Administration 

Hovsa, vi regnede lige $2 billioner forkert

Bag det amerikanske finansministeriums søjler håndterer de landets statsgæld. (Foto: CC Steven Damron)

Finansmarkederne er urolige. Nedvurderingen af USA's obligationer skubber til trenden. Kina gav USA en skideballe, men hænger på dollaren.

Det amerikanske finansministerium, de fleste medlemmer af kongressen og præsidenten er rasende over kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's nedvurdering af amerikanske værdipapirer.

Ved at give USA AA+ vurderingen advarer de imod landets kvalitet som låntager og rentebetaler. Selv lavede S & P en fed regnefejl i sin vurdering. Mere om den om lidt.

Advarslen kan påvirke kortsigtede investorer, typisk aktiekøbere, til at sælge deres papirer. Professionelle investorer har allerede taget højde for amerikansk økonomis problemer, men det udelukker ikke panikker.

Kommentatorer fra nær og fjern forudsagde alle mulige katastrofer. I løbet af ugen før nedvurderingen var indekset på den amerikanske aktiebørs faldet mærkbart, og det forventes at fortsætte nogle dage.

Noget tyder dog på, at det var de ikke-opfyldte forventninger til ekstra svage arbejdsløshedstal i USA, der drev pessimismen.

Faktisk strømmede milliarder af dollars ind i amerikanske statsobligationer lige efter aftalen om gældsloftet sidste weekend, fordi aktiekurserne faldt og Europas gældskrise tog til i styrke.

Ingen af de finansielle markeder ventes at holde sig i ro for tiden.

Hovsa en lille regnefejl

Den højt profilerede beslutning fik sig dog et lille problem, idet Standard & Poor's ikke rigtig havde styr på tallene, der ligger til grund for vurderingen. De havde en talfejl på to billioner dollars.

Bureauet fastholdt alligevel sin beslutning, fordi det vurderede, at fejlen ikke havde nogen indflydelse på dets beslutning.

”Det taler vel for sig selv,” mente en talsmand for finansministeriet.

Amerikansk kreditvurderingsselskaber er mildest talt i en krise. De er dokumenterede som nyttige og grådige idioter i spillet, der førte til den globale finanskrise. Hæmningsløst gav de AAA-rating til en endeløs række af fup-obligationer bygget på uholdbare boliglån.

Et udvalg i kongressen, der undersøgte finanskrisens årsager, beskrev S & P med flere som ”akslen i den finansielle destruktions hjul.”

[pagebreak]Kreditvurderinger

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's beslutning om at nedvurdere amerikanske statsobligationer et trin til AA+ betyder ikke, at der pludselig er sket noget nyt i amerikansk økonomi.

De to andre amerikanske bureauer, Moody's og Fitch har ikke tage samme skridt.

Det kinesiske Dagong Global Credit Rating Co. har nedvurderet amerikanske gældspapirer to gange, senest i onsdags. Første gang var sidste år. Ingen i USA har dog taget de oversete kinesiske vurderinger for alvor.

Standard & Poor's argumentation er politisk, idet firmaet i duet med den højreorienterede te-selskabs bevægelse kritiserer landets hidtidige beslutninger og nuværende prioriteringer. Man snakker om ”kløften mellem de politiske partier”.

Imidlertid er der ikke truffet nye politiske beslutninger i lang tid, der kan påvirke amerikansk økonomi, måske bortset fra det netop overståede sparekompromis som betaling for at få lov til at låne flere penge til betaling af gammel gæld.

Nedvurderingen handler om bureauets forventninger til politikernes evne til at løse den økonomiske krise (læs: valgkampen er i gang).

Skideballe fra Kina

Det officielle kinesiske nyhedsbureau, der taler på vegne af landets ledere, har i anledning af Stand & Poors nedvurdering af amerikanske obligationer opfordret USA til at tage en kur for sin afhængighed af et låne.

Heri er USA enig, men det er ikke så ligetil at rette op på supermagtens økonomi. De seneste ugers politiske debat forårsaget af behovet for (endnu en gang) at hæve gældsloftet vidner om problemerne.

Kina, der besidder langt over en billion dollars i amerikanske statsobligationer, kan med nogen ret tillade sig at advare USA imod landets endeløse underskudsfinansiering. Kina frygter ikke, at USA undlader at betale påløbne renter.

Kina har opsparet sådan ca. 3,2 billioner dollars i fremmed valuta, hvoraf to tredjedel menes at stå i amerikanske dollars. Kineserne vil naturligvis gerne sikre sig, at værdien af deres investering ikke daler, og at valutakurserne vedbliver at være fordelagtige.

[pagebreak]En forståelse

Kina og USA har igennem ret mange år haft et fornuftigt sammenhold, som drejede sig om, at Kina havde et kolossalt handelsoverskud med USA og brugte pengene til at finansiere Bush-æraens underskud. På den måde kunne det fortsætte. Der er ingen seriøst store finansielle alternativer til USA.

Kina er således afhængig af sine mange amerikanske obligationer og kan ikke true med noget som helst. Kina er afhængig af sine mange dollars, fordi de har været brugt til at holde landets egen valuta, renminbi eller yuan, billig, så landet kunne fastholde sit eksport-boom.

Sådan set hænger de to lande på hinanden. Ved starten af gældskrisen i 2008 kastede Kina enorme beløb ind i at skabe jobs gennem bygning af infrastruktur og meget andet. Nu lider landet under en voksende inflation og boligboble (som USA gjorde).

Kina har ikke nok kræfter til at gennemleve endnu en global recession i rimelig stil med sund vækst.

Alle er enige

Overalt i verden er man enige om, at USA bør få styr på sin økonomi, fordi den er vigtig for alle. Den mere alvorlige frygt drejer sig om det internationale renteniveau, og om at USA ikke har midler (ej heller politisk) til at manøvrere uden om en fornyet recession.

Finanskrisen i Europa med flere svage lande som Grækenland, Irland, Portugal, Spanien og Italien er særdeles alarmerende kombineret med en svag amerikansk økonomi.

At S & P har nedvurderet statsobligationer og en række andre statslige amerikanske værdipapirer vil få begrænset virkning, indrømmet også kreditvurderingsfirmaerne i henhold til Tne New York Times.

For eksempel er statsobligationer fritaget for påvirkning af kreditvurdering, hvis de er ejede af banker. Ej heller investeringsforeninger vil være synderligt påvirkede, idet de typisk holder kortsigtede gældspapirer, som AA+-vurderingen ikke påvirker.

[pagebreak]Advarslerne var der

Standard & Poor's kuppede sådan set ikke verdens finanssystem. I løbet af året har bureauet truet med at nedvurdere USA, hvis ikke politikerne fandt en løsning på gældsloftet og besparelser på mindst 4 billioner dollars over de kommende år. Den kom sådan set i sidste uge.

Nedvurderingen er den første siden S & P tildelte de amerikanske statsobligationer AAA i 1941. Tanken har siden været, at verdens rigste land ikke vil undlade at betale sine renteforpligtelser.

Derfor er disse obligationer det sted, penge søger hen, når der ikke er alternativer, eller når investor ønsker sikkerhed. Det forhold forandres ikke.

USA betaler kassen i renter, selv om taksterne er lave på statsobligationer. Det drejer sig sådan cirka om 250 milliarder dollars om året. Frygten for at markedet og den globale økonomi tvinger renterne opad er reelle. En halv procent vil være dyrt for USA.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

Sprøjter med Astra Zeneca
Corona

Finder årsag til AstraZeneca-blodpropper

biler på snedækkede veje
Nyheder

Isglatte veje forårsager flere uheld

Wafande
Kendte

Wafande skal være far

Alec Baldwin
Kendte

Alec Baldwin:

Jeg trykkede ikke

på aftrækkeren

Ikea-skilt
Helt vildt

27 mennesker strandet i IKEA

En ældre hvid bil
Biler

50 mio. Corollaer solgt

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Her er verdens dyreste byer

Nyheder

Snestorm lammer trafikken i Jylland

Nyheder

Statsminister: Hjælp ældre til 3. vaccinestik

En mand med en pind poder
Corona

Yderligere to tilfælde af Omikron er fundet i Danmark

Et rødt museum
Krimi

Kaos i København:

Flere hundrede evakueret

Mette F på talerstolen
Corona

Nu er det alvorligt:

Mette indkalder til pressemøde 

to langhårde mænd
Kendte

Erann DD tilbage på tour med sit band

mand står i kø ved testcenter
Corona

Ny rekord:

5.120 smittede 

mand i blå polotrøje står i park
Nyheder

Dansk feriepark

solgt 

mand står op ad mur
Kendte

Efter TV2-afsløring:

Dyrby sendt hjem

person står med kanyle og glas
Krimi

To mænd sigtet:

Satte ild til

vaccinationscenter

bygning i københavn set udefra
Mad og drikke

Tak for kaffe:

Berømt café lukker

babyaktivitetsgynge
Nyheder

Tilbagekalder babyprodukt:

Risiko for kvælning

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

molly egelind sidder med hånden under hagen
Kendte

Molly Egelind:

Accepterer ikke jul

før 1. december

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!

Billede viser bilen der er grålig.
Biler

Her er

Årets Bil 2022

Karsten Ree er et stort smil.
Kendte

Ree smider bombe:

Biltyv opfandt DBA

Emma Aispuro
Nyheder

Berygtet mafiakonges unge

hustru får tre års fængsel

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil

tv2-logo på bygning
Nyheder

Tidligere TV2-chef

til kolleger: Stå frem 

kvinde med stofmundbind
Corona

Ingen stofmundbind

opfylder krav

mand retter på skjorten
Nyheder

Dumper Messerschmidts

planer 

sas-fly holder i lufthavn
Nyheder

SAS taber milliarder

indsættelsesceremoni af præsident
Kongelige

Dronning Elizabeth

skiftet ud

fodboldspiller jubler
Sport

Se listen: De kan blive

Årets Sportsnavn 2021

forrude på bil dækket af sne
Krimi

Så kom sneen:

Kaos på vejene

sygeplejersker demonsterer
Nyheder

Sygeplejersker vil sige op

i protest 

messi
Sport

Lionel Messi vinder Ballon d'Or - for syvende gang

Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein
Nyheder

Anklager om

Epsteins ekskæreste:

Hun udvalgte piger til misbrug

Michael Dyrby
Nyheder

Sætter navn på krænker:

Det var Dyrby!

Grafisk fremstilling af omikron
Nyheder

FAKTA: Sådan udtales navn på ny coronavariant

Vacciner i bakke
Krimi

Forsøgte at sætte ild til vaccinationscenter

Pornomodeller poserer
Sex og samliv

Svensk studie:

Porno gavner sexlivet

Personer på gaden i snevejr.
Nyheder

Snestorm på vej

Nyheder

TV 2-direktør:

Ledelsen har svigtet

malegrej
Nyheder

Kommune forærer 250 kunstværker væk

Peter Ingemann
Kendte

Peter Ingemann: - Far tog mig med på bodega

blikkenslager
Nyheder

Tjek din lønseddel:
Hver anden finder fejl

Krimi

Frontalt sammenstød - flere er kommet til skade

mette frederiksen med stofmundbind
Corona

Mundbind kan være problematiske - det skal du gøre

Therese Philipsen
Nyheder

Hun fældede Jes Dorph:
- Jeg har været plaget af mareridt

Jes Dorph på gaden
Kendte

Jes Dorph:

Jeg fortryder

Søren Brostrøm viser et mundbind
Corona

Disse restriktioner
træder i kraft i dag

rasmus rask skolen
Nyheder

Ukendt coronavariant lukker dansk skole

Janni Pedersen
Nyheder

Janni Pedersen tilbudt

fast job for sex

frost på vindue
Livsstil

Frosten banker på for alvor - det skal du gøre

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

skiturister i lift
Corona

Vaccinekrav får danske skiturister til at tage corona-stikket

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant