En morgen med Gurli Gris på telefonen, iPad-tid i børnehaven og endnu en time foran skærmen derhjemme med et spil, mens mor og far laver aftensmaden.
Tid med tablets og telefoner kan sagtens være både sjovt for ungerne og praktisk for forældrene, men for mange timer foran skærmen - eller rettere: for mange timer væk fra andre aktiviteter - kan også føre flere problemer med sig.
Det fortæller fysioterapeut Jo Abildhauge fra FysioDanmark.
- Flere børn kommer til behandling i klinikkerne med smerter i nakke og hoved, og vi kan høre og se, at det er, fordi de bruger meget tid foran skærme, fortæller hun.
Samtidig har det flere gange været fremhævet fra fagfolk, at skærmtid hos de små kan give motoriske udfordringer - og det oplever Jo Abildhauge også.
- Når børn ikke lærer at lave perleplader og tegne og skrive i hånden, så udvikler de ikke deres finmotorik, siger hun.
Dermed ikke sagt, at du skal holde dit barn helt væk fra smartphone og tablet.
- Man skal ikke tage skærmen fra dem. Børnene skal leve i digital verden, så der er behov for, at de lærer det også, siger fysioterapeuten.
Og børn, der drøner rundt hele dagen i børnehaven, kan sagtens have brug for en time foran iPad'en, hvor de kan slappe af. Men det handler om at lave gode vaner fra starten.
- Hvis de sidder med en iPad hele tiden, får de veludviklede tommelfingre. Men de skal bruge hele deres krop, siger Lise Hestbæk, der er lektor ved institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet.
Hun foreslår i samme vending, at du - i stedet for at parkere børnene foran skærmen, når du skal lave aftensmad - lader børnene hjælpe til.
- Det kan godt være, det tager 20 minutter mere, men hvis man tænker børnene ind - og for eksempel lærer dem at bruge en kartoffelskræller - så er man med til at fremme deres udvikling, siger hun.
Hvis du har mistanke om, at dit førskolebarn halter efter motorisk, skal du først og fremmest trække vejret og se tiden an. For børn udvikler sig forskelligt, og der kan ske meget på kort tid.
- Dem, der ligger i den tungeste ende det ene år, kan sagtens være i den bedste tredjedel året efter, siger Lise Hestbæk, der selv har set nærmere på børnehavebørns udvikling som forskningsleder på projektet "Aktive børn i dagtilbud" i Svendborg Kommune.
Der, hvor du skal reagere, er til gengæld, hvis barnet begynder at ændre adfærdsmønster og sige fra over for aktiviteter.
- Hvis det ikke gider at tegne og male, fordi det ikke kan styre kuglepennen, eller ikke gider at spille rundbold, fordi det altid kommer sidst, så kan der være et problem, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus