Håndværkere skal lære håndværket igen De har glemt håndværket og er blevet montører, så nu åbner Odense Tekniske Skole uddannelse, så man kan blive restaurerings-håndværker

De har glemt håndværket og er blevet montører, så nu åbner Odense Tekniske Skole en uddannelse, så man kan blive restaurerings-håndværker

Håndværkere kan bygge en lagerhal på akkord og slå gipsplader op i blinde, men de kan ikke samle to stykker tømmer uden at bruge et sømbeslag.

»Håndværket er blevet devalueret i takt med, at antallet af byggematerialer er eksploderet. I dag har meget håndværk karakter af montage,« siger Mogens Victor Andersen fra Odense Tekniske Skole, som bakkes op af en ekspert i restaurering og istandsættelse af ældre bygninger.

»Vi har flere gange haft vanskeligt ved at finde kva­lificerede håndværkere til restaureringsopgaver.« siger underdirektør Peter Kjølby fra Realea, som er et ejendomsselskab under Realdania-fonden.

Derfor har Odense Tek­niske Skole med støtte fra Realea, 3F, Dansk Byggeri, Danske Malermestre, Teknisk Landsforbund samt Træ Industri Byg komponeret et nyt efteruddannelsesforløb, så man kan blive restaureringshåndværker.

Første kursus begynder i marts, varer 10-12 uger hvert år i tre år og er målrettet tømrere, smede, murere, snedkere, malere og blikkenslagere, som mellem skoleperioderne passer deres vante arbejde.