På Helsingør Kommunes Rehabiliterings- og Træningscenter i Snekkersten har en ældre dame svært ved at trække vejret. Smerterne tager til i en sådan grad, at hun har pauser i sin vejtrækning. Derfor beslutter plejepersonalet at sende hende retur til det sygehus, som hun kun et halvt døgn forinden er udskrevet fra.
Den ældre dame er bare én ud af fem patienter, der inden for tre uger er blevet sendt retur til sygehuset fra centeret.
Det fortæller Ulla Coldsted, der er sygeplejerske og arbejder som afsnitskoordinator.
- Vi har desværre rigtig mange eksempler på patienter, som vi er nødt til at sende tilbage. Den anden dag havde vi en, som vi måtte sende tilbage efter tre timer, siger Ulla Coldsted til Avisen.dk.
I dag indledte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Danske Regioner forhandlingerne om sygehusenes budget det kommende år. Sygehuspersonale har længe råbt op om, at der er behov for ekstra ressourcer.
Situationen på centret i Snekkersten er da heller ikke enestående.
Otte ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker har inden for den seneste måned oplevet, at patienter er blevet udskrevet, før de reelt var færdigbehandlet. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.
Dårligt arbejdsmiljø
Sygehuse og kommuner er ofte uenige om, hvornår en patient er klar til at blive udskrevet. Det rammer især ældre mennesker, der tit bliver kastet rundt mellem sygehuse, kommunale genoptræningscentre og plejehjem.
For Ulla Coldsted og hendes kolleger er det en stressfaktor, at de er nødt til at sende så mange patienter tilbage.
- Det stresser os og skaber et dårligt arbejdsmiljø, når vores faglige kunnen ikke slår til. Den angst hænger sammen med, at vi gentagne gange har oplevet, at patienterne er meget dårligere, end hvad vi har fået besked om. Og det skaber simpelthen mistrivsel, fortæller Ulla Coldsted.
På centeret har de ikke adgang til sygehusenes journaler og mangler derfor ofte informationer om, hvad der er lavet af undersøgelser og blodprøver på patienterne, forklarer hun.
Et tiltagende problem
Inden for de seneste år er der flere og flere, som bliver udskrevet for tidligt, oplever Ulla Coldsted.
Stigningen hænger sammen med, at man har lukket sengepladser på sygehusene, mener hun. Derfor er der behov for, at sygehusene får et økonomisk løft, så folk kan være indlagt i længere tid. Alternativet er, at kommunerne får bedre adgang til læger.
I dag må personalet på centeret ikke give de ældre medicin. Og det kan være problematisk, hvis patienten ikke er færdigbehandlet, og derfor har smerter, forklarer Ulla Coldsted.
Hvis problemet får lov at løbe løbsk, kan konsekvensen være, at patienterne og deres pårørende mister tilliden til sygehusvæsenet. En tillid, der allerede er noget tyndslidt, siger hun.
- Vi synes ikke, at det er særlig sjovt at skulle sige til patienten og de pårørende, at patienten skal sendes retur til sygehuset. Det skaber en masse utryghed og mistillid.