Jordemoderen Manja: Det er ydmygende at være offentligt ansat

- Det sker faktisk, at jeg overser noget jeg burde have reageret på, altså tegn på at noget er galt hos enten en fødende eller hendes barn, fordi jeg pisker rundt, når jeg er på arbejde, lyder det fra Manja Vilhelmsen Rytter. (Foto: Foto: Privat )

Jordemødrene har så travlt, at de ikke har tid til at passe ordentligt på mødrene og deres nyfødte børn, alt imens arbejdsgiverne kæmper for flere forringelser, mener Manja Vilhelmsen Rytter, der er jordemor på Odense Universitetshospital.

På Odense Universitetshospital er afdelingen for gynækologi og fødsler blevet pålagt at spare 13 millioner kroner. Besparelserne betyder, at er en række sygeplejersker, soso-assistenter og sekretærer er blevet fyrede, og jordmødrene har derfor overtaget mange af deres opgaver.
 
Samtidigt har overenskomstforhandlingerne vist, arbejdsgivere og medarbejdere i hverken staten, regionerne eller kommunerne kan blive enige om, hvad rimelige løn- og arbejdsforhold er.
 
Manja Vilhelmsen Rytter, der er jordemor på fødeafdelingen på det fynske hospital, undrer sig over, at hendes arbejdsgiver i overenskomstforhandlingerne kæmper for at gøre vilkårene på hospitalet endnu værre, end der er i dag.  Hun er så frustreret over sin situation, at hun har skrevet et debatindlæg til Fyens Stiftstidende.
 
”Det er ydmygende at være så dygtig til noget, som jeg er og så gang på gang opleve at min arbejdsgiver, og her mener jeg det danske samfund, værdsætter mig så lidt, at man med magt kæmper for at forringe mine løn- og arbejdsforhold yderligere,” skriver hun i debatindlægget. 

Sikkerhed og tryghed svækkes 

På nogle vagter har Manja Vilhelmsen Rytter hverken tid til at tisse eller spise, og det kan i værste tilfælde betyde, at det går ud over sikkerhed og trygheden for de fødende og de nyfødte.

”Det sker faktisk, at jeg overser noget jeg burde have reageret på, altså tegn på at noget er galt hos enten en fødende eller hendes barn, fordi jeg pisker rundt, når jeg er på arbejde. Jeg er led og ked at indrømme det, men sådan er det at være jordemoder,” skriver hun i debatindlægget. 

Den frustrerede jordmoder siger til Avisen.dk, at hun har skrevet indlægget, fordi hun gerne vil skabe opmærksomhed omkring, at forringelser i sundhedsvæsenet har store konsekvenser for både patienter og pårørende.

- Hvis man laver ændringer, der betyder, at man er færre mennesker til at løfte opgaverne, så er det klart, at man fjerner fokus fra kerneopgaverne, og det betyder, at kvaliteten falder. Det er vigtigt, at det er med i overvejelserne, når man planlægger forringelser. Man kan ikke passe på de fødende uden at passe på jordmødrene, siger hun til Avisen.dk