Frygt bekræftet: Brandmænd har øget risiko for kræft og hjertekarsygdomme

Brandmænd vil have bedre mulighed for erstatning, efter undersøgelse viser sammenhæng mellem kræft og jobbet. Billedet er fra en brand, der ikke har noget med den aktuelle artikel at gøre. (Foto: Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.)

Ny undersøgelse bekræfter frygten for, at brandfolk har øget risiko for at få visse kræfttyper. De har også øget risiko for hjertekarsygdomme.

Brandmænd risikerer både at få kræft og hjertekarsygdomme af deres job.

En ny dansk undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse står bag, viser, at jobbet som brandmand kan medføre de langvarige og livsfarlige sygdomme.

Resultaterne bliver mandag lagt frem på et seminar hos det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. De kan få indflydelse på, om der skal laves en ny lovgivning på området, og om afviste erstatningssager fra kræftramte brandfolk skal genoptages.

- Undersøgelsen bekræfter vores formodning om, at brandfolk har højere risiko for at få visse kræfttyper, set i forhold til den generelle danske befolkning, siger Kajsa Petersen, læge ved Kræftens Bekæmpelse og en af forskerne bag undersøgelsen.

Og det er ikke kun risiko for kræft, som brandmænd bliver ekstra udsat for, når de går på arbejde.

- Undersøgelsen viser også en øget risiko for flere hjertekarsygdomme blandt danske brandfolk, fortæller hun.

Allan Olsen var brandmand i København. Han fik prostatakræft. Det endte med at slå hans sexliv ihjel. Læs den historie her.

30 procent større risiko for testikelkræft 

Undersøgelsen har i forhold til kræft set på 9.061 tidligere og nuværende danske brandfolk. Data fra 11.691 brandfolk er undersøgt i forhold til hjertekarsygdomme.  Det hele blev startet i 2014 på foranledning af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Baggrunden var, at en række brandfolk i 2012 og tiden efter stod frem og fortalte om, hvordan de havde en klar fornemmelse af kræftrisiko gennem jobbet. Flere kolleger blev syge eller døde af kræft. I København lavede brandfolkene en regulær dødsliste. Det var en liste over 75 kolleger, der var døde af kræft fra 1990 til 2012. Flere udenlandske undersøgelser pegede på kræftrisiko, men det var ikke dokumenteret i Danmark.

Men nu får brandmændene videnskabelig opbakning. Undersøgelsen viser, at man som brandmænd ansat på fuld tid har 10 procent større risiko for at få prostatakræft, 30 procent større risiko for at få testikelkræft og 24 procent større risiko for at få modermærkekræft sammenlignet med den generelle befolkning.

Undersøgelsen viser også, at brandfolk har en forhøjet risiko på 12 procent for alle hjertekarsygdomme.

- Epibrand er den første store undersøgelse af kræft- og hjertekarsygdomme blandt danske brandfolk. Selvom resultaterne til dels bekræfter det vi vidste fra internationale undersøgelser i forhold til kræft, så er det første gang, at vi har danske tal på forekomsten af hjertekarsygdomme og kræft blandt brandfolk, siger Kajsa Petersen.

Helles mand var brandmand. Han døde af kræft som 36-årig. Læs den gribende historie her.

Der kan ikke længere være nogen tvivl

Tommy Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening, har i flere år støttet op om undersøgelsen.

Han håber på, at den endelig kan være med til at få lavet en ny lovgivning på området.

- Nu er tallene på bordet. Spørgsmålet er så, om undersøgelsen bare skal lægges ovenpå alle de internationale undersøgelser, der fortæller det samme mønster, eller om man vil sætte gang i en lovgivning, der anerkender kræft som erhvervsrelateret for brandfolk.

- Så længe vi ikke har det, vil forebyggelsen være tilfældig, men der kan ikke længere være tvivl om, at arbejdet med brandslukning kan fremkalde visse former for kræft, siger han. 

Minister trækkes ind i sagen

Den socialdemokratiske ordfører på området, Lennart Damsbo-Andersen, er enig i, at undersøgelsen skal bruges til konkrete politiske tiltag.

- Med de nye resultater i baghovedet skal man kigge på, om disse sygdomme skal anerkendes som erhvervssygdomme. Men jeg er ikke tilhænger af en særlovgivning, der kun gælder for brandmænd. Der skal være lige regler for alle. Vi skal have en lov, der bygger på et ordentligt grundlag, så alle, der er berettiget, kan få erstatning, siger han.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan 143 brandmænd fra 2012 til 2014 anmeldte deres kræftsygdom som erhvervsbetinget. Men kun én fik medhold og dermed erstatning. Derfor vil Lennart Damsbo-Andersen nu tage kontakt til beskæftigelsesministeren med hensyn til alle de afviste erstatningssager fra kræftramte brandmænd.

- Når det hele er blevet lagt på bordet, vil jeg spørge hvor mange sager, der er, og om det er nogle han har tænkt sig at få genoptaget, siger han.