Høj pris på svin og mælk gav landmænds økonomi et boost i 2017

I 2017 var værdien af både svin og mælk rekordhøj hos de danske landmænd, der samtidig skar ned på udgifter til produktionen. (Foto: Foto: Claus Fisker/arkiv/Scanpix)

Økonomien hos landmændene nød godt af, at de fik flere penge for deres varer og samtidig havde færre udgifter.

Økonomien var den bedste i årevis hos de danske landmænd i 2017. Det skriver Danmarks Statistik.

- Landbrugets bruttofaktorindkomst for 2017 er foreløbigt opgjort til 31,5 milliarder kroner, hvilket er det næsthøjeste resultat siden 1990, kun overgået i 2012, lyder det.

Bruttofaktorindkomsten steg med 10,1 milliarder kroner i forhold til året før. Det svarer ifølge Danmarks Statistik til en forbedring på 47,2 procent i forhold til året før.

Bruttofaktorindkomst er det beløb, der er tilbage efter udgifter til forbrug i produktionen, skatter og afgifter.

Økonomien hos landmændene nød godt af, at de fik flere penge for deres varer, men samtidig brugte færre penge i produktionen.

- Udviklingen skyldes især en stigning i værdien af de animalske produkter, samt at forbruget i produktionen faldt.

- I 2017 var værdien af både svin og mælk rekordhøj, mens indkomsten i 2012 blandt andet var påvirket af meget høje priser på pelsdyr, lyder det.

Bruttofaktorindkomsten tæller også tilskud til landbruget med. Det er lykkedes landmændene at øge indkomsten, selv om tilskuddet samtidig er faldet.

- De direkte tilskud til landbruget er faldet med 18 procent over de seneste ti år. I 2017 faldt de med knap 0,5 milliarder kroner i forhold til året før og er foreløbigt opgjort til 6,6 milliarder kroner, skriver Danmarks Statistik.

Tilskuddet til landbruget kommer især fra EU.

Til gengæld faldt skatter og afgifter med 0,9 procent i forhold til 2016 og endte på en milliard kroner.

Forbruget i produktionen faldt med tre procent. Samtidig steg værdien af mælkeproduktionen med 3,5 milliarder kroner til 16,1 milliarder kroner. Det skyldes især højere priser, men også en lille fremgang i mængden.

Værdien af svineproduktionen steg med 9,1 procent til 24,2 milliarder kroner. Det skyldes højere priser, da den samlede mængde svin faldt lidt fra 2016 til 2017.

/ritzau/