Medarbejderne i SAS har gjort det. Det samme har ansatte i Jysk, Inspiration og Langelænder Pølser: De er gået ned i løn.
Og i de kommende år vil flere og flere danskere opleve, at der står et mindre beløb på deres lønsedler, end der gør i dag, skriver Information.
Det vurderer Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, og Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
- Lønnedgang er bestemt ikke noget, vi synes om, men vi frygter, at vi oftere og oftere vil opleve, at medarbejderne bliver tvunget til reel lønnedgang, siger hun.
- Vi vil som fagbevægelse forsøge at kæmpe imod det, men hvis alternativet er en lukket arbejdsplads, kan en lønnedgang nogle gange være en nødvendig løsning, tilføjer Bente Sorgenfrey ifølge Information.
- Man kan også sige, at vi hellere vil have en jobfest end en lønfest, siger Sorgenfrey til Newspaq.
I weekenden var hun med til at forhandle en lønnedgang for de medlemmer af FTF, der arbejder i SAS.
Og ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen kan fagbevægelsen godt begynde at indstille sig på, at der fremover skal forhandles om at mindske forringelserne frem for at hive lønstigninger hjem til medlemmerne.
- Det var tidligere et dogme, at man havde en overenskomst, som man ikke ville ændre på, og så kunne virksomhederne ellers bare fyre de ansatte. Men danskerne er blevet mere villige til at være fleksible på både løn og arbejdstid, siger han.
- Det er klart, at det er konjunkturafhængigt, men jeg tror også, det er en holdning, der har bidt sig fast, tilføjer Flemming Ibsen.
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Danmarks Radio svarer 41 procent af danskerne, at de er parate til at gå ned i løn for at redde arbejdspladser.
Ganske som det var tilfældet i SAS i weekenden, og som det har været tilfældet på flere andre danske virksomheder inden for de seneste år.