Forskere vil forsøge at genskabe universets oprindelse, the Big Bang. Der er dog ingen fare for, at jorden går under, som kritikere ellers har frygtet.
- Nej, det er der ikke risiko for, lyder de beroligende ord fra Peter Hansen, lektor på Niels Bohr Instituttet, til nyhedsbureauet Newspaq.
Baggrunden er, at forskere fra European Organization for Nuclear Research (CERN) på onsdag i næste uge vil forsøge at genskabe verdens oprindelse, the Big Bang.
Det kommer til at ske i en såkaldt partikelaccelerator, også kaldet Large Hadron Collider (LHC). Den er placeret i en 27 kilometer lang cirkelformet tunnel på grænsen mellem Frankrig og Schweiz.
På onsdag sender forskerne så en stråle af partikler rundt i acceleratoren med en fart lige under lysets hastighed. Senere sender man en anden stråle den modsatte vej rundt. Målet er, at strålerne kolliderer, og partiklerne smadrer ind i hinanden.
- Det sker ved højere energi, end man nogensinde har kunnet fremstille før, fortæller Peter Hansen, der i øvrigt er leder af en gruppe forskere fra Københavns Universitet, der skal følge eksperimentet.
Men skeptikere har frygtet, at det kunstigt skabte store brag vil føre til jordens undergang. De frygter, at der ved kollisionen vil blive skabt sorte huller så store, at de vil opsuge jorden.
Det er muligt, at der vil opstå mikroskopiske sorte huller i acceleratoren (LHC), siger Peter Hansen.
- Men de sorte huller, som man kan lave i LHC'en, vil jo ikke eksistere i mere end et umådeligt lille øjeblik, hvor de så vil gå i stykker til en masse partikler, som man forhåbentlig kan genkende og måle, fortæller han.
Og rent faktisk har jorden været udsat for værre ting uden at gå under, påpeger han
- Universet har eksisteret i 15 mia. år, og der er kosmisk stråling i universet. Nogle af dens partikler har energier, der er umådeligt meget højere end det, LHC kan præstere. Partiklerne har altid været der, og de har altid hamret ind i Jorden, Månen og i alle de andre himmellegemer i universet. I al den tid har alle disse ting overlevet, uden at de er blevet ædt af sorte huller. Hvis der var en fare for, at jorden ville gå under, ville det være sket for længe siden, understreger Peter Hansen over for Newspaq.
Målet med det 25 mia. kr. dyre projekt er at få svar på en række huller i teorierne. Bl.a. håber man at finde Higgs-partiklen, som endnu aldrig er set. Det er den partikel, der forklarer, hvorfor andre partikler har en masse.
Desuden håber forskerne, der er involveret i LHC, at få afklaret, om der findes andre rummelige dimensioner, end de tre vi kender.
Peter Hansen må dog skuffe de håbefulde, der tror, at man med eventuelt nye dimensioner får mulighed for at rejse gennem tid og rum, gennem de såkaldte ormehuller.
- Det er science fiction det med tidsrejser, siger Peter Hansen.
/Newspaq/