Kampen mod social dumping skal op i et højere gear. Som det er nu, bliver danskernes lønninger og levevilkår i alt for høj grad undergravet. Det dur ikke, at rumænere og andre udlændinge kan arbejde her for 80 kroner i timen.
Det budskab kommer fra Arne Grevsen, som stiller op til at blive ordstyrende næstformand i LO-fagbevægelsen. Hvis han vælges på LO's kongres tirsdag, skal topposten bruges til at bekæmpe social dumping.
- Fagbevægelsen skal have bedre værktøjer til at tage kampen op mod de arbejdsgivere, der smyger sig uden om overenskomsterne, siger Arne Grevsen.
Han kommer med et eksempel fra gartneri-branchen, som han kender indgående i kraft af, at han er formand for Den Grønne Gruppe i fagforbundet 3F.
- Før i tiden ville man på et gartneri have danskere ansat til for eksempel at passe og høste tomater. Men nu hyrer arbejdsgiverne i stedet meget ofte vikarbureauer eller underentreprenører med udlændinge. Så bliver arbejdet udført til lønninger, som ligger langt under, hvad danskerne skal have, fortæller Arne Grevsen og fortsætter:
- Der er rumænere, som arbejder i Danmark for 80 kroner i timen, og det er jo ikke ok. For at man kan leve nogenlunde anstændigt med børn og bolig i Danmark, skal man gerne op på noget i retning af mindst 130 kroner i timen.
Kamp op ad bakke
Fagbevægelsen har det ikke nemt i kampen mod blandt andre gartneriejere, som omgår overenskomster.
- Hvis vi har en overenskomst med et gartneri, vil vi også prøve at få det med dets underentreprenører. Men så sker der typisk det, at når vi endelig er fem minutter fra at få en en aftale, så går underentreprenøren konkurs.
- Dagen efter er den samme mand og de samme mennesker i gang igen - blot i et nyoprettet firma, fortæller Arne Grevsen.
Det provokerer ham meget og siger:
- Det kan ikke passe, at man på den måde med forskellige juridiske konstruktioner kan smyge sig uden om overenskomsterne. Vi ser det ske i stigende grad, og derfor må politikerne lave en eller anden form for lovgivning mod det.
Han håber på, at LO kan få kampen mod social dumping med ind i kommende treparts-forhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse.
- I LO skal vi ryste de forliste trepartsforhandlinger fra 2012 af os og gå efter blandt andet at få bedre lovgivning i forhold til social dumping, siger Arne Grevsen.
EU udfordrer os meget
Står det til ham, skal LO opprioritere sit arbejde i EU i forhold til social dumping.
- Det er nødvendigt i højere grad at påvirke udviklingen i EU, for en ekstrem stor del af regler udspringer fra EU, siger han.
Han oplever, at danskernes syn på lighed og velfærd er stærkt udfordret af EU.
- I fagbevægelsen synes vi, det er passende, at hr. og fru Danmark har råd til et hus på en villavej, bil og fritidsglæder. Men det syn på lønmodtagerne bliver langt fra delt over alt i Europa. Det udfordrer vores samfund, siger Arne Grevsen.
Skeptisk over for fusion
Ud over social dumping vil Arne Grevsen i LO komme til at beskæftige sig med planerne om en fusion mellem LO og den anden store hovedorganisation FTF.
- Al den her snak om fusion har været meget teoretisk indtil videre. Men nu er der så en plan for, at vi tester mulighederne for samarbejde på uddannelses-området og arbejder på, hvordan en ny hovedorganisation skal se ud. Den plan bakker jeg op om, siger Arne Grevsen.
Han kommer som nævnt fra fagforbundet 3F, hvor man hidtil har været meget skeptisk over for en fusion.
- I fagbevægelsen ligger det til os at rotte os sammen for at stå stærkere. Når vi så ikke har gjort det med FTF endnu, har det nogle årsager. Så ja, jeg er skeptisk, men er helt med på, at vi afsøger mulighederne. Jeg kan jo blive glædeligt overrasket, siger han.
Arne Grevsen er 59 år og stiller op til posten som ordstyrende næstformand i LO.
Han er nu formand for Den Grønne Gruppe i 3F, der organiserer ansatte inden for gartneri-, skov- og landbrug.
Han er med i LO's Hovedbestyrelse og den daglige ledelse i 3F.
Hans faglige karriere begyndte for alvor i 1987, da han blev valgt til næstformand for Gartnernes Fagforening i Odense.
Han er uddannet frilandsgartner og speditør.
Han er født og opvokset i Sønderjylland.