Indien lægger Danmark på is
Niels Holck slap for at blive udleveret til Indien, efter to domstole havde sagt nej. Nu lægger Indien Danmark på is. Foto: ILAN BRENDER / POLFOTO
Sagen om våbensmugleren Niels Holck ender nu i en krise mellem Danmark og Indien, efter danske domstole har nægtet at udlevere Holck.

Indien har lagt Danmark på is. Samarbejdet mellem de to lande er blevet afbrudt, efter danske domstole har nægtet at udlevere Niels Holck til Indien.

Holck stod i 1995 bag en større våbensmugling til en oprørsgruppe i den indiske delstat, Vestbengalen, og derfor har Indien ønsket at få ham udleveret til retsforfølgelse. Det afviste både byretten og Østre Landsret af frygt for, at Niels Holck ville blive udsat for tortur i Indien.

Boykotten fra Indien ærgrer den danske udenrigsminister, Lene Espersen (K), da Indien er en vigtig samarbejdspartner.

Og hos partifællen, udenrigsordfører Naser Khader, modtages den indiske boykot med stor uforståenhed.

"Jeg forstår ikke Indiens overreaktion. Det virker som om, de ikke har forstået et retssamfunds grundlæggende principper om, at domstolene er uafhængige," siger Naser Khader til Newspaq.

Justitsministeriet indstillede i sin tid til, at Niels Holck skulle udleveres, men det stoppede domstolene, og det skal respekteres, fastslår Naser Khader.

"Deres overreaktion gør, at jeg tænker, at så var det meget godt, at han ikke blev udleveret," siger Naser Khader.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, sammenligner situationen med den krise, der opstod mellem Danmark og Kina, da Dalai Lama besøgte Danmark forrige gang. Han mener, at det endnu er for tidligt at sige, hvad sagen fremadrettet vil betyde for samarbejdet mellem Danmark og Indien.