Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Selvom kriminaliteten i Danmark er faldet i løbet af de seneste mange år, er hver tredje dansker bange for at blive udsat for noget kriminelt. Og hver niende er tilmed mere utryg, når de bevæger sig rundt i gaderne. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.
"Det overrasker mig, at så mange er bange for, at de skal blive ramt af noget kriminelt. Gennem de sidste mange år har det forebyggende arbejde fra blandt andet politiet, kommunerne og Det Kriminalpræventive Råd bidraget til, at vi ser færre og færre lovovertrædelser, og mange gode kampagner har været iværksæt for at øge trygheden. Når så mange føler sig utrygge, skal vi tage det seriøst," siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.
Mange tror kriminaliteten stiger
Til trods for, at antal anmeldelser af overtrædelser af straffeloven er faldet fra mere end 500.000 i år 2000 til ca. 400.000 i 2016, har 41 % af danskerne indtryk af, at der er kommet mere kriminalitet i Danmark i løbet af de seneste år.
"Det er interessant, at kriminalitet åbenbart fylder mere og mere i vores bevidsthed, især når statistikkerne viser, at det burde fylde mindre. Undersøgelser fra Det Kriminalpræventive Råd har vist, at det er svært at gøre så meget ved den ubegrundede frygt, men jeg håber, at vi kan være med til at øge danskernes sikkerhedsfølelse gennem skadesforebyggelse og oplysning," siger Henrik Sagild.
Kvinder er mere bange end mænd
Undersøgelsen viser desuden, at utrygheden er højere blandt kvinder end mænd. For det er hver femte mand og hver tredje kvinde, der er bange for at blive udsat for noget kriminelt. Og det er også hovedsageligt kvinderne, der føler sig mindre sikre på gaden, end for et år siden. Her er det nemlig 14 % af kvinderne og 7 % af mændene, der svarer, at de føler sig mere utrygge.
"Generelt er jeg glad for, at kriminaliteten falder, men det er et problem, når nogle grupper er mere bekymrede end andre. Mediernes fokus på alvorlige forbrydelser og terror kan være med til at øge usikkerheden blandt mange. Der er ikke noget mærkeligt i, at man er bange for ting, der truer ens sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vi fokuserer på de ting, der er gode for os, da det kan være med til at bekæmpe utrygheden," siger Henrik Sagild.
*
http://www.statistikbanken.dk/Bag om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i december 2016 blandt 1618 repræsentativt udvalgte danskere.
Er du bange for at blive udsat for noget kriminelt?
Ja, volds-/personrelateret 25 %
Ja, ting-/ejendomsrelateret 13 %
Nej 62 %
Ved ikke 9 %
Mænd / Kvinder
Ja, volds-/personrelateret 18 % / 31 %
Ja, ting-/ejendomsrelateret 11 % / 15 %
Nej 73 % / 52 %
Ved ikke 5 % / 12 %
I forhold til for et år siden: Hvor sikker føler du dig, når du færdes på gaden i forhold til for et år siden?
Føler mig mere sikker på gaden 3 %
Føler mig hverken mere eller mindre sikker på gaden 83 %
Føler mig mere utryg på gaden 11 %
Ved ikke 4 %
Har du indtryk af, at der er blevet mere eller mindre kriminalitet i Danmark de seneste år?
Mere kriminalitet 41 %
Mindre kriminalitet 15 %
Det er det samme 34 %
Ved ikke 10 %
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.