Øl og gift: Det shopper vi over grænsen
insektspray, myregift, sneglegift og Roundup ryger i indkøbskurven, når vi alligevel kører over grænsen til Tyskland for at købe billige øl, sodavand og slik i grænsebutikkerne. Foto: www.colourbox.com
Vi ved ikke, at flere insektgifte er ulovlige i Danmark. Vi køber dem, når vi er på indkøb i Tyskland.

Vi kan ikke undvære gifte til at bekæmpe skadedyr og ukrudt. Men mange insekt- og plantegifte er ulovlige i Danmark.

Derfor køber danskerne også insektspray, myregift, sneglegift og Roundup, når de alligevel kører over grænsen til Tyskland for at købe billige øl, sodavand og dagligvarer i grænsebutikkerne.

På kun tre timer er 17 danske bilister blevet afsløret i at hente de ulovlige midler på den anden side af grænsen, viser en stikprøvekontrol fra Miljøstyrelsen.

- Det er et alvorligt problem, at så mange danskere overtræder reglerne og henter ulovlige bekæmpelsesmidler med over grænsen, siger leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, Birte Børglum, i en kommentar.

Hun påpeger, at man ved at bruge udenlandske produkter, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen, kan være med til at forurene miljøet.

Undskyldningen er, at "synderne " ikke kender reglerne. Det siger hver anden bilist, når de bliver snuppet.

- Der er fortsat brug for information til danskerne på det her område. Men vi fortsætter også med at være uanmeldt til stede ved grænseovergangene for at sikre, at de ulovlige bekæmpelsesmidler ikke kommer ind i Danmark, siger Birte Børglum.

De 17 bilister havde i alt 46 ulovlige bekæmpelsesmidler, der alle blev beslaglagt på stedet ved grænserne i Padborg og Kruså.

I Miljøstyrelsen er man overrasket over den store fangst. Det er kun en måned siden, en anden stikprøvekontrol også viste problemer med indførelse af de ulovlige bekæmpelsesmidler.

Dengang gik styrelsen bredt ud med information om reglerne. Blandt andet tog Miljøstyrelsen kontakt til de tyske grænsebutikker for at informere om de danske regler.