Administration 

Gøre forretning i Irak? Folk ville dø af grin ...

Gidseltagninger, vejsidebomber, bureaukrati og korruption skræmmer danske virksomheder ud af Irak. Kun fire danske virksomheder er tilbage på det usikre marked, og den danske eksport udgør i dag kun en brøkdel af det, Udenrigsministeriet og Dansk Industri forventede lige efter krigen.

Et land i ruiner må da have brug for maskiner.

Sådan tænkte direktør Henrik Pedersen fra den lille jyske gaffeltruckleverandør Akos, da han i foråret 2004 blev inviteret med på en storstilet messe i Iraks naboland Kuwait.

Så han takkede ja til messen, der havde som formål at få virksomheder til at gå ind på det irakiske marked efter krigens slutning året før.

Og Henrik Pedersen fik da også en enorm succes på messen, ganske som de øvrige danske virksomheder, der alle havde fået en del af billetten betalt af den danske stat. Faktisk var hans stand så velbesøgt, at han måtte ringe hjem og bede sine medarbejdere sende flere brochurer.

»Vi fik rigtigt mange forespørgsler, så vi var optimistiske, da vi tog hjem,« siger han.

Siden hørte direktøren ingenting. Overhovedet ingenting.

»Kort tid efter begyndte det for alvor at gå galt med sikkerheden dernede. Så vi hørte aldrig fra nogle af de mange kontakter,« siger Henrik Pedersen, der da heller ikke selv har gjort noget for at genoptage kontakten til irakerne.

For som han med uldjysk underdrivelse siger i dag:

»Irak er et skidt sted at lave forretning. Vi skal i hvert fald ikke nyde noget.«

Siden har ingen danske virksomheder været med på de årlige Rebuild Iraq -messer i Mellemøsten. Som en central kilde i de danske eksportfremstød til Mellemøsten siger:

»Hvis du inviterede danske virksomheder til Irak i dag, ville de dø af grin. Situationen er simpelthen for farlig.«

Gyldne løfter

Det var ellers med udanske armbevægelser og dollartegn i øjnene, at Dansk Industri og Danmarks Eksportråd i Udenrigsministeriet kort efter krigen spåede om det kommende danske eksporteventyr i Irak: 4.000 ekstra arbejdspladser, en plads i top 25 over de vigtigste danske eksportmarkeder og en årlig eksport på over tre milliarder kroner, var, hvad industriens højrøstede regnedrenge dengang forventede af Irak.

Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, brugte ligefrem eksportmulighederne som argument for at sende danske soldater til Irak.

I dag er de alle musestille.

Med et skuffende ligegyldigt beløb sidste år på 199 millioner kroner er eksporten til Irak tæt på at være gået i stå. Beløbet er markant lavere end i årene inden krigen i 2003. Og værst af alt: Eksporten daler år for år.

Hos den statsstøttede Eksport Kredit Fonden, der tilbyder at forsikre danske virksomheder i Irak, har man for øjeblikket blot syv aktive forsikringer for i alt 40 millioner kroner. På trods af, at Folketinget har afsat en hel milliard til formålet.

På den danske ambassade i Bagdad kender man kun til fire danske virksomheder, der fortsat tør lave forretninger i Irak. Dertil skal man sandsynligvis lægge en mindre underskov af lykkeriddere, der på helt egen hånd forsøger at lave forretning i landet.

Intet kontor

De fire kendte virksomheder er cementfabrikanten FLSmidth, handelsfirmaet Epoka, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, der leverer dieseldrevne generatorer til flere nordirakiske byer. Og disse virksomheder undgår helst at sende egne medarbejdere ind i løvens hule.

»Vi sælger fortsat produkter til Iraks fungerende cementfabrikker gennem mellemled, så længe det ikke kræver, at vi selv har medarbejdere til stede i landet,« siger kommunikationschef i FLSmidth, Torben Seemann Hansen.

Novo Nordisk, der forsyner Irak med diabetesmedicin, er nødsaget til at have ansatte i Irak, men vil indtil videre ikke have et egentligt hovedkontor i landet.

»Hvis vi etablerer en afdeling i Bagdad med officielle skilte og logoer, bliver vi med det samme et mål for oprørsgrupperne eller organiseret kriminalitet. Og den risiko ønsker vi naturligvis ikke at udsætte vores medarbejdere for. I stedet styres vores aktiviteter fra vores afdeling i Jordan, og vores 13 lokale medarbejdere i Irak arbejder hjemmefra eller afholder forretningsmøder ude på de enkelte hospitaler,« siger kommunikationschef Mike Rulis.

Langt de fleste danske virksomheder styrer dog helt uden om Irak.

»Vores ansatte skal ikke gå rundt med skudsikre veste og livvagter,« som Danfoss kommunikationschef, Ole Daugbjerg, siger det.

Oveni problemerne med sikkerhed skal lægges den udbredte korruption, der gennemsyrer landet efter Saddam Husseins fald. I en rapport fra den internationale organisation mod korruption, Transparency International, er Irak verdens tredjemest korrupte land.

Det har man mærket hos handelsvirksomheden Epoka, der tæt på Bagdads topsikrede grønne zone fornyligt har etableret et hovedsæde under beskyttelse af den irakiske hær.

»Vi giver de irakiske soldater lidt ekstra penge for at passe ordentligt på bygningen og vores medarbejdere. Desuden kan man opleve forskellige former for korruption i de nederste dele af embedsværket, hvis man eksempelvis skal have en tilladelse igennem. Men sådan er vilkårene desværre,« siger indehaver af Epoka, Jan Brandrup, der har 20 ansatte i Irak.

Endelig lider erhvervslivet i Irak stadig under op til 40 år gamle, rigide og indviklede regler og afgifter, som er levn fra Saddam Husseins halvsocialistiske Baath-regime. Og de nye love, der skulle lette vilkårerne for erhvervslivet, lader vente på sig.

»Sikkerheden i landet har førsteprioritet for lovgiverne,« som en kilde i Irak siger det.

Dårlige erfaringer

Flere danske virksomheder har allerede brændt fingrene på de kaotiske tilstande.

Eksport Kredit Fonden har udbetalt erstatninger for 13,5 millioner kroner til danske virksomheder, hvis varer aldrig nåede frem til kunden - eller som ganske enkelt ikke blev betalt.

Selv gigantiske A.P. Møller - Mærsk kom på glatis, da rederiet underskrev en ugyldig kontrakt om at drive havnen Khor Al-Zubayr i Sydirak. De irakiske myndigheder annullerede aftalen og påførte dermed Mærsk et milliontab. I dag har Danmarks største virksomhed trukket sig helt ud af Irak.

Dræbt i Irak

Værst gik det for den 35-årige håndværker Henrik Frandsen, en af de mange private lykkeriddere, der efter krigen rejste til Irak for at gøre en god handel. Han ville på egen hånd starte en virksomhed, der skulle levere drikkevand til irakerne, men blev i stedet dræbt nord for Bagdad i april 2004.

Jan Brandrup fra Epoka erkender, at det kræver is i maven og tålmodighed at gå ind i Irak. Til gengæld er der belønning til de, der tør, mener han.

»Man skal have et godt netværk af dygtige irakere, og så skal man være indstillet på, at man i begyndelsen måske slet ikke får den aftalte betaling. Men hvis man har nerver af stål, kan det godt lykkes. Vi mener selv, vi har fået opbygget en god forretning. Og så er vi i Irak før de andre. Det betyder meget, når landet på et tidspunkt bliver stabilt og sikkert,« siger han.

Hvornår det sker, tør ingen spå om. Men alle er enige om, at et roligt Irak vil være et attraktivt marked for danske virksomheder. Som de siger i cementvirksomheden FLSmidth:

»Der er et helt land, der skal bygges op fra grunden. Så de får da brug for cement.«

Henrik Pedersen fra det jyske gaffeltruckfirma Akos tror også stadig, at der er muligheder i Irak. Han tør ganske vist ikke rykke sin forretning ind i landet foreløbigt. Men den dag freden kommer, håber Henrik Pedersen, at det bliver hans gaffeltrucks, der løfter Irak ud af elendigheden.

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner