Billedet af Danmark som førende inden for grøn energi falmede en smule tirsdag.
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, uddelte ni milliarder kroner til i alt 23 opfindsomme og nyskabende projekter inden for vedvarende energi i 16 forskellige EU-lande - men ikke et eneste dansk var iblandt.
Der var ellers tre forslag fra Danmark imellem de 79 ansøgninger, EU-Kommissionen har vurderet, men ingen af dem blev fundet værdige til støtte. Et af dem gjaldt produktion af bioethanol i Kalundborg, men det faldt i opløbet, fordi medfinansieringen udeblev.
Connie Hedegaard betegner uddelingen af de mange penge fra det såkaldte NER300-program som "en tidlig julegave" og en hjørnesten i EU's klimapolitik, der får store forurenere til at betale for udvikling af nye grønne teknologier.
- De ni milliarder kroner i støtte vil medføre private investeringer på yderligere 15 milliarder kroner i de udvalgte 23 demonstrationsprojekter. Det hjælper EU med at bevare sin førerposition i vedvarende energi og skaber job her og nu, siger hun.
Projekterne spænder vidt - blandt de mere opsigtsvækkende er et fransk og et portugisisk projekt, som går ud på at etablere flydende fundamenter til havvindmøller.
På den måde kan man spare en del af de høje udgifter til betonfundamenter og stille møller op længere ude på havet end i dag. De øvrige støttede forslag drejer sig om biobrændsel, solceller, geotermi, bølgekraft og vindenergi.
Pengene til de mange grønne projekter stammer fra bortauktionering af foreløbig 200 millioner klimakvoter i EU's system for CO2-handel. Senere følger uddeling af penge fra salget af yderligere 100 millioner CO2-kvoter.
Det var oprindelig meningen, at støtten foruden vedvarende energi også skal gå til såkaldte CCS-projekter. De går ud på at opsamle CO2 og pumpe den dybt ned i undergrunden, så koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren bliver mindre.
CCS-teknologien er omstridt og relativt uprøvet. Mange betragter den som usikker og mener, at den trækker investeringer bort fra renere energiformer. Det er dog meningen, at EU vil give penge til CCS-projekter i næste støtterunde.
/ritzau/