16 fastansatte i Københavns Kommune har her i år været gennem et forløb, som ingen mennesker vil bryde sig om.
De 16 regnskabsmedarbejdere blev sammen med fire kolleger sendt på et kursus. Sent i kurset fik de at vide, at hvis de ikke klarede den afsluttende test, ville de blive fyret. De 16 medarbejdere dumpede kurset og blev afskediget.
Kommunen fyrer dem med en besked om, at de "mangler basale" kundskaber. Nogle af de fyrede har ellers passet deres job i mere end 30 år i kommunen.
- Jeg føler mig forrådt af Københavns Kommune. Det er helt urimeligt for mig og de andre, hvad der er foregået, siger Bine Elmkjær, som er en af de fyrede.
Sagen med de 16 fyrede ryster en ellers erfaren fagforenings-formand.
- Det her en skrækkelig sag. Jeg har aldrig i mine 15 år som formand oplevet noget lignende i nogle af de 28 kommuner, som jeg har kendskab til, siger Winnie Axelsen, som er formand for HK Kommunal Hovedstaden.
HK bringer nu fyringerne op i det fagretslige system, så en dommer kommer til at tage stilling til, om fyringerne er forsvarlige.
Først klar besked undervejs
Sagen begynder i december 2015, hvor man i Økonomiforvaltningen udvælger en række medarbejdere til at komme på kursus. De skal på kursus for at kunne "varetage nuværende og fremtidige opgaver". Det fremgår af papirer i sagen, som Avisen.dk er i besiddelse af.
Kurset, som konsulentkoncernen Deloitte står for, består af tre moduler og begynder i februar. Men det er først efter andet modul i marts, at medarbejderne får presset ud af kommunen, hvad kurset egentlig går ud på.
- Da blev det langt om længe gjort klart, at såfremt vi ikke bestod kurset, ville vi blive afskediget, fortæller den nu fyrede Bine Elmkjær.
80 procent dumper
Den 20. april deltager 20 kursister i den afsluttende test i kurset.
16 af dem dumper, mens 4 af dem består. Med andre tal: 80 procent dumper.
- Der er jo noget helt galt, hvis man laver et undervisningsforløb, hvor 80 procent dumper, siger Winnie Axelsen fra HK Kommunal Hovedstaden.
Blandt de 16 tager 3 en aftrædelsesordning, mens 13 bliver fyret og fristillet i slutningen af maj.
- Det undrer mig meget, at man i det mindste i landets største kommune ikke vælger at tilbyde de medarbejdere andre job i kommunen. Der er jo tale om folk, der i årevis har passet deres arbejde uden kritik, siger Winnie Axelsen.
Det har ikke være muligt at få svar på kritikken fra overborgmester Frank Jensen (S), som er politisk chef for Økonomiforvaltningen. Frank Jensen er på ferie, lyder forklaringen fra forvaltningen.
HK: Kommunen svigter ansatte
Ifølge HK Kommunal Hovedstaden har kommunen forsømt at sørge for løbende opkvalificering af de nu fyrede medarbejdere.
De er simpelthen blevet svigtet af Københavns Kommune.
- Det står i vores overenskomster, at hver medarbejder skal have en skriftlig udviklingsplan for udvikling af sine kompetencer. Men det har mange af de fyrede ikke fået, selv om det har stået i overenskomsten i mange år, siger Winnie Axelsen og fortsætter:
- Der er altså ikke blevet sørget for, at de løbende er blevet opgraderet til at kunne klare arbejdet. De er simpelthen blevet svigtet af Københavns Kommune.
Masser af ømme punkter
HK Kommunal Hovedstaden kritiserer hele forløbet i forhold til de fyrede på flere punkter:
- Kommunen har ikke sørget for, at de ansatte har fået en tilstrækkelig god undervisning og mulighed for at forberede sig. Eksempelvis var der ingen træningsopgaver mellem modulerne på kurset.
- Der var alt for lidt tid til den afsluttende test, så det blev hurtighed fremfor viden, der blev afprøvet.
- Et nyt økonomisystem bliver først rullet ud i løbet af 2017, så der er god til at sørge for nødvendig opkvalificering. Man kunne sagtens give de nu fyrede længere tid til at lære nyt.
Kommunen: Ikke noget at komme efter
Ifølge papirerne i sagen afviser Københavns Kommune på alle punkter, at man har gjort noget forkert i forhold til fyringerne af de ansatte.
Samme svar får Avisen.dk i mere overordende vendinger fra Ivan Kristoffersen. Han er direktør i Koncernservice, som hører under kommunens økonomiforvaltning. Til Avisen.dk skriver han:
- En række medarbejdere havde et ekstraordinært behov for kompetenceudvikling, hvorfor der blev udviklet et særligt kompetence-udviklingsforløb for disse. Desværre viste det sig, at en del af dem på trods af det ekstraordinære kompetence-udviklingsforløb ikke kunne matche kompetencekravene, hvorfor vi var nødt til at tage afsked med dem.
Læs hele svaret fra Københavns Kommune
Ivan Kristoffersen kæder fyringerne sammen med forsvarlig forvaltning af skatteborgernes penge.
- Det ærgrer os selvfølgelig rigtig meget, når vi alligevel – og hvilket heldigvis sker meget sjældent - er nødt til at sige farvel til medarbejdere på grund af manglende kompetencer. Men vi har et stort ansvar for at håndtere skatteborgernes penge på betryggende vis, skriver Ivan Kristoffersen.
I et brev til en af de fyrede, som Avisen.dk er i besiddelse af, skriver kommunen direkte til vedkommende, at "du () mangler basal regnskabsforståelse".
Avisen.dk ville gerne have haft svar på, om ansatte i kommunen nu skal frygte for deres ansættelse næste gang, de bliver sendt på kursus. Men forvaltningen skriver, at man ikke kan "gå ind i detaljerne i sagerne, da de lige nu kører i det fagretlige system."
Deloitte til det grove?
Winnie Axelsen fra HK synes, at hele forløbet med kurset har været mærkværdigt. Ud over at være forarget har hun en mistanke.
- Det virker som om, at det var bestemt på forhånd, at de her mennesker skulle fyres. Så har man hyret Deloitte ind for at gøre det grove arbejde, siger hun og fortsætter:
- Man har simpelthen betalt Deloitte for at give de fyrede et stempel i ryggen som uduelige. Det på trods af at de samme mennesker for de flestes vedkommende i årevis forud havde passet deres arbejde uden at være blevet kritiseret.