Fredsstyrke og terror på vej til Somalia
På et møde i Kenyas hovedstad Nairobi er vestlige og afrikanske politikere blevet enige om at bede verdenssamfundet om at finansiere en fredsstyrke i Somalia. Imens lover al-Qaeda et nyt Irak i landet.

Somalia har gennem årtier været plaget af krig, men efter at etiopiske styrker har taget kontrollen med landet, er der nu et spinkelt håb om en varig fred.

På en konference fredag i Kenyas hovedstad Nairobi er afrikanske og vestlige ledere derfor blevet enige om, at freden skal støttes med en international fredsbevarende styrke. De rige lande i Vesten blev samtidig opfordret til betale den pris, det koster at have styrken i landet.

Men der gik dog ikke mange timer, før al-Qaeda offentliggjorde sin plan for Somalias fremtid: At skabe et nyt Irak af vold og kaos både i Somalia og i det overvejende kristne Etiopien.

»I skal omringe, minere, kæmpe og udføre martyr-kampagner, så I kan smide dem (etiopierne, red.) ud. Som det er sket i Irak og Afghanistan, hvor verdens stærkeste magter bliver besejret af mujahedinere, der kommer i himlen, således skal slaverne blive slået i det muslimske land Somalia,« sagde Osama bin Ladens højre hånd, Ayman al-Zawahiri, på en islamistisk hjemmeside ifølge Reuters.

Brug for hjælp

På konferencen i Nairobi, der kom i stand på et norsk-amerikansk initiativ, sagde den kenyanske udenrigsminister, Rapahel Tuju, at der også er behov for andet i Somalia end sikkerhed:

Den kenyanske udenrigsminister Rapahel Tuju sagde, at der også er behov for at tænke på andet, end somaliernes sikkerhed:

»Der har været meget snak om styrker, styrker og styrker. Men for folket i Somalia er den største bekymring at overleve fra dag til dag.«

De Islamiske Domstole flygtede fra den sidste somaliske by, de kotrollerede, nytårsdag, selvom de havde lovet kamp til sidste mand. Derfor tvivler mange på, at al-Qaedas plan om at skabe et nyt Irak vil lykkes, da at selv de mest islamistiske somaliere ind til videre ikke har vist den store kampvilje, når det gælder.

»En masse drabelige udtalelser er blevet lavet af de ekstremister, der styrede De Islamiske Domstole, om, at de ville dræbe dem, der vendte sig imod dem, og at de ville kæmpe til den bitre ende. Men de stak jo bare halen mellem benene,« sagde USA’s viceminister for afrikanske anliggender Jendayi Frazer.