Administration 

Jødedom, kristendom og islam advarer mod krig og anviser veje til forsoning og fred

Debat
en jøde og en muslim spiller skak
En jøde og en muslim spiller et fredeligt slag skak på denne fresco fra det 13. århundrede.

"Det, som i medierne og den offentlige debat nogle gange kaldes religiøs krig, er næsten aldrig alene religiøst genereret eller motiveret, men snarere relateret til sociale og politiske kriser, ulighed og kamp om magt..."

Dette er en klumme og et udtryk for skribenternes egen holdninger og synspunkter.

I disse dage er det tre år siden, at Rusland i strid med alle internationale aftaler angreb  Ukraine. Krigen er kommet tættere på, og vi lever i en ny tid, hvor krig og konflikt også i vores nærområder er en realitet.

I tiden efter Anden Verdenskrig - og i lyset af de mange millioner døde og krigens enorme ødelæggelser - stod det klart for mange, hvor let mennesker og nationer kan komme på vildspor. Derfor var der brug for at opbygge strukturer og indgå bindende aftaler på verdensplan for at hindre, at verden igen skulle ende i en omfattende krig. Etableringen af FN og vedtagelsen af menneskerettighederne var væsentlige skridt i den retning. ”Aldrig mere krig” var drømmen.

Tre-årsdagen for Ruslands omfattende invasion af Ukraine markeres samtidig med,  at der fra flere sider bliver rejst tvivl om netop de strukturer, der de sidste 70 år har reguleret vores internationale relationer, og som har dannet basis for udviklingen af vores velfærdssamfund.

Det er lige nu usikre tider, hvor stormagter mere ser ud til at satse på de stærkes ret end på en verdensorden med fælles retningslinjer for alle. I en tid med usikkerhed er der vejledning at hente i de religiøse traditioner, som kristendom, jødedom og islam repræsenterer, og hvis rødder går dybere i historien end de FN baserede retningslinjer og aftaler.

Hvad fortæller de religiøse traditioner om krig og konflikt?

Religion bliver i offentligheden ikke så sjældent associeret med konflikt, men selvom religion i historiens løb har været brugt som argument for diskrimination, konflikt og krig, så er religion efter vores opfattelse ikke i sig selv konfliktskabende. Som ledere i kirker og trossamfund er det vores opfattelse, at religion ikke må være grund til eller argument for krig. Og i vores øjne kan religiøse forskelle ikke legitimere at gå i krig.

Vi hæfter os ved og glæder os over, at religioner og religiøse traditioner historisk har bidraget til retfærdige forsoningsprocesser og dermed til fred og fredelig sameksistens mellem mennesker af meget forskellig observans.

Det, som i medierne og den offentlige debat nogle gange kaldes religiøs krig, er næsten aldrig alene religiøst genereret eller motiveret, men snarere relateret til sociale og politiske kriser, ulighed og kamp om magt.

Guds navn har været misbrugt som et dække for andre motiver omkring krig og konflikt. Når nogen siger, at Gud er med dem mod nogle andre, er det i reglen udtryk for misbrug af religion i et politisk anliggende. Religion må efter vores opfattelse aldrig misbruges til at dæmonisere andre mennesker.

Kan man retfærdiggøre, at gå i krig?

Der er i tidens løb i de religiøse traditioner udviklet forskellige teorier og forestillinger omkring begrebet ”retfærdig krig”, som har dannet baggrund for de konventioner, vi kalder krigens love.

Der går således et tydeligt spor fra religiøse debatter om, hvorvidt krig kan tillades til vore dages regler i FN om, hvordan en krig skal føres.

Der er overordnet tre principper, der stammer fra religiøse debatter om adfærd under krig, og som er fastlagt af konventionerne:

(1) mål bør kun omfatte kombattanter og legitime militære og industrielle komplekser;

(2) kombattanter bør ikke bruge uretfærdige metoder eller våben (f.eks. klyngebomber eller brug af tortur);

(3) den anvendte magtanvendelse skal stå i rimeligt forhold til det tilstræbte mål.

Derudover er der FN-pagtens kapitel 7 om trusler mod freden, fredsbrud og angrebshandlinger. Her er bl.a. nævnt den naturlige ret til individuelt eller kollektivt selvforsvar i tilfælde af et væbnet angreb (artikel 51).

Selve udtrykket “retfærdig krig” er let at problematisere og ofte misforstået og misbrugt. Vi mener dog, at det kan benyttes, hvis det præciseres som:

*    motivet bag at føre krig: som forsvar for at afværge folkedrab m.v.,

*    at det altid er sidste udvej, når alle andre mindre voldelige veje anses for umulige,

*    at de krigsførende folkeretligt følger krigens love.

I dag foregår krig ofte meget tæt på civile. Krig er helt inde i hjertet af befolkningscentrene. Det kræver stor moralsk integritet af soldaterne under disse omstændigheder at kunne føre en krig, som følger krigens love.

Fokus på spørgsmålet, om en krig kan kaldes retfærdig eller ej, kan imidlertid føre til en manglende opmærksomhed overfor de menneskelige omkostninger, der under alle omstændigheder er ved krig. Når krigen først er brudt ud, svækkes sansen for den menneskelige dimension og bevidstheden om, at fjenden også er et menneske. Uanset hvor retfærdig en krig ser ud, kan det føre til mere uretfærdighed.

Sker det, at krigen alligevel bryder ud,  vil vi have brug for globale instrumenter som FN, der kan anvise og bistå med interventioner, der kan dæmpe krigshandlinger og lede imod fredsforhandlinger og etablering af en retfærdig fred.

Vi ser imidlertid i dag, at medlemmerne af FNs sikkerhedsråd på grund af modsatrettede politiske interesser har svært ved at blive enige om at gøre noget, når en krig er brudt ud. I sådanne situationer kan FNs Menneskerettighedsråd træde til med klare udtalelser om brud på fælles vedtagne internationale regler.

Generelt kan man sige, at en regelbaseret verdensorden er et værn for militært svagere stater imod en tilbøjelighed for stærke nationer til at agere primært eller alene på forestillingen om den stærkes ret (jungleloven).

I Danmark har et regelbaseret system til regulering af internationale konflikter været en integreret del af vores udenrigspolitiske dagsorden. Det er det, vi står for, når vi taler i FN. Danmark har altid troet på og støttet de internationale institutioner, og det mener vi, at vi skal fortsætte med.

Domstole er generelt mindre afhængige af øjeblikkelige stemningsændringer end det politiske system. Domstole er generelt upartiske og kan derfor bidrage til at håndhæve retfærdigheden uanset hvem, der sidder på anklagebænken. Derfor er internationale domstole vigtige midler til at undgå, at konflikter udvikler sig til krig og til at bidrage til holdbare og retfærdige fredsslutninger. 

Mangel på tillid er en kilde til krig og konflikt og en forhindring for forsoning og etablering af retfærdig fred.

Uden kontakt eller dialog vil konflikt nemt kunne starte og eskalere.

Over for sådan et mistillids-regime rummer vores religiøse traditioner et kald til at genkende også fjenden som et medmenneske med bevidsthed og drømme og længsel efter fred som vi selv. Den naturlige mistillid, som konflikt og krig avler, får et modspil af vores religiøse traditioners insisteren på et menneskesyn, som er forankret dybere i troen på, at vi og verden er i Guds hænder, og at der er en magt af en anden slags end den, der er relateret til militær magtanvendelse.

Det ville blive en fattig og farligere verden, hvis vi glemte religionernes insisteren på medmenneskeligt ansvar og muligheden for retfærdig forsoning og fremover kun lod magtdemonstration være retningsgivende for relationerne mellem uafhængige stater.

Klummens underskrivere er: 

Christian Alsted, Biskop for Norden, Baltikum og Ukraine, Metodistkirken

Safia Aoude, Alema, Muslimernes Fællesråd

Naveed Baig, Imam, Dansk Islamisk Center

Hans-Ole Bækgaard, Formand for Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark

Keld Dahlmann, Generalsekretær, DanskOase

Ruben Holmgreen Falk, Generalsekretær, Kirkernes Integrations Tjeneste

Czeslaw Kozon, Biskop, Katolsk Kirke i Danmark

John Nielsen, Generalsekretær, Evangelisk Frikirke Danmark

Mette Møbjerg Madsen, Generalsekretær, Menighedsplejen i Danmark

Bodil Højbak Møller, Generalsekretær Baptistkirken i Danmark

Jan Risan, Territorialleder / TC, Frelsens Hær

Søren Skovgaard Sørensen, Generalsekretær Luthersk Mission

 

Forum under Religion & Samfund www.resam.dk

Gråhåret dame med grå trøje
Nyheder

Blev 103 år:
Holocaust-overleveren
Margot Friedländer er død 

En bisonokse ryster vand af sig
Helt vildt

Mand spiddet af bison

Mugshots af to blonde mænd med skæg
Nyheder

Fældede ikonisk træ:
Nu er bagmænd dømt

En kvinde og mand med jakkesæt
Kendte

Tv-legende i kørestol

Blåt blink på polititag
Krimi

Mand dræbt i bilulykke: 

Havde fire børn i bilen

Mand i mørkt tennistøj og hvid kasket
Sport

Kæmpe comeback:
Holger Rune nedkæmper
drilsk argentiner

mand sidder og gør fagter
Kendte

Bill Gates forærer formuen væk

Indgang til retsbygning
Krimi

Drama i retten:
28-årig mand flygtet

Sport

Første dansker nogensinde:
Mads P. åbner Giroen med etapesejr

En mand med solbriller holder om noget lavere kvinde
Kendte

'Forræder'-stjerne jubler:
Skal giftes

Indgang til retten i Falster
Krimi

20-årig dømt for at bortføre og kronrage sin ekskæreste

rødt skilt på væggen til bygning
Krimi

Landbrugsleder dømt: 
Mishandlede hundredvis
af grise

kvinde kigger intenst
Kendte

Neel Rønholt bestjålet

Nyheder

Her er pavens plan 

mænd står med megafoner
Krimi

Paludan vil frifindes

dronning margrete poserer med familien
Kongelige

Dronning Margrethe i bedring

kvinde med briller smiler
Kendte

Sisse Sejrs stalkingsag

skal for landsretten 

mand poserer
Kendte

Stjerne-instruktør død

politibil med påskriften politi
Krimi

Sag om dødt barn: 
Kvinde løsladt

politibil med påskriften politi
Krimi

Lemlæstede dyr:

21-årig melder sig selv

bygning med planter foran
Helt vildt

Trekvart milliard 

højkant: Lotto Lars

sidder klar 

mand med hat poserer
Kendte

Angora-stjerne blev skør:

Brød med familie og

venner

par poserer
Kongelige

Dronningen i sorg:

Har mistet nær ven 

to personer smiler
Nyheder

Mette Frederiksen har

talt med Trump

barn går i naturen
Nyheder

Behageligt weekendvejr

står for døren

mand sidder i retssal
Nyheder

Anklage: Weinstein

forgreb sig på 16-årig

Pave vinker
Nyheder

Nyvalgt pave har kritiseret J.D. Vance

Hotel set ude fra
Sundhed

Dansk hotel

politianmeldt:

Klamme fund

Nyheder

Første amerikanske pave nogensinde

Fodboldspillere på holdfoto
Nyheder

Fodboldspillere beskudt på motorvej

Nyheder

Hvid røg fra Vatikanet:

En pave er valgt

Nyheder

Udenrigsministeriet har afholdt samtale med USA om Grønland

Nyheder

Dronning Margrethe indlagt

Politifolk og ambulance ved bygning
Krimi

Øksemand amok

på universitet:

Kvinde dræbt

Kvinde foran slot
Nyheder

Slotsfrue pludselig død

Mand i t-shirt klapper
Sport

Ny tjans til håndboldlegende

Mand bag vindue
Nyheder

Joe & the Juice med rekordomsætning:
Har aldrig stået stærkere

Mand i cowboyskjorte med rød baggrund
Kendte

Jørgen de Mylius i nyt job:

Varmer op for verdensstjerne

motorvejskø med mange biler og lastbiler, der holder stille
Nyheder

Motorvej spærret ved Aarhus

Marmoreret bøf
Nyheder

Slagterigigant: 
Dansk oksekød skal
være en luksusvare

En kvinde med en buket blomster i hånden
Kongelige

Dronning Margrethe sygemeldt

Nyheder

EU lemper ulve-regler

Mand i mørk jakke i folketingssalen
Nyheder

Lars Boje Mathiesen: 
Købte undertøj og
MacBook for partipenge

Mand og kvinde på rød løber i spraglet tøj
Nyheder

Nyt millionkrav i Lauritz-konkursbo

Billede af vindue med bogstaverne LGBT+
Nyheder

Kommune i modvind:
Stopper for stemmetræning
til transkønnede

Krimi

Kvinde sigtet: Baby afgået ved døden

En burger med sovs og ingen kød.
Nyheder

Kendt burgerkæde konkurs

To altaner med personer på. På den højre altan står en mand med et skydevåben og sigter mod den venstre
Krimi

Kæmpe politiopbud: 
Barrikaderede sig i
lejlighed med børn

En nyfødt baby bliver målt og vejet
Nyheder

Læger i opråb:
“Dyb bekymring” over ny fødeafdeling

En ladestander på en ladestanderplads
Nyheder

Kabeltyveri rammer el-bilister:
Mere end 140 ladere ødelagt på et år

Mand bag talerstol
Nyheder

Trump melder ud:
Stor handelsaftale
med stort land

en alligator i vandet
Dyreliv

Kvinde dræbt af alligator foran sin mand 

sort røg fra en skosten
Nyheder

Sort røg fra Vatikanet på konklavets første dag

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Silkeborg fælder Brøndby 

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Fører af motorcykel dræbt

to smukke kvinder
Kendte

Helena Christensen og Oh Land til kongelig FN-middag

en teenagepige med mørkt hår
Kendte

Alex fra Modern Family – blev tvangsfjernet som barn

tre generationer griner sammen
Nyheder

Er det fedt eller nice – vi er enige om humor

Lars løkke ved en bil
Nyheder

Løkke indkalder amerikansk ambassadør om mulig spionage 

Vance ser sur ud
Nyheder

Vance opfordrer til forhandlinger mellem Rusland og Ukraine

Et kampfly på et hangarskib
Helt vildt

To kampfly røg i vandet fra hangarskib

Krimi

Søger vidner til dreng på elløbehjul efter skyderi

Krimi

Jes Dorph: 

Tilfreds med dom

mand med foldede hænder ved skrivebord
Kendte

Silas Holst: Har

fået vild fod-tatovering

en retsbygning i solen
Krimi

Millioner blev hvidvasket i frisørsalon 

mennesker går ombord på skib
Kongelige

Kongeparret skyder

anden sejlsæson i gang 

politibiler på villavej
Krimi

Skyderi med

maskinpistol på villavej

lottokupon i hånd
Nyheder

Heldig dansker

vinder giga-beløb

to hunde leger i vandkanten
Nyheder

DMI advarer: 

Kan blive alvorligt

Nyheder

Pilot skød sig

ud af styrtet jagerfly

Krimi

23-årig skyldig i overgreb 

Krimi

Lige nu: Specialenhed

fra PET hjælper politiet

Lars Fruergaard Jørgensen - mandlig chef for Novo i jakke
Nyheder

Novo Nordisk

nedjusterer 

mennesker forsøger at stoppe flammer i bygning
Nyheder

31 dræbt i israelsk

luftangreb på skole

portræt af mandlig sanger
Nyheder

Motown-sanger sagsøgt

for seksuelle overgreb

En moské i Muzaffarabad,
Nyheder

Syv civile dræbt

i skudvekslinger 

Sport

Barcelona-chef:

Vi vender tilbage

flagstand står ved bygning
Nyheder

Genopliver Trump-forbud

mod transkønnede

skilt foran retten på frederiksberg
Krimi

Kvinde dopet og tvunget til prostitution i Danmark