ANALYSE: Her er Mette Frederiksens ministerhold
Henter afspiller ...
Mange nye ansigter kan være i spil til ministerposterne. Foto: Mads Claus Rasmussen, Asger Ladefoged, Niels Ahlmann Olesen og Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix/arkiv
Mattias Tesfaye, Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard debuterer sandsynligvis som ministre, hvis Mette Frederiksen efter et valg får mulighed for at danne en socialdemokratisk étparti-regering.

ANALYSE: Hvis Socialdemokratiet vinder næste folketingsvalg og får parlamentarisk støtte til at danne en etparti-regering, skal partiformand Mette Frederiksen lægge en svær ministerkabale.

Her skal både være plads til erfarne ministre og unge talenter, og så skal balancen være i orden i forhold til partiets venstre- og højrefløj samt antallet af kvinder i regeringen.

En række kendte ansigter, der var med i Helle Thorning-Schmidts regering, vil uden tvivl være gengangere på Mette Frederiksens ministerhold. Det gælder Henrik Sass-Larsen, Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Morten Bødskov, Magnus Heunicke, Mogens Jensen, Astrid Krag og Benny Engelbrecht.  

Men ministerholdet vil også tælle en stribe debutanter. Integrationsordfører Mattias Tesfaye, socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, skatteordfører Jesper Petersen og EU-ordfører Peter Hummelgaard kan ifølge flere centrale S-kilder godt finde det pæne tøj frem og gøre klar til at blive præsenteret for dronning Margrethe, hvis ellers folketingsvalget går godt for partiet.

Mange boblere 

Boblere til ministerposter er også energi- og klimaordfører Jens Joel, børneordfører Ane Halsboe Jørgensen, retsordfører Trine Bramsen og boligordfører Kaare Dybvad.

Formand for Folketingets skatteudvalg og bæredygtighedsordfører Lea Wermelin samt fødevareordfører Simon Kollerup kan eventuelt også være at finde i en ny etpartiregering.

Avisen.dk har talt med en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer, og på baggrund af de samtaler, har vi sat den etpartiregering, der måske skal tage over efter Lars Løkkes VLAK-regering.

Mette mangler kvinder 

En af Mette Frederiksens mange udfordringer er at få flere kvinder på holdet. Det socialdemokratiske bagland vil ryste på hovedet over en regering, hvor kun hver tredje er kvinde. Både Christine Antorini og Kirsten Brosbøll er ude af dansk politik efter et valg, og begge var ellers selvskrevne på regeringsholdet. Og kun få forestiller sig et comeback til Mette Gjerskov efter, at hun har brudt partilinjen.  

Mette Frederiksen kan vælge at hente en kvindelig borgmester ind i regeringen. Og der er en vrimmel af borgmestre at tage af. Marie Stærke i Køge, Joy Mogensen i Roskilde, Birgit Hansen i Frederikshavn, Christina K. Hansen i Holbæk, Winni Grosbøll på Bornholm, Ulla Astmann i Region Nordjylland og Sophie Hæstorp i Region Hovedstaden.

Men, men, men … Kvinderne er bydronninger, og partiformanden gambler ved at flytte en populær kommunal stemmesluger. Man risikerer at miste en borgmesterpost ved næste valg.

Derfor kan Mette Frederiksen også vælge at udnævne uddannelsesordfører Mette Reissmann, der også er kendt som vært på TV3-programmet Luksusfælden. Eller undervisningsordfører Annette Lind. 

Her er et bud på Mettes ministerliste:  

Finansminister: Henrik Sass Larsen. I dag er han gruppeformand, Mette Frederiksens højre hånd og ideologisk indpisker. Flere socialdemokrater er bekymrede for, om Sass er den rigtige til den centrale finansministerpost. De henviser blandt andet til den tidligere minister Karl Hjortnæs’s karakteristik af Henrik Sass, hvor han klandres for mangel på flid og format. Den beskrivelse rammer ifølge flere plet. De kalder det problematisk, hvis en finansminister ikke fordomsfrit kan samarbejde med sit parlamentariske grundlag.   

Udenrigsminister: Nicolai Wammen. Alternativt Nick Hækkerup. Som tidligere europaminister og forsvarsminister er Wammen selvskrevet til posten, og hierakiet i S-toppen tilsiger også, at han skal være Anders Samuelsens afløser. Men det kan også være vigtigt at have ham på hjemmefronten og sætte ham ind i indenrigs- og økonomiministeriet. Fra sin tid som Aarhus-borgmester har Wammen indgående kendskab til kommunaløkonomi, hvilket vil være et plus.  

Erhvervsminister: Morten Bødskov. Den tidligere justitsminister er i dag formand for Folketingets Erhvervsudvalg og har gode relationer i dansk erhvervsliv. Mette Frederiksen får brug for hans erfaringer og netværk på en central ministerpost.

Indenrigs- og økonomiminister: Nick Hækkerup. Alternativt Nicolai Wammen. Nick Hækkerup kan være i spil til flere poster. Med en solid politisk erfaring vil han kunne udfylde rollen som indenrigs- og økonomiminister. 

Justitsminister: Trine Bramsen. Den nuværende retsordfører skal belønnes for at have været myreflittig på retsområdet og være en light-udgave af Inger Støjberg på udlændingeområdet. Men hun skal ikke have Støjbergs ministerium, fordi partiet gerne vil signalere, at integration opprioriteres. Alternativt kan Nick Hækkerup, der er uddannet jurist, få posten.   

Socialminister: Pernille Rosenkrantz-Theil. Partiers socialordfører er dygtig og troværdig til at profilere S-mækesager om at bekæmpe social ulighed og negativ social arv. 

Beskæftigelsesminister: Peter Hummelgaard. Alternativt den nuværende beskæftigelsesordfører Leif Lahn. Den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard har været social-dumping-ordfører og har indgående kendskab til arbejdsmarkedet og gode kontakter i fagbevægelsen.    

Undervisningsminister: Mattias Tesfaye. Alternativt Ane Halsboe-Jørgensen. Som erhvervsuddannelsesordfører og mureruddannet brænder Tesfaye for erhvervsuddannelser, og har også stort kendskab til folkeskolen. Uddannelse er nøglen til integration, og den dimension vil partiet gerne have mere fokus på, hvilket Tesfaye også kan.  

Sundhedsminister: Astrid Krag. Alternativt kan S-formanden hive en borgmester ind på posten og bruge Astrid Krag et andet sted på holdet.

Skatteminister: Jesper Petersen. Han er skatteordfører i dag og har styr på området. Ministeriet kræver en stor arbejdskapacitet og viden om alle skandalesagerne for at kunne fortsætte oprydningen. Det vurderes Jesper Petersen at kunne levere.   

Forsvarsminister: Dan Jørgensen. Alternativt Magnus Heunicke.     

Energi- og klimaminister: Jens Joel. Hvad angår ministererfaring er han grøn, men efter flere år som klima- og energiordfører er han den naturlige arvtager til det ministerium, som hans store forbillede Svend Auken også sad i.    

Uddannelses- og forskningsminister: Mette Reissmann. Alternativt Kaare Dybvad.

Udlændinge – og integrationsminister: Mattias Tesfaye. Hvis han ikke bliver undervisningsminister, bliver han integrationsminister.      

Kulturminister: Mogens Jensen. Han har ministererfaring og er partiets kulturordfører. Ingen andre kandidater til den post.   

Miljø- og fødevareminister: Lea Wermelin. Alternativt Simon Kollerup. Det bornholmske folketingsmedlem er bæredygtighedsordfører og sidder i Folketingets Miljø- og fødevareudvalg som næstformand.   

Udviklingsminister: Ane Halsboe-Jørgensen. I dag formand for Folketingets Udenrigsudvalg. Alternativt Magnus Heunicke eller Lea Wermelin.  

Transport- og boligminister: Kaare Dybvad.  Alternativt Benny Engelbrecht eller Magnus Heunicke

Formand for Folketinget: Henrik Dam Kristensen. Minister-veteranen kan sætte sig i formandsstolen i Folketinget, hvis det parlamentariske grundlag for en S-regering er rød blok. Hvis Mette Frederiksen danner regering på et mandat fra Dansk Folkeparti, kan en del af aftalen være, at Pia Kjærsgaard fortsætter

EU-Kommissær: Dan Jørgensen eller Nick Hækkerup.    

De centrale nøgleposter som gruppeformand og politisk ordfører skal også besættes, og her kan både Leif Lahn, Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht være i spil. 

Hvordan ressort-områder som fiskeri-, ligestilling-,  nordisk samarbejde og kirkeområdet fordeles er uafklaret, og derfor ikke med i ministerlisten.