Mandag kunne Dansk Sygeplejeråd fortælle, hvordan langt de fleste sygeplejersker i kommuner oplever, at patienter bliver udskrevet fra sygehusene, før de er færdigbehandlede.
Udmeldingen kom, netop som Regeringen og Danske Regioner begyndte forhandlingerne om, hvor mange penge regionerne har til at drive sygehusene næste år.
I dag fortæller Lone Bundgaard i Avisen.dk om, hvordan hendes 92 år gamle farmor gang på gang bliver genindlagt på sygehuset - for, ifølge barnebarnet, alt for hurtigt at blive udskrevet igen.
Døende patient sendt retur
Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Liselott Blixt rystet, men ikke overrasket over historierne.
- Det er en grotesk måde, vi behandler vores ældre på. Men jeg har selv oplevet det samme, da jeg besøgte plejecentret i Greve. Da jeg var på besøg, var der to patienter, der lige var sendt tilbage til sygehuset. Den ene var døende, mens den anden havde en urinvejsinfektion, som sygehuset ikke havde behandlet, fortæller sundhedsordføreren.
Hvis problemet med for tidlige udskrivelser skal løses, er det dog ikke kun penge, der skal til.
- Det handler om almindelig sund fornuft. Vi skal sikre, at især de ældre får en ordentlig pleje fra starten, og at de er færdigbehandlede, når de bliver udskrevet. På den måde kan man måske slippe for genindlæggelser og spare nogle penge, mener Liselott Blixt.
Regioner: Koordinering skal være bedre
I Danske Regioner medgiver man, at overgangen fra sygehus til kommunal pleje kunne være bedre. Det fortæller Ulla Astrup, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.
- Patienterne skal ikke føle, at de er kastebolde. De skal opleve, at sundhedsvæsenet spiller sammen, og at der er bedre overgange mellem sygehuse og kommuner. Der er stadig et arbejde, der skal gøres og en koordinering, der skal blive langt bedre, siger Ulla Astrup.
Problemerne skyldes især, at grænserne for, hvornår man skal være indlagt, har ændret sig.
- Når sygehusets læge vurderer, at man er færdigbehandlet som indlagt patient, så skal man hjem, og plejeopgaverne skal klares på andre måder. Men der er stadig en kultur og nogle opfattelser, vi mangler at få diskuteret og bearbejdet, mener Ulla Astrup.
Hun er derfor klar til at undersøge, om man har skåret for mange sengepladser.
- Sammen med regeringen vil vi gerne gennemgå, om planerne for at reducere antallet af sengepladser har været for højt sat, om vi har været for ambitiøse, og hvad der skal til for, at det kan fungere, siger Ulla Astrup.