Kina løslader den svenske forlægger Gui Minhai

Kina løslader den svenske forlægger Gui Minhai. Den svenske forlægger Gui Minhai, som har været frihedsberøvet i Kina siden 2015, blev tirsdag løsladt. (Foto: Foto: Bobby Yip/Reuters)

Gui Minhai er blevet løsladt i Kina efter at have været forsvundet fra sin feriebolig i Thailand siden 2015.

Den svenske forlægger Gui Minhai, som har været frihedsberøvet i Kina, er blevet løsladt. Det oplyser det svenske udenrigsministerium til det svenske nyhedsbureau TT.

I oktober 2015 forsvandt den i dag 53-årige Gui Minhai under uklare omstændigheder fra sin feriebolig i Pattaya i Thailand.

I januar 2016 udsendte den statskontrollerede kinesiske tv-kanal CCTV en video med Gui Minhai. Her siger han, at han er vendt tilbage til Kina for at tage ansvaret for en trafikulykke.

Hans datter har ikke hørt fra ham, mens han var indespærret i Kina.

- Hverken jeg, eller noget andet medlem af min familie eller nogle af hans venner, er blevet kontaktet, siger hun i en erklæring.

Næsten samtidig med, at Gui Minhai forsvandt, skete det samme for fire af hans kolleger. De arbejdede på et forlag i en boghandel i Hongkong. Boghandlen udgav politisk populærlitteratur om den kinesiske ledelse.

Alle de fem, der blev fængslet, er nu på fri fod.

Flere af boghandlerne har sagt, at de blev tvunget til at indspille udtalelser, hvori de erklærede sig skyldige i lovovertrædelser.

Sagerne har ført til øget international kritik af Kina. Det er blandt andet for manglende respekt over Hongkongs autonomi.

Den svenske forlægger Gui Minhai drev bogforlagene Mighty Current og Causeway Bay i Hongkong.

Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, siger i et tweet, at hun har bedt om at få flere oplysninger om Gui.

/ritzau/TT