Hanne kan i dag sidde og drage et lettelsens suk sammen med sin mand og lille søn på to år i lejligheden i Rødovre.
Den 1. december startede hun nemlig nyt job på en skole og satte dermed et foreløbigt punktum i sagaen om et kursusforløb så bizart, at HK-formand Winnie Axelsen tilbage i juli sagde til Avisen.dk, at hun aldrig havde set noget lignende.
- Måden det skete på gjorde så ondt. Det var en bombe, og jeg forstår det stadig ikke. Jeg kan simpelthen ikke se, hvad jeg skulle have gjort anderledes. Jeg har brugt de sidste mange måneder på at reflektere og tænkt "hvad er det, som jeg har gjort forkert?", siger Hanne til Avisen.dk, mens hun tænker tilbage på det skæbnesvangre kursus og den efterfølgende fyring tilbage i foråret.
I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker og de sager, vi har skrevet om tidligere på året.
Hvordan er det gået dem? Hvordan har de det i dag? De spørgsmål søger vi svar på.
Du kan læse artiklerne hen over juledagene.
UDVID
Hanne arbejdede som økonomimedarbejder og var en ud af 20 personer, som blev inviteret på kursus i maj måned. Kurset var arrangeret af arbejdsgiveren Københavns Kommune og blev gennemført af Deloitte.

Mere end et halvt år efter fyringskurset i Københavns Kommune, prøver medarbejderne stadig at forstå, hvad det hele handlede om. Foto: Marie Hald/Scanpix
Undervejs gik det op for deltagerne, at hvis de ikke bestod kursets afsluttende prøve, ville de blive fyret. Den afsluttende prøve skulle efter sigende omhandle arbejdsområder, som kursusdeltagerne ikke normalt var en del af, og der har også været kritik fremme af den korte eksamenstid, samt at deltagerne ikke var bekendte med opgavetyperne før prøven startede.
16 ud af 20 deltagere dumpede og blev afskediget, hvilket Avisen.dk afdækkede i juli. HK gik ind i sagen og i november fik 13 fyrede medarbejdere tilkendt en erstatning på 741.000 kroner.
Hanne havde været ansat i syv år.
Selvom hun både har fundet nyt job og fået erstatning. er hun stadig rystet. Kurset fra helvede har sat dybe spor hos den unge mor, der nu prøver at glemme skrækforløbet.
Et lorteår
Når kalenderen er vendt til 2017, håber Hanne at lukke et traumatisk kapitel i sit liv.
- 2016 har været et lorteår. Det skal bare glemmes, siger Hanne.
I slutningen af 2015 var Hanne sygemeldt med stress, og hun havde kun været på fuld tid i en måned, da kurset startede i februar. Derfor ramte fyringen rigtig hårdt.
- Det har helt bestemt været en traumatisk oplevelse, sukker Hanne.
Selvom hun fik en aftrædelsesordning, der varede til oktober, og derudover fik tilkendt erstatning i november, er det en sølle trøst. Hun vil nemlig hellere have en undskyldning for det underlige kursusforløb end penge.
- Jeg synes ikke, at det kan gøres op i penge. Det vigtigste er, at det er en form for undskyldning. Kommunen nægter jo at sige undskyld, men hvis man skal give så mange penge, er det vel også lidt en tilkendegivelse af, at man har handlet forkert, siger Hanne.
Tvivlen nager stadig
Københavns Kommune har stædigt fastholdt, at de 16 personer blev fyret på grund af manglende kompetencer.
- En række medarbejdere havde et ekstraordinært behov for kompetenceudvikling, hvorfor der blev udviklet et særligt kompetence-udviklingsforløb for disse. Desværre viste det sig, at en del af dem på trods af det ekstraordinære kompetence-udviklingsforløb ikke kunne matche kompetencekravene, hvorfor vi var nødt til at tage afsked med dem, skrev direktør i koncernservice Ivan Kristoffersen i Københavns Kommune til Avisen.dk i juli.
Især den begrundelse gør ondt på Hanne. For selvom hun hverken er uddannet inden for det, som kursusprøven omhandlede, eller arbejdede med det til dagligt, nager tvivlen.
Det er også gået udover familien.
- Man prøver jo at finde ud af, om de har haft ret i de ting, som de sagde. Jeg har tvivlet utrolig meget på mig selv både på det personlige plan og i forhold til arbejde. Det væltede det hele, og jeg har ikke været til stede 100 procent for min familie på grund af det, siger Hanne.
En kæp i hjulet på arbejdslivet
Siden fyringen i maj har Hanne søgt nye job på livet løs og til sidst lykkedes det. I starten af december startede hun i nyt job på en skole, hvilket hun er meget glad for.
Det skete i sidste øjeblik, for hvis hun havde gået arbejdsløs meget længere, ville den lille familie fra Rødovre have været tvunget til at flytte.
Men afskeden og tvivlen efter kurset i Københavns Kommune har præget jobsøgningen.
- Når jeg er blevet kaldt til samtale, har jeg været i tvivl og været usikker. Når de har spurgt "kan du det?", så har jeg tænkt "kan jeg nu virkelig det," selvom at jeg udmærket godt ved, at det kan jeg godt, siger Hanne.
Hun har modtaget psykologhjælp for at komme videre, men hun regner stadig med at mærke eftervirkninger i fremtiden.
- Når jeg står i en situation, hvor jeg bliver usikker, så bølger det frem i mig igen, siger hun.
Selvransagelsen har dog ikke ført til nogle svar, og hun ved stadig ikke, hvorfor hun blev afskediget fra Københavns Kommune.
Kursusdeltagerne har hun heller ikke fundet nogen rød tråd i, udover at de alle var så forskellige, at det virkede som om, at kommunen ikke ville beskyldes for udelukkende at afskedige én enkelt gruppe.
- Det er min tanke, at de har taget en blanding af alt, hvad der var ansat, så de ikke kunne blive kritiseret for dét. Der var unge, gamle, nyansatte og folk der havde været der længe, kvinder og mænd, danskere og ikke-danskere, siger Hanne.
I november understregede København Kommune, at ansatte ikke skulle frygte fyring efter kursusdeltagelse.
- Det er vigtigt for mig at understrege, at man trygt kan deltage i kompetence-udviklings-aktiviteter i Koncernservice uden at frygte noget, skrev Ivan Kristoffersen til Avisen.dk i november.
Hanne er et opdigtet navn af hensyn til hendes nye arbejdsgiver, samt Hanne selv der ønsker at komme videre. Hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.