Jurist og redaktør toppes om tv-værts bryster
Artiklen, der følger med de afslørende billeder, indeholder ingen kommentarer eller udtalelser fra Christiane Schaumburg-Müller Foto: Se og Hør
Ulovligt, krænkende og klart over stregen, siger ekspert i pressejura om Se & Hørs topløse billeder af tv-vært og model. Redaktør afviser.

En ung, blond skuespillerinde soler sig topløs på en terrasse foran en privatvilla i Thailand.

Det kan Se & Hør-læsere i dag nyde synet af. Sladderbladet bringer nemlig billeder af skuespillerinde og tv-vært Christiane Schaumburg-Müller og hendes kæreste rapperen Liam O'Connor på kærlighedsferie i Thailand.

Men billederne kan komme til at koste Se & Hør dyrt. For de er nemlig ikke bare voldsomt krænkende, men også decideret ulovlige.

- Det har ikke nogen som helst nyhedsværdi. Det er bare nysgerrighed, og det er en krænkelse af privatlivet, og udgangspunktet er, at det er ulovligt, siger siger Oluf Jørgensen, ekspert i pressejura og afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole til Newspaq.

Og det er ikke første gang, at Se og Hør får fletningerne i postkassen på grund af topløse billeder af kendte kvinder.

I 2010 måtte de betale tv-værten Andrea Elisabeth Rudolph 75.000 kroner i erstatning for at have bragt billeder af tv-personligheden topløs og højgravid på en øde, men offentlig strand.

Dengang lød forseelsen på, at billederne intet havde at gøre med tv-personlighedens arbejde, og at historien i øvrigt ikke havde nogen som helst nyhedsværdi.

I Andrea Elisabeth Rudolphs tilfælde blev Se & Hør dog frifundet for dele af anklagen, da billederne var taget på en offentlig strand.

Men så let kommer de ikke til at slippe, hvis Christiane Schaumburg-Müller vælger at lægge sag an mod sladderbladet.

- Det er klart, det man i straffeloven kalder et ikke frit tilgængeligt sted. Det er ikke meningen, at hvem som helst skal kunne komme ind og tage billeder. Billederne er måske taget udefra, men det ændrer ikke på, at der er sket en overtrædelse af straffeloven, siger Oluf Jørgensen.

Se og Hør risikerer ikke kun bødestraf, men også at skulle betale økonomisk godtgørelse til den forurettede skuespillerinde.

Oluf Jørgensen er på ingen måde overrasket over, at Se og Hør igen bringer billeder af denne art uden at tage hensyn til privatliv, presseskik og god journalistisk kutyme.

- Det er jo ikke første gang, det gør Se og Hør jo jævnligt. Jeg kan have indtrykket af, at det næsten er en standard de kører efter, og de gør det for at tjene penge, siger han.

Men Se og Hør's chefredaktør Kim Henningsen afviser vurderingen fra Oluf Jørgensen, som han beskylder for at være forblændet af et had til tabloidpressen.

- Jeg er ked af, at han bliver brugt som sandhedsvidne, for jura er ingen eksakt videnskab. Men når det er sagt, vil jeg gerne fortælle, at vi selvfølgelig har spurgt vores jurister, før vi gjorde det her. Og deres vurdering er, at det ikke er en krænkelse af privatlivets fred, siger Kim Henningsen.

Han forklarer her, hvorfor Se og Hør ikke mener, der er tale om et frit tilgængeligt sted.

- Der er tale om et hotelresort, hvor alle kan gå ind fra gaden og købe sig et værelse eller en bungalow. Og man i øvrigt rende rundt på stranden og kigge direkte op på den terrasse, så det er i den grad frit tilgængeligt sted, siger Kim Henningsen.

Desuden mener Se og Hør ikke, at bladet er i nærheden af at krænke Christiane Schaumburg-Müllers privatliv.

- Vores jurister, som er er nogle af de førende på medieområdet, vurderer, at der ikke er tale om krænkende billeder. For de ydmyger ikke den pågældende, der er tale om helt naturlige og søde billeder, som i øvrigt fremstiller hende som en smuk kvinde. Samtidig er der tale om en person, som har valgt at leve i medierne, hvor man kan 99 procent af det, vi viser, siger Kim Henningsen.

Christiane Schaumburg-Müller har endnu ikke kommenteret billederne, som bliver bragt i denne uges udgave af Se & Hør.