpeger sygehusdirektør Judith Mølgaard. Ny teknik og bedre medicin gør det nemmere at færdigbehandle hurtigere end tidligere. Og når man er blevet behandlet, er det ikke dårligt at komme hjem.
- Især ældre patienter har bedst af at være hjemme i eget hjem. Derudover er vi meget opmærksomme på, at 90-årige bliver behandlet på lige fod med alle andre patienter. Vi har ikke nogen aldersdiskrimination af nogen art, siger Judith Mølgaard.
Odense Universitetshospitalet og Odense Kommune har regionale sundhedsaftaler om, hvad der skal være på plads, før de sender patienterne hjem.
Aftalen indebærer blandt andet, at hospitalet ikke må have færdigbehandlede patienter i deres senge, for så snart de er behandlet, skal kommunerne betale for deres pleje.
Fylder 93 på søndag
I Odense fylder Lotte Bundgaards farmor 93 år på søndag. Om hun kan fejre dagen derhjemme eller på hospitalet, er endnu uvist. Et er sikkert, fortæller hendes barnebarn: Trods hjertefejlen er det ikke længe siden, den gamle dame var frisk.
Sådan er det ikke længere. De mange ture frem og tilbage til hospitalet har svækket hende gevaldigt. Familiens håb er nu, at man denne gang kan få en aflastningsplads til Ella Petrine Lauridsen, når hun bliver udskrevet.
Hverken sygehusdirektør Judith Mølgaard eller områdechef Jan Lindegård har ønsket at kommentere den konkrete sag om Ella Petrine.