Administration 

Gøre forretning i Irak? Folk ville dø af grin ...

Gidseltagninger, vejsidebomber, bureaukrati og korruption skræmmer danske virksomheder ud af Irak. Kun fire danske virksomheder er tilbage på det usikre marked, og den danske eksport udgør i dag kun en brøkdel af det, Udenrigsministeriet og Dansk Industri forventede lige efter krigen.

Et land i ruiner må da have brug for maskiner.

Sådan tænkte direktør Henrik Pedersen fra den lille jyske gaffeltruckleverandør Akos, da han i foråret 2004 blev inviteret med på en storstilet messe i Iraks naboland Kuwait.

Så han takkede ja til messen, der havde som formål at få virksomheder til at gå ind på det irakiske marked efter krigens slutning året før.

Og Henrik Pedersen fik da også en enorm succes på messen, ganske som de øvrige danske virksomheder, der alle havde fået en del af billetten betalt af den danske stat. Faktisk var hans stand så velbesøgt, at han måtte ringe hjem og bede sine medarbejdere sende flere brochurer.

»Vi fik rigtigt mange forespørgsler, så vi var optimistiske, da vi tog hjem,« siger han.

Siden hørte direktøren ingenting. Overhovedet ingenting.

»Kort tid efter begyndte det for alvor at gå galt med sikkerheden dernede. Så vi hørte aldrig fra nogle af de mange kontakter,« siger Henrik Pedersen, der da heller ikke selv har gjort noget for at genoptage kontakten til irakerne.

For som han med uldjysk underdrivelse siger i dag:

»Irak er et skidt sted at lave forretning. Vi skal i hvert fald ikke nyde noget.«

Siden har ingen danske virksomheder været med på de årlige Rebuild Iraq -messer i Mellemøsten. Som en central kilde i de danske eksportfremstød til Mellemøsten siger:

»Hvis du inviterede danske virksomheder til Irak i dag, ville de dø af grin. Situationen er simpelthen for farlig.«

Gyldne løfter

Det var ellers med udanske armbevægelser og dollartegn i øjnene, at Dansk Industri og Danmarks Eksportråd i Udenrigsministeriet kort efter krigen spåede om det kommende danske eksporteventyr i Irak: 4.000 ekstra arbejdspladser, en plads i top 25 over de vigtigste danske eksportmarkeder og en årlig eksport på over tre milliarder kroner, var, hvad industriens højrøstede regnedrenge dengang forventede af Irak.

Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, brugte ligefrem eksportmulighederne som argument for at sende danske soldater til Irak.

I dag er de alle musestille.

Med et skuffende ligegyldigt beløb sidste år på 199 millioner kroner er eksporten til Irak tæt på at være gået i stå. Beløbet er markant lavere end i årene inden krigen i 2003. Og værst af alt: Eksporten daler år for år.

Hos den statsstøttede Eksport Kredit Fonden, der tilbyder at forsikre danske virksomheder i Irak, har man for øjeblikket blot syv aktive forsikringer for i alt 40 millioner kroner. På trods af, at Folketinget har afsat en hel milliard til formålet.

På den danske ambassade i Bagdad kender man kun til fire danske virksomheder, der fortsat tør lave forretninger i Irak. Dertil skal man sandsynligvis lægge en mindre underskov af lykkeriddere, der på helt egen hånd forsøger at lave forretning i landet.

Intet kontor

De fire kendte virksomheder er cementfabrikanten FLSmidth, handelsfirmaet Epoka, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, der leverer dieseldrevne generatorer til flere nordirakiske byer. Og disse virksomheder undgår helst at sende egne medarbejdere ind i løvens hule.

»Vi sælger fortsat produkter til Iraks fungerende cementfabrikker gennem mellemled, så længe det ikke kræver, at vi selv har medarbejdere til stede i landet,« siger kommunikationschef i FLSmidth, Torben Seemann Hansen.

Novo Nordisk, der forsyner Irak med diabetesmedicin, er nødsaget til at have ansatte i Irak, men vil indtil videre ikke have et egentligt hovedkontor i landet.

»Hvis vi etablerer en afdeling i Bagdad med officielle skilte og logoer, bliver vi med det samme et mål for oprørsgrupperne eller organiseret kriminalitet. Og den risiko ønsker vi naturligvis ikke at udsætte vores medarbejdere for. I stedet styres vores aktiviteter fra vores afdeling i Jordan, og vores 13 lokale medarbejdere i Irak arbejder hjemmefra eller afholder forretningsmøder ude på de enkelte hospitaler,« siger kommunikationschef Mike Rulis.

Langt de fleste danske virksomheder styrer dog helt uden om Irak.

»Vores ansatte skal ikke gå rundt med skudsikre veste og livvagter,« som Danfoss kommunikationschef, Ole Daugbjerg, siger det.

Oveni problemerne med sikkerhed skal lægges den udbredte korruption, der gennemsyrer landet efter Saddam Husseins fald. I en rapport fra den internationale organisation mod korruption, Transparency International, er Irak verdens tredjemest korrupte land.

Det har man mærket hos handelsvirksomheden Epoka, der tæt på Bagdads topsikrede grønne zone fornyligt har etableret et hovedsæde under beskyttelse af den irakiske hær.

»Vi giver de irakiske soldater lidt ekstra penge for at passe ordentligt på bygningen og vores medarbejdere. Desuden kan man opleve forskellige former for korruption i de nederste dele af embedsværket, hvis man eksempelvis skal have en tilladelse igennem. Men sådan er vilkårene desværre,« siger indehaver af Epoka, Jan Brandrup, der har 20 ansatte i Irak.

Endelig lider erhvervslivet i Irak stadig under op til 40 år gamle, rigide og indviklede regler og afgifter, som er levn fra Saddam Husseins halvsocialistiske Baath-regime. Og de nye love, der skulle lette vilkårerne for erhvervslivet, lader vente på sig.

»Sikkerheden i landet har førsteprioritet for lovgiverne,« som en kilde i Irak siger det.

Dårlige erfaringer

Flere danske virksomheder har allerede brændt fingrene på de kaotiske tilstande.

Eksport Kredit Fonden har udbetalt erstatninger for 13,5 millioner kroner til danske virksomheder, hvis varer aldrig nåede frem til kunden - eller som ganske enkelt ikke blev betalt.

Selv gigantiske A.P. Møller - Mærsk kom på glatis, da rederiet underskrev en ugyldig kontrakt om at drive havnen Khor Al-Zubayr i Sydirak. De irakiske myndigheder annullerede aftalen og påførte dermed Mærsk et milliontab. I dag har Danmarks største virksomhed trukket sig helt ud af Irak.

Dræbt i Irak

Værst gik det for den 35-årige håndværker Henrik Frandsen, en af de mange private lykkeriddere, der efter krigen rejste til Irak for at gøre en god handel. Han ville på egen hånd starte en virksomhed, der skulle levere drikkevand til irakerne, men blev i stedet dræbt nord for Bagdad i april 2004.

Jan Brandrup fra Epoka erkender, at det kræver is i maven og tålmodighed at gå ind i Irak. Til gengæld er der belønning til de, der tør, mener han.

»Man skal have et godt netværk af dygtige irakere, og så skal man være indstillet på, at man i begyndelsen måske slet ikke får den aftalte betaling. Men hvis man har nerver af stål, kan det godt lykkes. Vi mener selv, vi har fået opbygget en god forretning. Og så er vi i Irak før de andre. Det betyder meget, når landet på et tidspunkt bliver stabilt og sikkert,« siger han.

Hvornår det sker, tør ingen spå om. Men alle er enige om, at et roligt Irak vil være et attraktivt marked for danske virksomheder. Som de siger i cementvirksomheden FLSmidth:

»Der er et helt land, der skal bygges op fra grunden. Så de får da brug for cement.«

Henrik Pedersen fra det jyske gaffeltruckfirma Akos tror også stadig, at der er muligheder i Irak. Han tør ganske vist ikke rykke sin forretning ind i landet foreløbigt. Men den dag freden kommer, håber Henrik Pedersen, at det bliver hans gaffeltrucks, der løfter Irak ud af elendigheden.

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen