Administration 

Kendt filosof om stressbølgen: Fortsætter vi som nu, bliver vi bare mere syge

- Hvis vi bare gør mere af det samme, så vil antallet af danskere, der bliver syge af at arbejde, kun stige, siger Morten Albæk der er aktuel med en ny bog: 'Ét liv, én tid, ét menneske - hvordan vi glemte at lave et meningsfuldt liv'. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Dårlig ledelse gør danskerne syge, og det er en illusion, når vi tror, at vi bare kan dele vores liv op i kasser som arbejdsliv og privatliv. I hastværket har vi glemt jagten på det meningsfulde liv, og det skal vi lave om på, lyder det fra filosoffen og lederen Morten Albæk i ny bog.

Dette interview blev bragt første gang 14. oktober. Det var en af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.

'Ét liv, én tid, ét menneske - hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv', står der skrevet med gul skrift på en lilla forside. Ingen billeder. Bare titlen på bogen og forfatterens navn:

Morten Albæk. Han er filosof og erhvervsmand, og han har skrevet bogen, fordi han er bekymret over den måde, vi har indrettet vores liv på i dag.

Danskerne går ned med stress på stribe, og depressioner lever i bedste velgående i det, der ofte omtales som verdens lykkeligste land. Forklaringen skyldes, at vi har glemt at leve et meningsfuldt liv, lyder det fra den bogaktuelle forfatter.

Morten Albæk understreger hurtigt i samtalen, at han ikke har skrevet en selvhjælpsbog.

Den 43-årige filosof og erhvervsmand forklarer, at han ønsker at give sine læsere nogle helt grundlæggende principper at reflektere over. Såsom den væsentlige forskel på tilfredshed, lykke og mening. Og at det i sidste ende handler om at leve et meningsfuldt liv.

- Bogen er et ydmygt opråb. Jeg forsøger at sige, at hvis vi bare gør mere af det samme, så vil antallet af danskere, der bliver syge af at arbejde, kun stige, siger Morten Albæk til Avisen.dk.

Brug for hamskifte

Morten Albæk har selv taget konsekvensen og blandt andet droppet MUS-samtalerne i sin virksomhed Voluntas. Istedet har han meningsfuldheds-samtaler med de ansatte.

- For at du kan lade dig lede, skal du have tro og overbevisning om, at det menneske, du lægger en lille flig af dit liv hænderne på, rent faktisk fundamentalt kan lide dig.
Morten Albæk

Generelt er der brug for et nybrud i den måde, vi tænker ledelse på i Danmark. Også selvom han godt kan forstå, at det for nogle danskere kan være svært at forene sig med tanken om, at chefen pludselig skal være en integreret del af det, der foregår udenfor arbejdspladsen.

- Der er mange medarbejdere, der ikke har tillid til at chefen helt fundamentalt kan lide dem. For at du kan lade dig lede, skal du have tro og overbevisning om, at det menneske, du lægger en lille flig af dit liv hænderne på, rent faktisk fundamentalt kan lide dig. Kun hvis det menneske, der leder dig, kan lide dig, kan det nemlig lide med dig og vise den fornødne omsorg, varme og kærlighed, når dit liv tager en drejning, siger Morten Albæk:

- Og ja det vil mange føle grænseoverskridende, fordi de har en grundlæggende tvivl om, at chefen på den anden side af bordet gerne vil og kan rumme personens svagheder uden at se dem som noget negativt.

Men hvis det står så skidt til med ledelsen i dag, at vi bliver syge af den - hvorfor så ikke bare droppe ledelse fuldstændig?

Jeg mener sådan set også, at dele af den ledelse, vi har i dag, er tæt på at være uanvendelig. Der er brug for et signifikant hamskifte i den måde, vi bedriver ledelse på:

- Vi ser mennesket som en ressource, man skal få noget ud af og administrere. Istedet for at se menneskets potentiale og se dem som noget eksistentielt. Det handler ikke om at skabe en ledelsesfri organisation - men det handler om, at man som leder skal være bevidst om, at det, du primært er ansvarlig for, er menneskelige skæbner, hvis potentiale du skal være med til at realisere. Ikke ressourcer, du skal presse mest muligt ud af, siger Morten Albæk.

- Og så kommer kritikken fra alle gammel-kapitalisterne: 'Vi kan jo ikke tjene penge på den der meget fine og filosofiske tilgang'. Men medarbejdere, der føler en mening i livet, med det arbejde de udfører, er hele fem gange mere produktive, tre gange mere engagerede, signifikant mere innovative og har færre sygedage. Og ydermere er de villige til at gå til en lavere løn, end dem der blot er tilfredse eller decideret utilfredse med arbejdet.

- Det er ikke nemt at finde modet og turde sige fra over for umenneskelig og dårlig ledelse. Men hvis vi blot accepterer det som et grundvilkår, bliver vi langsomt men sikkert syge i sindet af det.
Morten Albæk

Modet til at sige fra

Morten Albæk efterspørger mod. Modet til at sige fra - eller måske endda sige op istedet for at bruge sine kræfter på noget meningsløst. Han indrømmer, at det er svært at bede folk om, men det kan være nødvendigt.

- Terminerne skal betales. Det har jeg den dybeste respekt for - det er ikke nemt at finde modet og turde sige fra over for umenneskelig og dårlig ledelse. Men hvis vi blot accepterer det som et grundvilkår, bliver vi langsomt men sikkert syge i sindet af det.

- Selvfølgelig er det svært at være modig. Det kræver også at man planlægger det. Strukturerer sig selv finansielt på en måde, der gør det muligt. Der er masser af praktik i det. Men spørg dig selv, om du ønsker at bruge dit éne liv på noget, der er en sandsynlighed for, man bliver syg af?, siger Morten Albæk.

Men kampen mod dårlig ledelse er ikke kun en individets kamp. 

- Jeg mener i al beskedenhed, at fagbevægelsen spiller en stor rolle. En ting er den mulighed, du har som individ til at sige fra i nu'et, hvis du føler dig trådt under fode og føler meningsløsheden snige sig ind på dig. Men supplementet til det kunne være at organisere sig i et medmenneskeligt fællesskab. Her kunne fagbevægelsen være den arena, hvor man går hen for at være en del af et fællesskab, der insisterer på en anden ledelse, end den vi er udsat for i dag, siger Morten Albæk.

Mening for alle

Han er ikke nervøs for, at bogen ender med kun at henvende sig til københavnere med fede job. Tankerne og principperne gælder for alle, understreger han.

- Vi mennesker deler tre ting i livet - vi skal dø, livet er fuld af tilfældigheder, og uanset hvor langt eller kort vores liv bliver, skal det være meningsfuldt. Du har et håb om, at den tid, du bruger på at arbejde, skal være meningsfuld. Og det har du, uanset om du er sygeplejerske, kassedame, HK'er, vidensmedarbejder, gymnasielærer eller du står på en fabrik, siger Morten Albæk:

- Mening er subjektivt - der er ikke et universelt svar. Og uanset om du er rengøringsassistent eller mellemleder vil ledelse uden intimitet og omsorg have en negativ konsekvens. Jeg mener faktisk, at det er en smule arrogant at mene, at produktionsmedarbejderen ikke har samme krav og samme ambition om et meningsfuldt liv, som dem der kommer fra en faglig baggrund, der er priviligeret af støjfrie miljøer med hæve-sænkeborde, siger Morten Albæk.

- Uanset om du er rengøringsassistent eller mellemleder vil ledelse uden intimitet og omsorg have en negativ konsekvens.
Morten Albæk

Meningen med livet

Mennesket er blevet snydt til at tro, at tid kan spaltes, og at livet kan deles op i kasser, siger Morten Albæk.

Arbejdsliv, privatliv, fritid og så videre. Ideen om en work-life balance bør forkastes. Vi har kun ét liv, gentager han igen og igen. Ét liv, der skal omfatte alle elementer i skøn forening. Ét liv der skal give mening.

Men hvordan hænger det så sammen, når personer finder mening i deres arbejde, men alligevel går ned med stress?

- Tager vi som eksempel sygeplejersker og skolelærere, så har de i sig selv et usædvanligt meningsfuldheds-potentiale - de gør syge raske, lindrer smerter og bringer børn veluddannede og dannede videre. Alligevel stiger antallet af stress-sygemeldinger, og nogle fravælger de brancher. Hvorfor? Definitionen på meningsfuldhed er, at du har følelsen af, at dit liv er et værdigt og håbefuldt liv, når du ser fremad i det liv, du har levet, lever og har udsigt til.

- Men når de så kigger ind i deres fremtid, der for nogen alt for ofte enten er håbløs eller decideret uværdig, mister de følelsen af mening i et virke, der ellers har potentialet til at være dybt meningsfuldt, siger Morten Albæk.

Men hvad er i grunden meningen med livet? Et svært spørgsmål, indrømmer han. Et andre ikke kan svare på. Det kan man kun selv. For der findes kun meningen med dit eget liv.

Jeg spørger ham derfor, hvad meningen med hans liv er.

- Meningen med mit liv er at forsøge at leve hver dag på en sådan måde, at de mennesker, hvis kærlighed jeg ikke kan leve foruden, har nemt ved at elske mig i morgen, siger Morten Albæk. 

- Og meningen med livet kan flytte sig gennem livet. Jeg ville muligvis ikke have svaret det samme som nu, da jeg var 25 år, og måske vil jeg svare noget nyt, når jeg er 75.

Dette interview blev bragt første gang 14. oktober. Det var en af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.

BLÅ BOG
 • Født den 28. juli 1975 i den nordjyske by Uggerby
 • Bor privat i Aarhus-bydelen Risskov med sin hustru og to børn.
 • Cand.mag i historie og filosofi fra Aarhus Universitet.
 • Medstifter af institut for anvendt filosofi ved Aalborg Universitet.
 • Startede sin karriere i Danske Bank, hvor han til sidst var underdirektør for ideudvikling og innovation
 • I 2009 blev han direktør for marketing, kommunikation og corporate relations i vindmøllegiganten Vestas.
 • I 2015 stiftede han investerings- og rådgivningsvirksomheden Voluntas. Selskabet bygger på meningsfuld strategi- og politikudvikling. 
 • Sidder desuden i bestyrelsen hos blandt andet Joe and the Juice, Ilse Jacobsen Hornbæk og Vertic.
 • Mediet The Internationalist har fem gange kåret ham som en af de 100 mest indflydelsesrige marketingsfolk i verden. Senest i 2015.
 • Samme år - 2015 - blev Morten Albæk inviteret til at være en del af et nyoprettet kunst- og teknologiråd dannet af Vatikanet.
 • Er forfatter til bøgerne 'Generation fucked up?' (2005), 'Nedslag - mellem det vi siger, og det vi gør' (2008), 'Det gennemsnitlige menneske' (2013) og 'Ét liv, én tid, ét menneske' (2018) 

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi